Kuchnia śródziemnomorska to kuchnia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Kraje śródziemnomorskie łączy wspólna historia - starożytność. U podstaw ich kuchni leży sztuka kulinarna Greków, przejęta później przez Rzymian, dzięki którym rozprzestrzeniła się na całym terenie państw należących do cesarstwa. Stopniowo powstały tam różne regionalne odmiany kuchni, które rozwijały się już indywidualnie, prowadząc do ukształtowania się odrębnych kuchni - włoskiej, greckiej, hiszpańskiej, cypryjskiej, chorwackiej.
Podstawowe składniki tej kuchni to: owoce morza oraz ryby morskie (m.in. łosoś), oliwa z oliwek i oliwki, świeże zioła, warzywa i owoce.
Antipasti są we Włoszech koniecznym wprowadzeniem do każdego większego posiłku. Ich lekkość sprawia, że zaostrzają apetyt, nie sycąc zbytnio żołądków, a różnorodność smaków przygotowuje podniebienia na prawdziwą ucztę.
Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni na rynku polskim. Mimo, że oferta jest bardzo bogata i różnorodna, przeciętnemu konsumentowi wciąż kojarzy się głównie z pizzą i spaghetti. Rynek w dalszym ciągu zdominowany jest przez tanie masowe produkty, choć ich udział stale maleje. Konsumenci coraz częściej poszukują oryginalnych produktów - naturalnych, odwołujących się do zdrowej diety śródziemnomorskiej.
Włoskie specjały na polskim stole
Kuchnia śródziemnomorska od lat kojarzy się Polakom z oliwkami i oliwą z oliwek. To kwintesencja dobrego smaku, a zarazem synonim zdrowej diety. Coraz częściej jednak na naszych stołach goszczą nowe produkty wprost z tamtejszych regionów. Począwszy od klasycznego sera feta, poprzez makarony, ryże, balsamy, aż po bardziej wysublimowane owoce morza.
W Polsce świetnie przyjęły się przetwory pomidorowe. Na optymalnie skomponowanej półce z przetworami nie może zabraknąć pomidorów w kawałkach i pomidorów w całości bez skórki, a także przecierów z dodatkami ziół i przypraw.
Jednym z producentów obecnym na polskim rynku jest CIRIO, który swoje pomidorowe produkty przygotowuje na bazie wyłącznie włoskich pomidorów, uprawianych w regionie Toskanii. Produkty te posiadają certyfikaty zaświadczające, że proces produkcyjny jest zgodny z regulacjami prawnymi dotyczącymi produktów ekologicznych. „To z kolei cenna informacja dla coraz bardziej wymagających polskich konsumentów, która w znacznej mierze przyczynia się do wzrostu sprzedaży produktów CIRIO" - mówi Aleksandra Jarmolik z North Coast.
Innym produktem North Coast, chętnie kupowanym przez polskich klientów, jest podstawa włoskiej kuchni - oliwa z oliwek. Prym w sprzedaży wiedzie tu Carapelli Extra Vergine oraz Carapelli Il Nobile.
Bardzo dynamicznie rozwija się również kategoria sosów i pesto firmy SACLA. Oprócz tradycyjnego pesto alle genovese, dużą popularnością cieszy się pesto z suszonymi pomidorami, z ricottą i orzechami. W związku z tym North Coast poszerza wciąż kategorie pesto o nowe smaki: pesto z bakłażanami oraz pesto z rukolą.
Oryginalne produkty znajdziemy również w ofercie firmy De Care. Klient może wybierać spośród przekąsek takich jak stiratini (Panealba), sfornatini i grissini (La Mole), przez przyprawy w opatentowanych młynkach (Drogheria Alimentari), makarony z mąki durum wytwarzane tradycyjną metodą i barwione naturalnymi składnikami (Antico Pastificio), ryże, z których stworzyć można prawdziwe włoskie risotto i produkty ryżowe (Riso Scotti). Nie można zapomnieć o oliwie extra virgin (Gaea).
„Spośród produktów tej firmy największym zainteresowaniem cieszą się suszone pomidory (Conte de Cesare, Gaea, Polli), octy balsamiczne z Modeny (Mazzetti) oraz pesto (Conte de Cesare, Polli). Dla najbardziej wymagających polecam wspomniane wcześniej makarony, produkty marki Gaea, ocet balsamiczny Testarossa (Mazzetti) oraz sos orzechowy Cascina Marchesa i pesto Mazzetti. To produkty najwyższej klasy" - mówi Małgorzata Powirska-Rządzińska z De Care.
Nie tylko Włochy
Polacy pokochali kuchnię śródziemnomorską, nie tylko za pizze i spaghetti. Do gustu przypadł nam przede wszystkim doskonały smak potraw. Uzyskuje się go poprzez zastosowanie odpowiednich mieszanek ziół i przypraw. Nieskomplikowany sposób przyrządzania dań oraz dostępność składników z pewnością przyczyniły się do sukcesu tej kuchni.
Dlatego także polskie firmy odważnie wkroczyły na „rynek śródziemnomorskich smaków. KAMIS zaoferował konsumentom bogatą i komplementarną ofertę ziół, przypraw, dodatków oraz baz smakowych dedykowanych kuchni śródziemnomorskiej. Portfolio produktów jest stale rozwijane. Przykładem może być wprowadzana właśnie Przyprawa Kuchni Greckiej. Kompozycja ziół i przypraw jest typowa dla tradycyjnych, greckich dań. Nadaje się do potraw mięsnych - pieczonych, grillowanych i smażonych oraz potraw przygotowywanych na bazie warzyw. Mieszanka jest w pełni naturalna.
„Najpopularniejszą w ofercie KAMIS jest mieszanka Przyprawa do Gyrosa, której sprzedaż w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosła dwukrotnie, ale konsumenci chętnie sięgają również po Przyprawę Kuchni Włoskiej oraz linię oryginalnych baz smakowych KAMIS VIVA ITALIA" - mówi Sylwia Kalska, PR manager Kamis-Przyprawy S.A.
Dla konsumentów preferujących samodzielne przyprawianie potraw, KAMIS przygotował ofertę przypraw jednorodnych - zioła oraz dodatki smakowe charakterystyczne dla potraw z rejonu Morza Śródziemnego. Są to Bazylia, Tymianek, Estragon, Oregano, Kolendra, Cząber, dodatki w postaci Ocet Balsamicznego z Modeny, unikalnego Octu Winnego Ziołowo - czosnkowego czy jedynego na rynku Ketchupu Włoskiego. Na uwagę zasługuje też unikalny na polskim rynku produkt - Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem z linii KAMIS Specialite.
W ofercie Kamis są również półpłynne bazy smakowe w linii Siesta. Są to mieszanki przypraw i składników płynnych, które sprawiają, że potrawy zyskują oryginalny, śródziemnomorski smak. W linii dostępne są bazy niezbędne do sporządzenia dań i deserów, m. in. Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem Mussaka, czy Włoski deser waniliowy Panna Cotta.
Wśród wielu kuchni, które zaliczyć można do śródziemnomorskich znajdziemy również smaki z wybrzeża chorwackiego oraz dobrze znaną Polakom Vegetę.
„Do przyrządzania dań i przystawek o charakterze śródziemnomorskim polecam kilka różnych produktów oferowanych przez firmę Podravka. Należą do nich: Vegeta Ziołowa, seria przetworów pomidorowych oraz pasty warzywne. Wśród nich zdecydowanie największą popularnością na polskim rynku cieszą się produkty pomidorowe, których ofertę cały czas wzbogacamy o nowe propozycje" - mówi Michał Jung, dyrektor marketingu Podravka Polska.
Vegeta Ziołowa jest przyprawą powstałą z połączenia Vegety, suszonych pomidorów oraz ziół śródziemnomorskich - bazylii, liścia laurowego, kolendry, rozmarynu, oregano i pietruszki. Konsumenci wybierają ją do przyrządzania sosów, makaronów, potraw z ryżu, warzyw, a także dań mięsnych i zup. Vegeta Ziołowa nie zawiera glutenu ani laktozy.
W ofercie Podravka Polska znajdziemy też Pomidory krojone bez dodatków, Pomidory krojone z oliwkami, Pomidory krojone z oliwą i czosnkiem, Pomidory krojone
z bazylią i oregano oraz Przecier pomidorowy. Można je stosować jako gotowy, zimny dodatek do bruschetty, składnik sosów do makaronów, pizzy, lazanii, dodatek do grillowanych mięs i jarzyn.
„Osobom, które zechcą zapoznać się z kuchnią wybrzeża chorwackiego polecam aromatyczne pasty Ajvar łagodny i Ajvar ostry, Pindżur oraz Relish. Pasty te stanowią doskonały dodatek zarówno do dań ciepłych, jak i zimnych" - mówi Michał Jung.
Sery bardzo śródziemnomorskie
Polacy lubią również śródziemnomorskie sery. W Europie rynek ten rośnie około 15% rocznie. Jego wielkość w Polsce w ostatnim czasie wzrosła ilościowo o 20%, a wartościowo o ponad 30%. Takie wskaźniki plasują ten rynek w grupie najszybciej rozwijających się rynków produktów mleczarskich.
Wzrost rynku detalicznego to efekt działań promocyjnych głównych graczy oraz wzrost zainteresowania konsumentów kuchnią grecką lub śródziemnomorską. Konsumenci przenoszą wzorce spożycia do swoich gospodarstw domowych. Nie bez znaczenia pozostaje większe zainteresowanie żywieniem poza domem (restauracje oferujące kuchnie świata) ze względu na większą aktywność zawodową i mobilność konsumentów.
Jednym z czołowych graczy w segmencie nabiału jest Arla Foods z marką Apetina. „Największą popularnością cieszy się naturalny smak sera typu śródziemnomorskiego (ponad 80% całej sprzedaży). Jeśli konsumenci sięgają po inne, zawierają zazwyczaj dodatki typu: czosnek i pietruszka; bazylia i oregano lub takie, które są wzbogacone gotową zalewą ziołową z oliwkami: zielonymi lub czarnymi i chili" - mówi Joanna Szelezińska - Szwed, product manager Arla Foods S.A. i dodaje, że w przypadku tego produktu smak jest głównym czynnikiem wyboru. Jednak ser oferowany przez Arlę to także nowoczesne opakowanie - wygodne, zaopatrzone w funkcjonalny koszyczek umożliwiający odsączenie zalewy. Te aspekty odgrywają istotną rolę, zważywszy, że konsument tego typu sera to osoba o dochodach przekraczających poziom dochodów przeciętnych. Cena odgrywa, więc mniejsze znaczenie, istotne są natomiast takie czynniki jak: przywiązanie do produktu, marka, wygoda w stosowaniu.
Firma ta oferuje również mozzarellę produkowaną w Zakładzie w Gościnie. Produkt skierowany jest głównie na rynki europejskie, ale także na polski (w większości do kanału HORECA). Na rynek detaliczny przeznaczony jest produkt pod marką Finello wiórki w opakowaniu 150g.
Polscy konsumenci mogą znaleźć śródziemnomorskie smaki także wśród produktów MLEKOVITY. Ser FAVITA to produkt o miękkiej konsystencji, białej barwie i charakterystycznym słonym smaku. Przeznaczony jest głównie do przygotowywania różnorodnych sałatek, sosów i kanapek. Jak twierdzą producenci, smakosze sera FAVITA nazywają go „boskim" nie tylko ze względu na pochodzenie (Grecja), ale głównie dlatego, że przygotowane potrawy z tym serem ciągle zaskakują nowymi niepowtarzalnymi walorami i smakami.
W ofercie MLEKOVITY znajduje się również ser sałatkowy w zalewie MOZZARELLA. Jest on produkowany z mleka pasteryzowanego w oparciu o oryginalną technologię. Ma delikatny, łagodny smak, jest błyszczący i gładki. Znakomicie komponuje się z warzywami. Firma oferuje produkt w opakowaniach o zróżnicowanej gramaturze i różnych kształtach: Maxi - wałek (250 g), Classic - kula (125 g), oraz Mini - kulki (150 g). Ponadto, Mozarella w bloku o stałej wadze 2 kg (tzw. przemysłowa) charakteryzuje się łatwą topliwością oraz rozciągliwością, co powoduje, że jest niezastąpionym dodatkiem do przygotowania prawdziwej pizzy, zapiekanek, lasagne oraz innych dań na gorąco.
Makarony z włoskim pochodzeniem
Mówiąc o bogactwie kuchni śródziemnomorskiej nie można zapomnieć o pastach, czyli makaronach. Polacy zaczęli je jadać we włoskim stylu, jako danie główne, zamiast ziemniaków.
Pomimo znacznego wzrostu cen makaronów, wynikających z radykalnych podwyżek cen podstawowego surowca, popyt na makarony cały czas jest rosnący. Roczne spożycie makaronów wynosi obecnie 4kg na osobę. Oczywiście cały czas daleko nam jeszcze do Włochów, gdzie roczne spożycie kształtuje się na poziomie około 28 kg na osobę.
Zmienia się jednak powoli model konsumpcji makaronów. Nadal najpopularniejsze formy, to te, które można wykorzystać do zupy. Spośród form wykorzystywanych do dań głównych, bez wątpienia najpopularniejszą formą jest spaghetti oraz penette (pióra).
Makaron małymi krokami staje się daniem głównym, a nie jedynie dodatkiem. W związku z tym konsumenci wybierają produkty coraz lepszej jakości, zamiast makaronu ze zwykłej mąki, wybierają ten
z pszenicy durum, chociaż nadal największy wolumen generuje private label, średnia pólka. Najbardziej popularne są opakowania 500 gramowe, ale coraz częściej konsumenci sięgają także po opakowania 250 g. W takich gramaturach sprzedawane są zazwyczaj ekskluzywne makarony.
Rośnie udział makaronów pełnoziarnistych np.: AGNESI z pełnego ziarna, lub MISURA, która dodatkowo została wzbogacona witaminami i solami mineralnymi.
Na szybko, czyli dania gotowe
Nie wszyscy lubią lub mają czas na gotowanie. Jednak i oni chętnie zjedzą „coś" śródziemnomorskiego. Z pomocą przychodzą firmy oferujące m.in. gotowe dania.
FRoSTA ma w swojej ofercie wiele produktów, na bazie których można przygotować prawdziwą śródziemnomorską ucztę. Klienci mają do wyboru owoce morza czy różne rodzaje krewetek. Firma poleca Filety z mintaja, z których można zrobić wiele dań kuchni śródziemnomorskiej.
W ofercie znajdują się także gotowe dania śródziemnomorskie - hiszpańska Paella, grecki Gyros, Polędwiczki z kurczaka w pomidorach (z makaronem linguine i cukinią) oraz włoskie dania na patelnię: Grzybowe risotto, Ziemniaczane rattatouille, Makaron pesto rosso.
Od lipca na rynku obecne są trzy nowe dania do przygotowania w kuchence mikrofalowej - Lasagne bolognese, Lasagne z grillowanymi warzywami ( dodatkiem sosu Pesto) oraz Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta.
Jak widać każdy, kto chce skosztować śródziemnomorskich specjałów może wybierać spośród wielu produktów. Wystarczy tylko chcieć.
tagi: kuchnia śródziemnomorska ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...