Advertisement

Kategorie produktów

Zdrowe i pożywne śniadanie

Środa, 22 października 2008 HURT & DETAL Nr 10 (32) / 2008
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Daje nam zastrzyk energii tak bardzo potrzebnej w porannych godzinach, pomaga zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Z czego najlepiej powinno się składać lekkie i pożywne śniadanie? Jakie produkty są warte polecenie do przygotowania porannego posiłku?

-

Nawyki żywieniowe Polaków



Analiza badań przeprowadzonych przez firmę Wasa Barilla Poland dowodzi, że mimo, iż Polacy wiedzą, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, jedzą niepełnowartościowo lub nie jedzą go w ogóle. Odpowiednio skomponowane śniadanie składające się z produktów pełnoziarnistych, białkowych oraz warzyw, pestek nasion, owoców może poprawiać nasze samopoczucie i wydolność organizmu na cały dzień. Jednocześnie brak śniadania lub jego niepełnowartościowy skład może być przyczyną nasilającego się popołudniu i wieczorem zmęczenia oraz nadmiernego i często niepohamowanego jedzenia w godzinach wieczornych, a nawet nocnych.

 

Codzienne śniadanie powinno się składać z produktów węglowodanowych o relatywnie niskim indeksie glikemicznym, bogatych w błonnik pokarmowy, składniki mineralne, witaminy i związki biologicznie, takich jak pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, a także produktów białkowych takich jak, wędliny, ryby oraz produkty mleczne dostarczające nie tylko białka i wapnia, ale i witaminy z grupy B.

 

Dodatkowo w skład śniadania powinny wchodzić świeże warzywa, a jego uzupełnieniem mogą być świeże owoce, szczególnie klimatu umiarkowanego oraz orzechy i pestki nasion. Produkty te wzbogacają pierwszy posiłek nie tylko w błonnik pokarmowy, ale i witaminy i składniki mineralne, a orzech i pestki również w tłuszcze roślinne.

 

„Optymalne spożycie węglowodanów rano, pozwala utrzymać zwiększony poziom glukozy we krwi przez dłuższy czas, co sprzyja uczeniu się i zapamiętywaniu. Glukoza jest właściwie jedynym źródłem energii dla mózgu. Mimo, że stanowi on jedynie około 2% naszego ciała, na swoje potrzeby energetyczne zużywa 25% glukozy wykorzystywanej w naszym organizmie" - mówi dr Ewa Lange dietetyk z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i konsumpcji SGGW.

 

Od samego początku dnia, do produkcji energii potrzebnej wszystkim komórkom naszego ciała organizm uwalnia zapasy glukozy. Są wykorzystywane w szybkim wysiłku fizycznym, charakterystycznym dla naszych porannych czynności. Jeśli nie uzupełniamy ich od rana (po przerwie nocnej), organizm jest zmuszony otrzymywać energię m. in. z białek, a więc składnika nie tylko będącego budulcem naszych mięśni, ale i istotnego w regulacji całego metabolizmu (enzymy, hormony).

 

Poranna aktywność pobudza wydzielanie adrenaliny, która stymuluje proces spalania białka. Rezultatem jest efektywna praca i wydolność organizmu. W związku z tym „brak śniadania a więc również źródła białka powoduje, że wysoki poziom energii utrzymuje się krótko, nasilając popołudniowe i wieczorne zmęczenie oraz wyczerpanie naszego organizmu. Poranne pobudzenie, adrenalina może tłumić odczucie głodu, jednak pojawia się ono ze zdwojoną siłą w drugiej połowie dnia, co sprzyja nadmiernemu, często niepohamowanemu jedzeniu wieczorem, a nawet w nocy" - tłumaczy dr Ewa Lange.

 

Według danych ośrodków badania opinii publicznej 75% - 80% Polaków zjada śniadania codziennie rano. Z badań socjologicznych nad nawykami żywieniowymi Polaków, ze szczególnym uwzględnieniem śniadań, przeprowadzonych na zlecenie Wasy wynika, że mimo iż Polacy deklarują  świadomość istoty śniadania, najczęściej go nie jedzą.

 

„Rozbieżność wynika z problemu zdefiniowania śniadania jako posiłku" - twierdzi Tomasz Sobierajski, socjolog, autor badań. „Znakomita większość osób zjada śniadania codziennie, jeśli przyjmiemy, że śniadaniem będziemy nazywać pierwszy posiłek danego dnia. Jeśli doprecyzujemy definicję śniadania jako pierwszego posiłku danego dnia, zjedzonego do godziny 10 rano, okazuje się, tak jak to miało w przypadku moich badań, że 40% badanych nie je śniadań. Paradoksalnie były to te osoby, które podczas rozmowy wykazywały się największą wiedzą dotyczącą szkodliwych skutków omijania śniadań w codziennym jadłospisie" - dodaje Tomasz Sobierajski.

 

Badani deklarowali, że nie jedzą śniadań ze względu na brak czasu. Jednak po wnikliwej analizie okazało się, że nie tyle brak czasu leży u podstaw takiej postawy, co nawyki żywieniowe. W wypowiedziach wyraźnie zaznaczał się podział na śniadania codzienne i śniadania weekendowe. Śniadanie codzienne to śniadanie szybkie, na które mamy mało czasu. Przygotowujemy je z półproduktów, zjadamy w pośpiechu i nie przywiązujemy do niego większej wagi. Śniadanie weekendowe obrazowo opisuje jedna z wypowiedzi „jest zawsze inne niż na co dzień. Mam wtedy więcej czasu, więc mogę przygotować coś ciekawszego. Zazwyczaj jadam je później. Nierzadko dopiero po kąpieli, relaksująco,  z gazetą."




 

Po pierwsze węglowodany


„Chrupkie pieczywo pełnoziarniste  Wasa zawiera to, czego dbając o zdrowie i dobre samopoczucie powinno się rano dostarczać organizmowi: wysoką zawartość błonnika pokarmowego, białko, żelazo, cynk, magnez, niską zawartość sodu. Wasa może się pochwalić 75% udziałami w polskim rynku oferując Polakom ogromny wybór pieczywa chrupkiego" - mówi Marta Martys, marketing manager Wasa Barilla Poland Sp. z o.o.

 

Alternatywą dla pieczywa chrupkiego są kanapki przygotowane z pełnoziarnistego pieczywa Schulstad np. Fitness Style Pełen Ziaren, Chleb Dobry Słonecznikowy, Chleb Polski z Ziarnami Dyni lub tradycyjny chleb żytni typu Pumpernikiel.

 

„Jeśli jest taka możliwość, można również wybrać zjedzenie kanapki na ciepło - pyszna przekąska przygotowana z pieczywa tostowego np. Tosta Trzy Ziarna Schulstad, to doskonały pomysł na pożywny posiłek. Pieczywo Schulstad zawiera duże ilości węglowodanów, które wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi, dzięki czemu będzie się mieć energię do pracy" - mówi  Julita Raczko Specjalista ds. Trade Marketingu Lantmännen Axa Poland Sp. z o.o. Dodaje, że kanapki przygotowane z najwyższej jakości pieczywa Schulstad są również źródłem wielu rodzajów składników odżywczych wpływających na dobre samopoczucie. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, magnez, których obecność wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, chroni przed negatywnym działaniem stresu, ułatwia zapamiętywanie i zapewnia efektywną pracę.

 

Pieczywo pełnoziarniste pod marką Mestemacher znajdziemy w ofercie Benus. „Jest ono pieczone ze świeżo zmielonych całych ziaren zbóż, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne wartości odżywcze, witaminy, minerały oraz cenny błonnik - jest składnikiem żywności pochodzenia roślinnego, który nie jest rozkładany przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Ponadto Pieczywo Mestemacher nie zawiera konserwantów ani domieszek chemicznych. Dzięki procesowi pasteryzacji posiada 6 - miesięczną przydatność do spożycia" - mówi Magdalena Steinke z firmy BENUS Spółka z o.o.

 

Kiedy nie ma czasu na przygotowanie śniadania, warto sięgnąć po wygodne, szybkie w przygotowaniu i pożywne produkty śniadaniowe oferowane przez wielu producentów. Wśród wyrobów zbożowych znajdziemy produkty firmy Orico.

„Najpopularniejsze w gamie produktów śniadaniowych są otręby granulowane Orico w trzech wersjach smakowych (śliwkowe, z jabłkami oraz naturalne). Wraz z rosnącą wiedzą konsumentów o zasadach wartościowego odżywiania otręby coraz częściej włączane są do jadłospisu ze względu na wysoką naturalną zawartość błonnika. Składnik ten reguluje pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej, sprzyja zachowaniu pięknej sylwetki. Prawdopodobnie z tego ostatniego powodu po otręby chętniej sięgają panie, wykorzystując je jako dodatek do jogurtu, kefiru, mleka, ale także na przykład jako składnik domowych wypieków (np. chrupkich ciasteczek albo racuchów)" - mówi Sylwia Łoniewska, Product Manager marki Orico

 

Podobnie jak w przypadku innych produktów śniadaniowych z tego segmentu, otręby zawierają wyjątkowo dużo błonnika - aż 1/3 produktu to ten cenny składnik odżywczy. Dostępne są natomiast w postaci drobnych granulek, łatwych do wymieszania z jogurtem albo kefirem.

 

„Konsekwentnie stosowaną przez spółkę Polgrunt zasadą jest znakowanie produktów Orico w pełni zgodne z obowiązującym prawem dotyczącym oświadczeń żywieniowych. Na każdym produkcie Orico z asortymentu śniadaniowego konsument znajdzie informacje o wysokiej zawartości błonnika w przypadku otrąb i wafle ryżowych, wysokiej zawartości białka w płatkach sojowych, niskiej zawartości tłuszczu (w przypadku nowo wprowadzonego na rynek pieczywa lekkiego Orico). Podstawową zasadą jest pełna i zgodna z prawem informacja żywieniowa dla konsumenta" - mówi Sylwia Łoniewska.

 

Idealną propozycją na lekkie, a zarazem pożywne śniadanie są płatki śniadaniowe, których największy wybór oferuje firma Nestle. „Po kilku godzinach snu każdy organizm potrzebuje zastrzyku energii. Najlepszym sposobem na udany początek dnia jest regularnie spożywane i urozmaicone śniadanie. Niezbyt skromne - aby nie pozostawiało uczucia głodu, ale też niezbyt obfite - aby nie było ciężkostrawne. Płatki śniadaniowe Nestle to prosty i szybki sposób na właściwą kompozycję śniadania i również idealne rozwiązanie dla zabieganych rodziców. Stanowią pełnowartościowy posiłek dostarczający całej rodzinie ważnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin oraz składników mineralnych - mówi Jarosław Szczepanowski, PR manager CPP Toruń Pacific, producenta płatków śniadaniowych Nestle.

Dodaje, że większość płatków śniadaniowych Nestle produkowana jest z pełnych ziaren zbóż, a więc z wykorzystaniem wszystkich, bogatych w składniki odżywcze części ziarna. Są bogate w węglowodany złożone ubogie w tłuszcz i sód. Zawierają błonnik. Spożywane z mlekiem mogą być również istotnym źródłem białka.

 

„Właściwym wyborem na poranny posiłek jest również  Musli firmy Sante, Granola,  płatki śniadaniowe Bran Flakes czy otręby granulowane z żurawiną lub śliwką, a więc produkty równocześnie bogate w błonnik pokarmowy" - mówi Joanna Musiał Manager ds. Marketingu Sante A. Kowalski Sp. j.  Dodaje, że śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują. Mają także bardziej optymistyczny stosunek do życia, a nawet lepsze wyniki w nauce.

 

Na tzw. szybkie śniadanie nadaje się również musli Fitella. „Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Od wielu lat przeprowadza się badania, które pokazują zasadność zjadania dobrze zbilansowanego śniadania, jako bardzo ważnego punktu dbania o zdrowy tryb życia. Niestety rano mamy niewiele czasu i często jesteśmy zmuszeni do rezygnacji z tego ważnego posiłku. Dlatego w takich sytuacjach idealnym rozwiązaniem jest Fitella, którą można wziąć ze sobą do pracy i zjeść jeszcze o poranku. Wystarczy trochę mleka lub jogurtu, ale można ją również zjeść samą - mówi Katarzyna Pachel, brand manager marki Fitella w firmie Food Care.

 

Śniadanie typu musli jest bogate w węglowodany, zawiera cenny błonnik, ma niewiele tłuszczu i daje wiele energii, dzięki czemu zalecane jest osobom, które dbają o figurę i zdrowie.

 

„W ciągu roku od wejścia na rynek Fitella zyskała sobie bardzo duże uznanie w oczach konsumentek przede wszystkim dzięki unikalności i funkcjonalności opakowania, ciekawym smakom, a także modnemu charakterowi. Seria zaprojektowana przez znaną designerkę mody Evę Minge to unikat na rynku płatków śniadaniowych nie tylko pod względem opakowania... Musli pomarańczowe czy miętowe to bardzo oryginalne smaki, których próżno szukać u innych producentów" - dodaje Katarzyna Pachel.

 

 

Do kompozycji śniadań nadają się również produkty firmy Lubella SA. Warto sięgnąć po płatki śniadaniowe - Mlekołaki - najwyższej jakości płatki śniadaniowe o oryginalnych kształtach, z kompleksem węglowodanów, które są dostępne w innowacyjnym opakowaniu i atrakcyjnych cenach - mówi Dorota Liszka, PR manager Grupy Maspex Wadowice.




 

Po drugie nabiał


Sery z natury rzeczy są produktami masowo wykorzystywanymi na śniadania, przede wszystkim ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne.

 

Hochland oferuje sery ze wszystkich ważnych segmentów rynku - topione, kremowe twarogowe, żółte plasterkowane, pleśniowe - skupiając się na oferowaniu istotnej wartości dodanej dla handlu i konsumentów - za rozsądną cenę. „Zdajemy sobie sprawę z tego jak ważne jest śniadanie dla każdego, ale przede wszystkim dla dzieci, między innymi dlatego od jedenastu lat uczestniczymy w akcji edukacyjno - profilaktycznej propagującej spożywanie przez pierwszoklasistów wartościowych śniadań. Akcja jest częścią programu profilaktyki chorób układu krążenia „Twoje serce" i Narodowego Programu Zdrowia, równocześnie wzmacnia realizację „Środowiskowego programu wychowania zdrowotnego" - mówi Jacek Wyrzykiewicz PR & Trade Marketing Manager Hochland Polska.

 

Każdorazowo w ramach akcji przygotowywana jest broszura „Moje dziecko idzie do szkoły". Broszura jest przekazywana we wrześniu rodzicom dzieci klas I szkół podstawowych województwa wielkopolskiego, poprzez pracowników sekcji oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Broszura zawiera między innymi propozycje na śniadania z wykorzystaniem serów Hochland. Akcja co roku cieszy się zainteresowaniem zarówno wśród dzieci, jak i nauczycieli i rodziców. Błędy żywieniowe popełniane w wieku szkolnym odbijają się niekorzystnie na zdrowiu i rozwoju dziecka, także na zdrowiu w wieku dorosłym, a brak śniadania przez wielu rodziców nie jest traktowany w kategoriach problemu.

Szczególnie dobrym komponentem śniadań są sery topione i kremowe twarogowe wykorzystywane do smarowania pieczywa. Konsumenci są coraz bardziej wygodni, często do smarowania pieczywa stosują właśnie sery, w ten sposób kanapka bez dodatkowych składników jest praktycznie gotowa do spożycia.

 

Na ciepłe śniadania wyśmienicie nadaje się zapiekany chleb tostowy z plasterkami sera topionego.   „Obserwujemy, że rośnie znaczenie sera żółtego kosztem sera topionego i kremowego, z kolei sery pleśniowe są nadal najmniejszą, ale nadal rozwijającą się kategorią. Warto pamiętać, że polski konsument nadal spożywa połowę ilości serów konsumowanych przez Niemców czy Francuzów" - mówi Jacek Wyrzykiewicz.

 

Także MLEKOVITA oferuje całą gamę smacznych, zdrowych i odżywczych wyrobów mleczarskich: mleka, sery twarde dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego, gołki zakopiańskie, sery topione, sery wędzone, sery Favita, sery Mozzarella, serek wiejski, mleka UHT o różnej pojemności i zawartości tłuszczu, mleczka zagęszczone, śmietanki UHT, mleko świeże i napoje fermentowane pod marką: POLSKIE i FRESKOVITA, mleczka smakowe, twarogi i twarożki smakowe, śmietanki i śmietany homogenizowane, masła i miksy maślane, margaryny, bezwodny tłuszcz mleczny, mleka i serwatki w proszku, lody.

 

Nie powinno się unikać jedzenia masła. Ma ono pozytywny wpływ na zdrowie - wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (linolowego, linolenowego i arachidowego), które nie są wytwarzane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane razem z pożywieniem, powoduje że specjaliści ds. żywienia zalecają codzienne spożywanie masła ekstra szczególnie kobietom w ciąży, dzieciom i młodzieży.

 

Podstawowym produktem żywnościowym jest także mleko. „Mleka MLEKOVITY, dzięki unikalnej, najnowocześniejszej technologii produkcji, są nie tylko wyśmienite w smaku, ale też zachowują wszystkie wartości odżywcze i biologiczne naturalnego mleka. Ponadto mają korzystny wpływ w profilaktyce osteoporozy, kamieni nerkowych, dny moczowej oraz niektórych chorób nowotworowych. W świeżym mleku występuje dużo wapnia - w lepiej przyswajalnej formie jonowej - które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów" - mówi Prezes Zarządu firmy MLEKOVITA, Dariusz Sapiński.

 

MLEKOVITA oferuje również serki homogenizowane - Darek (są one źródłem łatwo przyswajalnego wapnia oraz witamin: A, B1, B2; serki homogenizowane produkowane są wyłącznie z naturalnych surowców; nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków; serki zostały wyróżnione certyfikatem NAJLEPSZE W POLSCE) i mleczka smakowe (posiadają wszystkie zalety naturalnego mleka, nie zawierają konserwantów, ani sztucznych barwników; stanowią bogate źródło witamin A, B1, B2 i D, soli mineralnych, pełniących funkcje regulacyjne w transporcie tlenu, aktywności enzymów i przekazywaniu bodźców nerwowych), które mogą stanowić też idealne tzw. drugie śniadanie. Mają bardzo funkcjonalne opakowanie - poręczny kartonik ze słomką. Można je spakować do plecaka, bez obawy, że się w nim rozleją, i ze smakiem wypić w szkole podczas przerwy.

 

Na śniadanie wskazane są również jogurty. Te zawierające żywe kultury bakterii wspomagają  układ trawienny, korzystnie wpływają na metabolizm.

 

„Jogurt naturalny, śmietankowy, czy waniliowy z płatkami, czy muesli to nie tylko porcja zdrowia, ale przede wszystkim pyszny posiłek, łatwy i szybki do przygotowania. Polecamy także kefir - pyszny zarówno sam oraz jako podstawa różnego rodzaju koktajli owocowych. Firma Bacha posiada w swojej ofercie także wyśmienite, wysokiej jakości produkty mleczne: całkowicie naturalne kaszki, czy puddingi Smakija. Tak skomponowane śniadanie na pewno pozwoli nam z przyjemnością zacząć dzień" - mówi Marta Chowańczak z firmy Bacha.




 

Po trzecie napoje


Warzywa i owoce to doskonałe źródło składników mineralnych (np. potasu), witamin (np. witaminy C) oraz błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Wiele osób rezygnuje z warzyw i owoców w swoim śniadaniu tłumacząc się brakiem czasu na ich obranie czy pokrojenie. W takim przypadku warto skorzystać z soków - według dietetyków doskonale zastępują one owoce i warzywa.

 

„Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów, Coca-Cola HBC Polska we wrześniu br. wprowadziła na rynek br. miks owocowy Cappy Owocowe Śniadanie - smaczny śniadaniowy miks owocowy, dostępny w dwóch kompozycjach smakowych. Jedna kompozycja smakowa to mieszanka soku z ananasa i pomarańczy oraz przecieru bananowego i jabłkowego - taka kombinacja zapewnia orzeźwiający początek dnia, daje uczucie sytości i energię potrzebną przed południem. Druga kompozycja smakowa swój odmienny smak zawdzięcza sokom z jabłka, czarnej porzeczki i wiśni, oraz przecierowi z gruszki i bananów" - mówi Iwona Jacaszek, dyrektor ds. korporacyjnych Coca Cola HBC. Śniadaniowa linia Cappy to coś więcej niż wysokiej jakości sok, zawierający substancje phyto - odżywcze pochodzące z owoców. „Prawdziwą różnicę czyni dodatek błonnika pokarmowego. Jedna porcja (250ml) „Cappy Owocowego Śniadania" dostarcza 7,6 g błonnika oraz 15% dziennego zalecanego poziomu wapnia i witamin B1, B2, B3, i B6." - dodaje Iwona Jacaszek.

 

Jedząc śniadanie nie powinniśmy zapominać także o odpowiedniej ilości płynów. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezmiernie ważne, gdyż wpływa znacząco na naszą kondycję psycho-fizyczną. Ma to szczególne znaczenie rano, kiedy po wielu godzinach snu zaczynamy aktywny dzień. Osoby, które piją za mało wody szybciej się męczą, trudniej im skupić uwagę, mają gorszą formę psychiczną i fizyczną. Według ekspertów od diety do zaspokajania pragnienia doskonale nadają się wody mineralne o niskim i średnim stopniu mineralizacji oraz wody źródlane.

 

„Zwłaszcza jesienią i zimą, mamy zwyczaj zapominać o wodzie, zastępując ją herbatą i kawą, mimo ich właściwości odwadniających" - mówi Berenika Dumas, brand manager Arctic. Brak wystarczającej ilości wody utrudnia przyswajanie składników odżywczych, powoduje obniżenie koncentracji, rozdrażnienie i senność, dlatego zawsze warto wypić do śniadania, a najlepiej przed nim, szklankę wody mineralnej, która lepiej od źródlanej uzupełni niedobory składników mineralnych.





 

Owoce w słoiku



Popularną propozycją na śniadanie są dżemy, konfitury i powidła. W Polsce od kilku lat największą popularnością cieszą się wyroby niskosłodzone i one dominują na półkach. Jednak w wielu krajach zachodnioeuropejskich (np. w Wielkiej Brytanii) konsumenci nadal z ogromnym upodobaniem sięgają po dżemy wysokosłodzone, które stanowią stały element porannego posiłku.

 

Polscy konsumenci są przywiązani do tradycyjnych smaków. Najpopularniejsze są w kolejności:  truskawka (dżemy truskawkowe  to aż 30% sprzedaży wszystkich dżemów), wiśnia (najpopularniejszy smak wśród konfitur, nie tylko Łowicza), brzoskwinia i czarna porzeczka. Lubiane - choć dwukrotnie rzadziej kupowane od tych ostatnich smaków - są dżemy i konfitury z owoców leśnych i jagód.

 

Pachnącą bułeczkę z dżemem lub konfiturami do porannej kawy najchętniej serwujemy późną jesienią, zimą i wiosną, kiedy brakuje nam dobrej jakości, świeżych owoców.

 

Jak przewiduje Joanna Bancerowska, rzecznik prasowy Agros Nova Sp. z o.o. na nadchodzący sezon śniadaniowym hitem najmłodszych konsumentów staną się wkrótce dżemy Łowicz w tubie - nowa linia dżemowa Łowicza wyprodukowana przede wszystkim z myślą o dzieciach.

Rynek produktów dżemowych jest wart ok. 340 mln zł. W ciągu ostatniego roku wzrósł o ok. 16%. Agros Nova z marką Łowicz jest liderem tego rynku.

 

Dżem to najpopularniejszy w naszym kraju produkt dżemowy, o konsystencji zżelowanej galaretki z zawieszonymi całymi lub cząstkami owoców. Otrzymany przez gotowanie  całych lub częściowo rozdrobnionych  pozbawionych części niejadalnych owoców, z dodatkiem cukru. Dżemy mają zazwyczaj trochę mniej owoców niż konfitury i powidła,  ale spośród innych produktów wyróżniają się też najmniejszą zawartością cukru. Owoce w dżemie mogą być bardziej rozdrobnione niż w konfiturach. Mają zżelowaną konsystencję, którą uzyskuje się dzięki naturalnej pektynie.

 

Konfitura  to produkt otrzymany przez wysycanie cukrem owoców całych lub częściowo rozdrobnionych. Do przygotowania konfitur selekcjonuje się najlepszej jakości owoce. Nie nadają się owoce uszkodzone, niedojrzałe lub niewybarwione. Ponadto owoce używane do sporządzenia konfitur muszą być bardzo słodkie (zawierać ponad 60% cukru).

 

Konfitury są przeznaczone do bezpośredniego spożycia jak również bardzo często jako dodatek do naleśników, kanapek, białego serka, lodów, ciast i deserów.

 

Cechą charakterystyczną konfitur jest zawartość całych owoców lub ich dużych fragmentów. Właśnie za te owoce oraz naturalny zapach cenią je konsumenci.  Ich zawartość jest większa niż w dżemach. Owoce zawieszone są w gęstym syropie. Konfitury są bardziej „wyrafinowanym" produktem, o szerszym zastosowaniu.

Konfitury zdecydowanie częściej niż inne produkty śniadaniowe, pełnią funkcję słodkiego pocieszyciela, wyjadane są łyżeczką z słoika. Głównym odbiorcą konfitur są kobiety, które potrafią docenić jakość i nietypowe smaki konfitur. Często kupują je też z myślą o innych (bliskich). 

 

Powidła śliwkowe dzielą się na trzy grupy: powidła węgierkowe, śliwkowe (z różnych gatunków śliwek) i wieloowocowe (także z dodatkiem innych owoców). Produkowane są ze śliwek (uprzednio oczyszczonych z pestek i części niejadalnych) w postaci świeżej, mrożonej lub pasteryzowanej, gotowanych z dodatkiem cukru. Czasem zamiast całych owoców stosuje się przecier owocowy.

 

Charakterystyczny dla powideł proces długotrwałego odparowywania wody z owoców daje w efekcie produkt naturalnie gęsty, który doskonale się rozsmarowuje. Gęstość i zawartość wysoka owoców  wyróżnia powidła spośród innych słodkich produktów. 





Wiemy, ale nie jemy



Stare powiedzenie mówi, że śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza. Niestety napięty plan dnia doprowadził do zmiany wzorców żywieniowych - nie tylko nie jemy regularnie, ale wręcz eliminujemy niektóre posiłki by w ten sposób zyskać na czasie. I choć za najważniejszy posiłek dnia powszechnie uznawane jest śniadanie, to właśnie z tego posiłku najczęściej rezygnują Polacy.

 

Na szczęście producenci oferują wiele produktów pomagających w skomponowaniu wartościowego śniadania, nawet kiedy mamy bardzo mało czasu. 




 



Przykładowy optymalny skład śniadania



-   Pieczywo pełnoziarniste z pastą rybną (biały ser z ugotowaną rybą morską - makrelą, łososiem, tuńczykiem itp.), pomidor, papryka, biała rzodkiew i zioła.

 

-   Jogurt naturalny z płatkami owsianymi, orzechami i świeżymi owocami (np. jabłkiem, śliwkami, truskawkami).

 

-   Herbata owocowa lub ziołowa bez cukru.

 

Zalecenia zdrowotne. Wskazówki praktyczne wg Dietary Guidelines for Americans, USDA, 2005



-  Zamień produkty zbożowe „rafinowane", na pełnoziarniste lub dodawaj je do swojego jadłospisu.

 

-  Żywność opisana jako wieloziarnista, gruboziarnista, z otrębami, płatkami, itp. często nie jest pełnoziarnista. Sprawdzając informację żywieniową na etykiecie produktu, możesz też porównać zawartość błonnika pokarmowego. Im więcej jest go w danym produkcie, tym większy udział składników pełnoziarnistych.

 

-  Kolor pieczywa nie jest wskaźnikiem jego pełnoziarnistości, ponieważ może wynikać z dodatków, które tej barwy nadają, a nie z zawartości pełnych ziaren. Najlepiej sprawdzić skład surowcowy produktu.

 

-  Wybieraj produkty zawierające mniej dodanych cukrów prostych i tłuszczu, które zwiększają kaloryczność produktu. Sprawdź na etykiecie, czy zawiera on dodatek cukrów prostych (sacharozę, bogaty w fruktozę syrop kukurydziany, miód, melasę) i tłuszczu (szczególnie uwodornionych - utwardzonych tłuszczy roślinnych).

 

-  Wybieraj produkty - szczególnie pieczywo - z mniejszą zawartością sodu.

tagi: Zdrowe i pożywne śniadanie ,