Halal w prawie muzułmańskim określa sferę rzeczy i czynów dozwolonych. W kulturze zachodniej to określenie najczęściej sprowadza się do sposobu odżywiania muzułmanów, którym Koran zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego oraz padliny.
„Uzyskanie certyfikatu potwierdzającego spełnienie przez zakład wymagań związanych z produkcją Halal umożliwia nam sprzedaż na rynki dotychczas dla nas nieosiągalne. Dotyczy to zarówno społeczności muzułmańskich żyjących w Unii Europejskiej jak i krajów bardziej odległych. Dzięki temu wzrósł potencjał eksportowy, konkurencyjność oraz prestiż marki PKM DUDA" - mówi Piotr Antkowiak, dyrektor zakładu produkcyjnego w Hucie, zajmującego się ubojem żywca wołowego. - „Idea dostosowania zakładu do wymogów obowiązujących w Islamie zrodziła się na fali dużego zainteresowania wołowiną po ostatnich targach SIAL w Paryżu, zwłaszcza w kontekście olbrzymiego zainteresowania klientów tureckich, a na samą decyzję o kupnie klatki do uboju rytualnego, dzięki której zakład będzie w pełni zaadaptowany do norm systemu Halal, miała wpływ wzrastająca dynamika eksportu do krajów o wyznaniu muzułmańskim"- dodaje.
Reguły Halal odnoszą się w szczególności do sposobu postępowania ze zwierzętami, właściwego ich traktowania oraz koniecznej obecności w trakcie uboju rzeźników muzułmańskich, którzy dokonują przecięcia szyi rytualnym nożem doprowadzając do szybkiego wykrwawienia zwierzęcia, wypowiadając słowa modlitwy.
(M.D)
tagi: duda ,
W warszawskim centrum handlowym Wola Park...
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już kolejny rok z rzędu –...
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...