Kategorie produktów

(O)MEGA dobre tłuszcze

Wtorek, 21 kwietnia 2009 HURT & DETAL Nr 4 (38) / 2009
Początek wiosny to okres, w którym staramy się ograniczać spożycie kalorii, czyli przede wszystkim produktów bogatych w tłuszcze, które uważane są za najbardziej kaloryczne składniki pożywienia. Należy jednak pamiętać, że nie każdy tłuszcz jest zły. Są i takie, które w naszej diecie są niezbędne.

Tłuszcze są jednym z trzech podstawowych składników odżywczych i stanowią oddzielną grupę produktów spożywczych. Według zasad zdrowego żywienia, tłuszcze stanowić powinny od 20 do 30% wszystkich spożywanych kalorii. Niestety w Polsce spożycie tłuszczu przekracza poziom 40%.

 

W tłuszczach spożywczych występują różne rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone (Omega 9) i wielonienasycone (Omega 3, Omega 6). W zależności od rodzaju, kwasy tłuszczowe mają pozytywny lub negatywny wpływ na nasz organizm.

 

Udział kwasów tłuszczowych nasyconych w diecie człowieka powinien być ograniczony, ponieważ to one wpływają na podwyższenie cholesterolu, przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia i miażdżycy. Kwasy te występują głównie w tłuszczach zwierzęcych, np. w maśle.

 

Dla organizmu człowieka najważniejsze są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Kwasów tych nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, dlatego tak ważne jest przyjmowanie ich wraz z pożywieniem.

 

 

Korzyść dla serca i nie tylko

 

Korzystne działanie kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6 wykorzystuje się do walki z wieloma chorobami. Kwasy te poszerzają naczynia krwionośne, czy blokują krzepkość krwi, co może przyczynić się do zwalczania czy zapobiegania chorobom układu krwionośnego. Omega-3 wspomagają pracę mózgu, poprawiając ogólne krążenie krwi i zaopatrywanie mózgu w tlen. Również rozwój mózgu oraz układ odpornościowy znacznie zyskuje dzięki tym kwasom. Działają one także hamująco na różnego rodzaju zapalenia, czy reumatyzm.

 

Należy również podkreślić, że zarówno kwasy Omega-3, jak i Omega-6 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych. Poza tym wspomagając pracę mózgu ułatwiają jego odpowiednie reagowanie na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową - leptynę. Hormon ten wpływa na zmniejszanie apetytu i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi. Poziom leptyny w organizmie człowieka jest proporcjonalny do ilości jego tkanki tłuszczowej. U ludzi z nadwagą i otyłych jest go więc za dużo, co powoduje brak reakcji mózgu na korzystne działanie leptyny, powodując zaburzenia łaknienia.

 

Wzbogacenie diety w kwasy Omega-3 i Omega-6 regulują ten proces, ułatwiając tym samym spalanie tkanki tłuszczowej.

 

Do zalet kwasów Omega-3 można zaliczyć również to, że łagodzą skutki depresji i szoku poporodowego u kobiet oraz poprawiają pamięć - co ważne jest szczególnie u osób starszych. Mają także pozytywne znaczenie w odporności organizmu na różnego typu bakterie i wirusy. Podczas choroby wzmacniają mechanizmy obronne ustroju, natomiast po przebytej chorobie wspomagają procesy regeneracyjne. Ponadto przeciwdziałają zmianom nowotworowym, astmie i różnego typu alergiom. Stały niedobór tych kwasów może spowodować u dzieci zaburzenia wzrostu i rozwoju. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-9, podobnie jak kwasy Omega-3 i Omega-6 zmniejszają stężenie „złego cholesterolu", podwyższając jednocześnie poziom „dobrego". Chronią więc serce przed chorobą niedokrwienną i zawałem.

 

Magdalena Niemyska

tagi: (O)MEGA dobre tłuszcze ,