Ojczyzną herbaty Ceylon jest (również nazywana Cejlonem) Sri Lanka - piękna wyspa położona niedaleko południowego wybrzeża Indii, która aktualnie zaspokaja ok. 25% światowego zapotrzebowania na herbatę. Historia cejlońskich plantacji sięga pierwszej połowy XIX wieku, kiedy to na własne potrzeby zaczął ją tam hodować Szkot James Taylor. Krzewy herbaciane, z których wytwarza się herbatę Ceylon, uprawiane są na dużych wysokościach - w jej produkcji wykorzystuje się jedynie małe liście z górnej części krzewu, zbierane na wysokości powyżej 400 metrów nad poziomem morza. Dzięki temu gatunek ten zyskuje bogaty, intensywny smak i niepowtarzalny aromat.
Wykwintny smak o poranku
Nazywana przez smakoszy „złotem w filiżance" herbata Ceylon to jedna z najszlachetniejszych, koneserskich odmian tego napoju. Jej długie, sprężyste liście dają mocny napar o czerwonozłotej barwie, intensywnym smaku i pięknym aromacie. Firma POSTI proponuje ją w dwóch wersjach - tradycyjnej liściastej, doskonałej do parzenia w dzbanku, oraz ekspresowej, wygodnej do używania np. w pracy. Picie jej wykwintnego naparu polecane jest przez koneserów szczególnie rano oraz w południe. Warto również spróbować herbaty Ceylon w wersji angielskiej - z dodatkiem odrobiny mleka.
Herbata Ceylon POSTI świetnie nadaje się również do przyrządzania różnego rodzaju napojów oraz deserów. Na wciąż chłodne wiosenne poranki POSTI poleca ją w wersji rozgrzewającej, z dodatkiem korzennych przypraw oraz soku z cytryny i pomarańczy.
Producent: POSTI
Produkt: Herbata czarna Ceylon liściasta, Herbata czarna Ceylon ekspresowa.
Waga: 100 g (herbata liściasta), 20 lub 100 torebek po 2 g (herbata ekspresowa).
Średnia cena: 4,70 zł (herbata liściasta 100g), 2,60 zł (20 torebek), 7,75 zł (100 torebek).
Herbatka rozgrzewająca
Składniki:
- 3 łyżki herbaty czarnej liściastej Ceylon POSTI,
- 3 łyżki suszonej mięty,
- 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru,
- miód do smaku (najlepiej lipowy),
- sok z połowy cytryny,
- sok z całej pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Imbir, herbatę oraz miętę zalać trzema szklankami gorącej wody. Zagotować i utrzymać we wrzącym stanie przez około 10 minut w odsłoniętym naczyniu. Następnie płyn przecedzić, wymieszać z miodem i sokiem wyciśniętym z cytrusów. Podawać z plasterkiem cytryny.
Więcej informacji: http://www.posti.pl/
(Maja Święcka)
tagi: Posti ,
Mondelez Polska, lider w branży przekąsek, ogłasza dwa nowe...
71 proc. osób po 60. roku życia chce pracować. Główną...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...