Halal w prawie muzułmańskim określa sferę rzeczy i czynów dozwolonych. W kulturze zachodniej to określenie najczęściej sprowadza się do sposobu odżywiania muzułmanów, którym Koran zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego oraz padliny.
„Uzyskanie certyfikatu potwierdzającego spełnienie przez zakład wymagań związanych z produkcją Halal umożliwia nam sprzedaż na rynki dotychczas dla nas nieosiągalne. Dotyczy to zarówno społeczności muzułmańskich żyjących w Unii Europejskiej jak i krajów bardziej odległych. Dzięki temu wzrósł potencjał eksportowy, konkurencyjność oraz prestiż marki PKM DUDA" - mówi Piotr Antkowiak, dyrektor zakładu produkcyjnego w Hucie, zajmującego się ubojem żywca wołowego. - „Idea dostosowania zakładu do wymogów obowiązujących w Islamie zrodziła się na fali dużego zainteresowania wołowiną po ostatnich targach SIAL w Paryżu, zwłaszcza w kontekście olbrzymiego zainteresowania klientów tureckich, a na samą decyzję o kupnie klatki do uboju rytualnego, dzięki której zakład będzie w pełni zaadaptowany do norm systemu Halal, miała wpływ wzrastająca dynamika eksportu do krajów o wyznaniu muzułmańskim"- dodaje.
Reguły Halal odnoszą się w szczególności do sposobu postępowania ze zwierzętami, właściwego ich traktowania oraz koniecznej obecności w trakcie uboju rzeźników muzułmańskich, którzy dokonują przecięcia szyi rytualnym nożem doprowadzając do szybkiego wykrwawienia zwierzęcia, wypowiadając słowa modlitwy.
(M.D)
tagi: duda ,
W maju 2024 r. wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych...
Andrzej Szumowski w maju br. został powołany na stanowisko...
Dane firmy technologicznej Proxi.cloud z pierwszych pięciu...
Liczba rejestracji przekroczyła szacunki ...
Od 1 lipca spółka przechodzi pod nadzór Ministerstwa...
Zdaniem ekonomistów, wprowadzona niedawno w Ukrainie ustawa...
Europejski Bank Centralny obniży stopy procentowe o 25 pb...
W I kw. br. blisko 16% wniosków dotyczących założenia...