Wiadomości

Produkty pełnoziarniste - dlaczego?

Czwartek, 25 listopada 2010
Większość z nas każdego dnia spożywa pieczywo - nieodłączny element polskiego śniadania, a czasami również kolacji. Przeciętny Polak zjada w ciągu 70 lat życia około 5 ton chleba. Warto więc budować świadomość konsumentów na temat rodzajów pieczywa, sposobów jego wykonania i właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

Jak dowodzą liczne badania naukowe, produkty z pełnego przemiału ziarna są najzdrowsze. Zawierają 5 razy więcej magnezu, żelaza, miedzi i cynku niż pieczywo jasne. Ponadto, zewnętrzna warstwa ziarna, która pozostaje w mące pełnoziarnistej zawiera dużo błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów.

Spożycie pieczywa pełnoziarnistego wspomaga działanie układu pokarmowego, redukuje ryzyko nadwagi, pomaga w profilaktyce cukrzycy, chorób serca i licznych schorzeń cywilizacyjnych. Dodatkowo błonnik zawarty w tego rodzaju produktach wspomaga procesy trawienne i uaktywnia pracę jelit, a witaminy współuczstniczą w budowaniu odporności, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek, wspierają działanie układu nerwowego.

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych -  organizacja branżowa istniejąca od 1998 r. skupiająca rolników indywidualnych oraz zrzeszenia rolników. Nadrzędnym celem związku jest dbanie o interesy polskich rolników, reprezentacja wspólnych stanowisk na arenie krajowej oraz podczas spotkań grup roboczych przy UE. Organizacja współpracuje z instytutami naukowo-badawczymi, uczelniami, ośrodkami doradztwa rolniczego oraz przedsiębiorstwami działającymi na rzecz rolnictwa.

Agencja Rynku Rolnego - akredytowana agencja płatnicza administrująca środkami finansowymi pochodzącymi z funduszy UE, budżetu państwa oraz funduszy promocji produktów rolno-spożywczych (w tym z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych). Ponadto realizuje działania związane z promocją i informacją dotyczącą produktów rolno-spożywczych, prowadzi szeroko zakrojone analizy rynkowe i wspomaga polskich przedsiębiorców w dotarciu z ich produktami na rynki krajów trzecich. Koordynator programów „Szklanka mleka" i „Owoce w szkole".

(M.D)

tagi: zboże ,