W okresie Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach pojawiają się najsmaczniejsze potrawy - bigos ze śliwkami, smażony karp, sos grzybowy, a także czerwony barszcz z uszkami. Te popularne dania przygotowywane są niemal w każdym domu. Nie od dziś wiadomo, że aby potrawy były smaczne, potrzebne są różnorodne dodatki oraz dobrze dobrane przyprawy.
W przedświątecznych przygotowaniach warto sięgnąć po produkty Podravki. W bogatej ofercie firmy odnajdziemy mieszanki wonnych przypraw i ziół, które pozwolą wydobyć smak i aromat bożonarodzeniowych potraw. Niezastąpionym dodatkiem w kuchni okaże się Vegeta do bigosu. Zawarte w niej składniki - majeranek, kolendra, rozmaryn, czerwona papryka oraz imbir sprawią, że tradycyjny bigos nabierze nowego charakteru. Podravka poleca również aromatyczną Vegetę do ryb z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i bazylii, która dobrze sprawdzi się podczas przyrządzania świątecznego karpia czy pstrąga. Z kolei do pierogów z grzybami, a także do grzybowych sosów doskonale pasuje mieszanka Vegeta Natur do dań z grzybów skomponowana m.in. na bazie tymianku, rozmarynu oraz oregano.
Przyprawy z linii Vegeta do... oraz Vegeta Natur do... dostępne są w sklepach na terenie całego kraju w wygodnych saszetkach o gramaturze 20 g w cenie 1,70 zł/szt. (Vegeta do...) i 2 zł/szt. (Vegeta natur do...).
Na rodzinne święta Podravka poleca przepis na Tradycyjny bigos z wiejskim smakiem - jedną z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole:
Składniki na 4 porcje:
1 kg kiszonej kapusty0,5 kg słodkiej kapusty1 litr wywaru wołowego300 g kiełbasy wiejskiej600 g mięsa wieprzowego200 g wędzonego boczku100 g koncentratu pomidorowego50 g suszonych śliwek2 cebule½ opakowania Vegety do bigosuLiść laurowy, majeranek, sól i pieprz
Sposób przygotowania: Kapustę słodką posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia ok. 1 godziny. Namoczyć śliwki. Mięso podzielić na małe kawałki i dobrze obsmażyć wraz z cebulą i boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać przygotowane mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem połączonym z koncentratem pomidorowym. Dodać Vegetę do bigosu i gotować na małym ogniu 2-3 godziny, często mieszając. Do bigosu możemy także dodać suszone grzyby.
W ofercie firmy Podravka odnajdziemy także wiele innych produktów pomocnych podczas świątecznych przygotowań w kuchni, m.in. sosy i przeciery pomidorowe, makarony, uniwersalną przyprawę Vegeta, susze warzywne marki Warzywko, a nawet miód.
(Maja Święcka)
Mondelez Polska, lider w branży przekąsek, ogłasza dwa nowe...
71 proc. osób po 60. roku życia chce pracować. Główną...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...