Kolegium naukowe oceniające jakość zgłoszonych produktów, tym razem przyznało certyfikaty 118 produktom, w siedmiu następujących kategoriach: mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, mrożonki, przetwory owocowo-warzywne, wyroby piekarnicze i ciastkarskie, wyroby czekoladowe, miody, alkohole.
W uroczystym spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele władz centralnych i samorządowych, europosłowie, parlamentarzyści, przedstawiciele korpusu dyplomatycznego oraz producenci polskiej dobrej żywności.
Minister gratulując wyróżnionym z uznaniem odniósł się do ich sukcesów, zarówno na rynku europejskim, jak i rynkach światowych: „Dzisiejsza gala jest świętem polskich przetwórców artykułów rolno-spożywczych. Branża ta daje ponad 12% całego eksportu" - mówił minister. „Jest to jedyna znacząca dziedzina polskiej gospodarki, w której mamy dodatni bilans handlowy, ponad 2 mld euro za ubiegły rok. Są to pieniądze, które zostają w naszym kraju, są to także potrzebne miejsca pracy."
Nawiązując do genezy Programu PDŻ minister zauważył, że tegoroczna edycja jest w pewnym sensie okrągłą rocznicą funkcjonowania tego znaku. „To święto, obchodzone pod obecną nazwą Poznaj Dobrą Żywność od siedmiu lat, w rzeczywistości jest dziesiątym, czyli jubileuszowym, gdyż zaczynaliśmy od znaku Polska Dobra Żywność, który funkcjonował przez trzy kolejne lata."
Życząc wszystkim dalszych sukcesów minister powiedział: „O smaku i jakości polskiej żywności mówić nie trzeba, gdyż wszyscy doskonale ją znają."
Obecny na gali sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP Dariusz Młotkiewicz odczytał list Bronisława Komorowskiego skierowany do uczestników i organizatorów spotkania. Minister gratulując w imieniu prezydenta producentom tego prestiżowego wyróżnienia przyznawanego najwyższej jakości produktom żywnościowym mówił: „Program PDŻ jest cenną inicjatywą ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi. Popularyzuje ona wśród Polaków smaczne i zdrowe produkty żywnościowe oraz buduje zaufanie konsumentów do rodzimych marek i wytwórców. Program PDŻ stanowi także zachętę dla producentów, aby inwestowali w jakość, które zwiększa szanse produktu na osiągnięcie sukcesu rynkowego. Program pozwala również umacniać w społeczeństwie przekonanie, że polskie produkty nie ustępują towarom z zachodu. Świadczy o tym rosnąca, na sklepowych półkach, liczba artykułów ze znakiem PDŻ. Te certyfikaty to silna rekomendacja dla produktów i wskazówka dla poszukujących żywności ze sprawdzonego źródła."
Zwracając się do producentów minister Dariusz Młotkiewicz przekazał życzenia prezydenta, powodzenia w dalszej działalności gospodarczej oraz wielu sukcesów na rynku krajowym i unijnym. Natomiast ministerstwu rolnictwa i rozwoju wsi życzył, aby w nadchodzących latach Program PDŻ nadal wypełniał ważną rolę promowania produktów najwyższej jakości.
Głównym odbiorcą Programu Poznaj Dobrą Żywność są konsumenci, dlatego ministerstwo rolnictwa stara się dotrzeć z informacją o dobrych polskich produktach do jak najszerszego grona odbiorców. Przy licznych akcjach informacyjno-promocyjnych współpracuje wiele osób. To także dzięki nim miliony Polaków dowiadują się o polskich wyrobach dobrej jakości. W związku z tym minister Marek Sawicki postanowił uhonorować i podziękować kilku osobom z tego licznego grona na co dzień włączających się w promocję polskich produktów, a są nimi: Małgorzata Puzio, Magdalena Gessler, Karol Okrasa.
Dobrą wysoką jakość produktów, które otrzymują znak PDŻ zapewnia kolegium naukowe, eksperci działający przy ministerstwie rolnictwa, jednak to konsumenci kupując określone produkty decydują o tym, co jest dla nich ważne, znak PDŻ ułatwia im ten wybór.Firmy, które 16 grudnia 2010 r. otrzymały znak Poznaj Dobrą Żywność:
Mleko i jego przetwory
1. Spółdzielnia Mleczarska "LAZUR" w Nowych Skalmierzycach:
Ser pleśniowy LAZUR BŁĘKITNY
Ser pleśniowy LAZUR TURKUSOWY
Ser pleśniowy LAZUR SKALMIERZYCKI
Ser pleśniowy LAZUR SAŁATKOWY
Ser pleśniowy LAZUR SREBRZYSTY
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach:
Twaróg chudy (kostka 250g i 200g)
Twaróg półtłusty (klinek)
Twaróg tradycyjny tłusty (pergamin)
Twaróg tłusty (klinek)
Twaróg tłusty (kostka 250g i 200g)
Twaróg tłusty mielony
Twaróg półtłusty (kostka 250g i 200g)
3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sokołowie Podlaskim:
Chłodnik Litewski
Masło osełkowe ekstra
Twaróg śmietankowy
Twarożek wiejski
4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie:
Kakao do picia UHT 1 litr karton
Zsiadłe mleko - mleko fermentowane
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie:
Serek kanapkowy kremowy
Serek kanapkowy z czosnkiem i ziołami
Serniczek z polewą brzoskwiniową
Serek kanapkowy z ogórkiem i ziołami
Serniczek z polewą wiśniową
Serniczek z polewą truskawkową
Serniczek z polewą o smaku owoców lata
6. Średzka Spółdzielnia Mleczarska „JANA" w Środzie Wielkopolskiej:
Kefir naturalny
Śmietana kremówka 30% tłuszczu
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu:
Rodzinny serek naturalny
Maślanka luksusowa
Kefir
Jogurt naturalny
8. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole:
Serek wiejski Cottage cheese
9. Spółdzielnia Mleczarska „OSTROŁĘKA" w Ostrołęce:
Twaróg Fit 0% tłuszczu
Twaróg Fit 0% tłuszczu krajanka
Serek typu Grani Lekki 3% tłuszczu
10. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu:
Mleko Łowickie UHT 0,5%
Mleko Łowickie UHT 1,5%
Mleko Łowickie 2,0%
Mleko Łowickie UHT 3,2%
11.Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Proszkownia Mleka w Krośniewicach:
Kefir ROBICO
Kefir ROBICO rodzinny
„Zimne Mleko" zawartość tłuszczu 2%
„Zimne Mleko" zawartość tłuszczu 3,2%
12. Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu:
Mleko zagęszczone niesłodzone, częściowo odtłuszczone z magnezem
13. STARCO - Zakład Mleczarski spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Stargardzie Szczecińskim:
DELFIKO serek śmietankowy naturalny
DELFIKO Serek śmietankowy cremy cheese naturalny
DELFIKO Serek śmietankowy o smaku waniliowym
DELFIKO serek śmietankowy o smaku czekoladowym
14. Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL" w Grajewie:
Masło extra Łaciate
Mięso i jego przetwory
1. „SOKOŁÓW" Spółka Akcyjna:
„Sokołów" Spółka Akcyjna Oddział Sokołowskie Zakłady Mięsne wSokołowie Podlaskim:
Schab włoski
Kiełbasa tradycyjna sokołowska
„Sokołów" Spółka Akcyjna Oddział w Czyżewie - Osadzie:Pasztet z boczkiem
Kiełbasa żywiecka z drobiem
„Sokołów" Spółka Akcyjna Oddział w Jarosławiu:Kiełbasa z zagrody
Boczek z wędzarni
Szynka z zagrody
Schab swojski pieczony
„Sokołów" Spółka Akcyjna Oddział w Kole:Kiełbaski bałkańskie
Frankfurterki wyborne
2. Kutnowskie Zakłady Drobiarskie "EXDROB" Spółka Akcyjna w
Kutnie:
Polędwica łososiowa z indyka
Kiełbasa z gęsi podsuszana
3. Zakłady Mięsne "Pamso" Spółka Akcyjna w Pabianicach:
Kiełbasa krakowska sucha
Kiełbasa podwawelska
4. Stół Polski Zakład z Grupy Kapitałowej Polski Koncern Mięsny DUDA
Spółka Akcyjna Zakład Produkcyjny w Ciechanowcu:
Szynka jak za Gierka
5. Zakłady Mięsne NOWAK spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
spółka komandytowa w Gdańsku:
Szynka pieczona
Schab pieczony
6. Masarnia Władysławowo Spółka jawna Roman, Krzysztof, Andrzej
Zawistowski we Władysławowie:
Salceson biały włoski
Kaszanka biała
Pasztet notecki
Kaszanka wiejska popularna
Kiełbasa chłopskao
Kaszanka wiejska
7. Zakłady Mięsne „SKIBA" Andrzej Skiba w Chojnicach:
Szynka rzymska
Pasztet domowy
Szynka bursztynowa
8. Zakłady Mięsne „VIOLA" Meyer spółka jawna w Lnianie:
Frankfurterki
Wędzonka ekstra
Pasztetowa wędzona
9. Zakład Mięsny „Mościbrody" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
w Mościbrodach:
Kiełbasa polska pieczona
Kiełbasa polska dojrzewająca
Kabanosy wieprzowe
Szynka swojska wędzona
Schab złotopolski
10. ROLDROB Spółka Akcyjna w Tomaszowie Mazowieckim:
Młoda polska gęś owsiana kl. A świeża
Pierś z kością, ze skórą z młodej gęsi owsianej kl A świeża
Noga z młodej gęsi owsianej kl. A świeża
Młoda polska gęś owsiana kl. A z podrobami
Pierś z kością, ze skórą z młodej gęsi owsianej kl A mrożona
Noga z młodej gęsi owsianej kl. A mrożona
Mrożonki
1. „JAWO" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Częstochowie:
Krokiety z grzybami i kapustą, głęboko mrożone
Naleśniki z serem, głęboko mrożone
Krokiety z mięsem, głęboko mrożone
2. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MAXTOP" Alicja Malasiewicz,
Jarosław Maleta, Rafał Maleta spółka jawna w Sławkowie:
Pizza mrożona Rossa z szynką i pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami
3. „HORTINO" Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk
spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Leżajsku:
Warzywa na patelnie z przyprawą rzymską
Warzywa na patelnię z przyprawą paryską
Warzywa na patelnię z przyprawą staropolską
Warzywa na patelnię
Przetwory owocowo - warzywne
4. Firma Bracia Urbanek Jacek Urbanek, Andrzej Urbanek, Wojciech
Urbanek spółka jawna w Łowiczu:
Buraczki domowe do zasmażania
Ogórki kwaszone (woreczki)
Ogórki konserwowe
Sałatka szwedzka słodka
Sałatka księżacka
5. Przetwórstwo Owoców i Warzyw „GOMAR" Irena Górniak Zakład
w Pińczowie:
Powidła śliwkowe węgierkowe
Nektar z aronii
6. JAG-EXPORT Spółka cywilna Jacek Glapa, Izabela Rzeźniczak w
Konopnicy:
Ogórki kwaszone domowe
Wyroby piekarnicze i ciastkarskie, wyroby czekoladowe
1. MAMUT spółka z ograniczoną odpowiedzialnością we Wrocławiu:
Bułka tarta wrocławska
Tosty typu grzanka - sucharki extra delikatesowe
Tosty typu grzanka - sucharki bez dodatku cukrów
2. Asprod spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Kliniskach
Wielkich:
Chleb razowy (nowy produkt)
Chleb pełnoziarnisty (nowy produkt)
Chleb chłopski
Chleb babuni (nowy produkt)
Chleb wrzesiński
Chleb pomorski
3. Piekarnia „Złoty Kłos" Czesław Palonek, Władysław Brożek,
Zdzisław Palonek, Roman Palonek spółka jawna w Dobczycach:
Chleb szefa
Miody
1. Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik" Anna i Janusz Kasztelewicz
w Stróżach:
Miód spadziowy - spadź iglasta
Alkohole
1. VINPOL Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Toruniu:
GIN Lubuski
(maj)
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...