Warunki umowy, które będą podlegać zatwierdzeniu przez akcjonariuszy Premier Foods i właściwe urzędy, przewidują przejęcie własności zakładów przedsiębiorstwa Premier Foods w Long Sutton i Wisbech. Zakłady te łącznie zatrudniają ponad 1 000 osób.
Przez firmę Princes zostaną również przejęte marki Crosse & Blackwell, Fray Bentos oraz Farrow's. Inne marki, takie jak Branston i Batchelors, pozostaną własnością Premier Foods, ale firmie Princes zostanie udzielona długoterminowa licencja na wytwarzanie konkretnych produktów w zakładach w Long Sutton i Wisbech, między innymi fasoli konserwowej Branston oraz zup w puszkach Batchelors.
Efektem proponowanego przejęcia jest rozszerzenie portfolio marek firmy Princes w sektorze żywności w puszkach oraz zwiększenie liczby produktów oferowanych pod własną marką i innymi markami.
Produkty wytwarzane w zakładach w Long Sutton i Wisbech sprzedawane są klientom z sektora handlu detalicznego, usług żywieniowych i przemysłu.
Po dokonaniu przejęcia przychody firmy Princes osiągną wartość 1,5 mld GBP, liczba zakładów produkcji żywności i napojów wzrośnie do 13, a liczba pracowników do 4500. Oferta firmy zostanie poszerzona o kilka czołowych marek.
Ken Critchley, dyrektor zarządzający firmy Princes, powiedział: „Proponowane przejęcie wyjątkowo dobrze mieści się w strategii naszej grupy. Umożliwi nam dalszy rozwój działalności w Wielkiej Brytanii i w innych krajach europejskich dzięki możliwości przedstawienia klientom bogatszej oferty trwałych produktów żywnościowych, obejmującej nowe marki".
(Maja Święcka)
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...