Kategorie produktów

Sery twarogowe

Środa, 22 października 2008 HURT & DETAL Nr 10 (32) / 2008
Rynek produktów mleczarskich jest coraz bardziej konkurencyjny. Wielu producentów oferuje nowatorskie produkty, ale niesłabnącą popularnością cieszą się też produkty dostępne od lat w Polsce, takie jak sery twarogowe.

Twarogi posiadają swój tradycyjny wizerunek i nie należą do słabszych uczestników rynku. Posiadają opinie produktu naturalnego o dużych wartościach odżywczych co sprawia, że te produkty nie są eliminowane z rynku i radzą sobie bardzo dobrze na coraz bardziej konkurencyjnym rynku mleczarskim.

 

Rynek spożycia twarogów rośnie. Najlepiej sprzedają się twarogi konfekcjonowane, które będą eliminowały spożycie serów białych na wagę. Konsumenci serów twarogowych, w najbliższych latach wykształcą marki tego produktu, które będą głównym graczem na rynku.

 

„Konsystencja twarogów, stosowanie dodatków smakowych oraz modyfikacja dotychczasowych opakowań produktów będą miały decydujący wpływ  o zakupie" - uważa Joanna Wojciechowska, Dyrektor Handlowy OSM WART-MILK w Sieradzu. Wytwórnia ta jest producentem twarogów pod marką „PACZKA OD KROWY". Produkuje dwa rodzaje serów twarogowych konfekcjonowanych, hermetycznie pakowanych - śmietankowy i półtłusty.  „Największą popularność cieszy się twaróg półtłusty" - mówi Joanna Wojciechowska.

 

Bardzo bogatą gamę serów twarogowych posiada Zakład Mleczarski FigAND. „Nasze sery zawierają w sobie wszystkie najcenniejsze składniki mleka: białka, witaminy oraz  związki mineralne w tym tak potrzebny dla dobrego funkcjonowania organizmu- wapń. Są lekkostrawnym produktem nadającym się do spożycia o każdej porze dnia. Ze względu na swoje walory smakowe i jakość znajdują zastosowanie zarówno w gospodarstwach domowych, jak również w  firmach specjalizujących się w produkcji wypieków np. ciast. Sery to pyszny i uniwersalny dodatek do kanapek, deserów, a także obiadów" - mówi Artur Mosionek z Zakładów Mleczarskich FigAND.

 

Sery te oferowane są w wielu dogodnych dla odbiorców opakowaniach i formach: twarogi krajanki pakowane w folie w małych kawałkach, twarogi w kostkach 200g, klinki pakowane próżniowo w folię, twarogi tłuste, półtłuste i chude pakowane w pergamin.

Firma posiada też w sprzedaży gotowe, jednokilogramowe, mielone  twarogi nadające się do wypieku ciast domowych.

Dzięki przystępnej cenie i szerokiemu zastosowaniu sery twarogowe w Polsce nie tracą na popularności. Producenci zadbali zarówno o poprawę jakości jak i wygodę opakowań. Chętnych na biały przysmak nie powinno więc zabraknąć.

tagi: Sery twarogowe ,