Kompania Piwowarska (KP), producent piw, takich jak Tyskie, Żubr czy LECH, z zadowoleniem przyjęła opublikowany we wrześniu raport o jakości dostępnych na rynku polskich piw przygotowany przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wszystkie poddane kontroli piwa KP pomyślnie przyszły testy jakościowe, dzięki czemu nie postawiono żadnych zarzutów wobec jakiegokolwiek z jej produktów.
Inspektorzy IJHARS skontrolowali 77 partii piwa w 27 podmiotach, co stanowi ułamek naszego rynku. Polski rynek piwa to ponad 34 mln hl rocznie, z czego 90% jest produkowane w browarach, takich jak te należące do KP, gdzie do produkcji wykorzystuje się najnowsze technologie i procesy zgodne z rygorystycznymi standardami, dzięki którym produkowane są idealnie czyste i smakowo stabilne gatunki piwa.
„Do jakości naszych piw przywiązujemy ogromną uwagę i dbamy o nią na każdym etapie produkcji, a nawet po opuszczeniu przez nie bram naszych zakładów. Dodatkowo, na bieżąco jesteśmy kontrolowani przez różnego rodzaju instytucje zewnętrzne. Kontrola Inspekcji Jakości Handlowej jest jedną z wielu, jakie w roku przechodzimy w naszych browarach. I zarówno ocena inspektorów IJHARS, jak i każdej innej organizacji badającej nasze piwa pod względem jakości i bezpieczeństwa produktu nie wskazała na jakiekolwiek błędy czy niezgodności związane z normami prawnymi czy sanitarnymi" - mówi rzecznik prasowy KP, Paweł Kwiatkowski.
W systemowym dbaniu o jakość w browarach Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu, Tychach i Białymstoku pomagają restrykcyjnie przestrzegane normy. Działalność produkcyjną prowadzi zgodnie z rygorystycznymi standardami World Class Manufacturing (WCM). Reprezentuje on filozofię pracy na światowym poziomie, która skupia się na kliencie, rynku i konkurencji.
Narzędziem wspierającym strategię w zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produktów jest w Kompanii Piwowarskiej Zintegrowany System Zarządzania Ryzykiem, którego elementami są: System Zarządzania Jakością (QMS) opracowany w oparciu o wymagania normy ISO 9001, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (FSMS) wdrożony zgodnie z wymaganiami nowego międzynarodowego standardu ISO 22000, uwzględniającego m.in. zasady systemu HACCP, System zarządzania środowiskowego (EMS) wdrożony i funkcjonujący zgodnie z wymaganiami normy ISO 14001.
(Maja Święcka)
tagi: Kompania Piwowarska ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...