Halal w prawie muzułmańskim określa sferę rzeczy i czynów dozwolonych. W kulturze zachodniej to określenie najczęściej sprowadza się do sposobu odżywiania muzułmanów, którym Koran zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego oraz padliny.
„Uzyskanie certyfikatu potwierdzającego spełnienie przez zakład wymagań związanych z produkcją Halal umożliwia nam sprzedaż na rynki dotychczas dla nas nieosiągalne. Dotyczy to zarówno społeczności muzułmańskich żyjących w Unii Europejskiej jak i krajów bardziej odległych. Dzięki temu wzrósł potencjał eksportowy, konkurencyjność oraz prestiż marki PKM DUDA" - mówi Piotr Antkowiak, dyrektor zakładu produkcyjnego w Hucie, zajmującego się ubojem żywca wołowego. - „Idea dostosowania zakładu do wymogów obowiązujących w Islamie zrodziła się na fali dużego zainteresowania wołowiną po ostatnich targach SIAL w Paryżu, zwłaszcza w kontekście olbrzymiego zainteresowania klientów tureckich, a na samą decyzję o kupnie klatki do uboju rytualnego, dzięki której zakład będzie w pełni zaadaptowany do norm systemu Halal, miała wpływ wzrastająca dynamika eksportu do krajów o wyznaniu muzułmańskim"- dodaje.
Reguły Halal odnoszą się w szczególności do sposobu postępowania ze zwierzętami, właściwego ich traktowania oraz koniecznej obecności w trakcie uboju rzeźników muzułmańskich, którzy dokonują przecięcia szyi rytualnym nożem doprowadzając do szybkiego wykrwawienia zwierzęcia, wypowiadając słowa modlitwy.
(M.D)
tagi: duda ,
Wśród poprawek pojawiła się jednak istotna zmiana związana...
Prace budowlane rozpoczną się w maju 2025 roku i potrwają 24...
W tym roku Polacy przeważnie chcą skorzystać z obniżek cen...
Ponad 200 projektów otrzymało granty o wartości 92 mln euro...
Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...