Kategorie produktów

Trzy smaki, jedna rozkosz…

Poniedziałek, 25 sierpnia 2008 HURT & DETAL Nr 8 (30) / 2008
Południowotyrolskie jabłka ChOG Południowotyrolskie wędzonki ChOG Południowotyrolskie wina DOC

W coraz bardziej globalizującym się świecie, konsumenci żądają zapewnienia większego bezpieczeństwa jakości produktów spożywczych. Przykładem tego są południowotyrolskie jabłka ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), południowotyrolskie wędzonki ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) i południowotyrolskie wina (Südtiroler DOC Wein), które są wytwarzane według tradycyjnych metod i w ściśle kontrolowanych warunkach. Gwarancją ich jakości jest przyznanie przez Unię Europejską znaku "g.g.A" czyli ChOG (chronione oznaczenie geograficzne) i DOC (Denominazione di Origine Controllata). Dla upowszechnienia tego znaku rozpoczęto kampanię "Nowe europejskie zasady bezpieczeństwa żywności". Na przykładzie produktów południowotyrolskich jabłek ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), win DOC (Südtiroler DOC Wein) i wędzonek ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) konsumenci, sprzedawcy i producenci będą informowani o treści i zaletach tego znaku jakości.

 

Gwarancja Unii Europejskiej dla pochodzenia, smaku i tradycji

 

Zalety znaków ChOG i DOC

 

Znak chroniony UE pomaga konsumentom zorientować się w gąszczu informacji produktowych i pośród różnorodnych produktów znajdujących się w sklepach, ponieważ jest jasno sformułowaną informacją o pochodzeniu i jakości. Dla konsumentów i handlowców oznaczone pochodzenie to przede wszystkim bezpieczeństwo: handlowiec może prześledzić drogę produktu od rolnika aż do regału sklepowego, natomiast nabywca uzyskuje bezpieczeństwo dzięki informacji produktowej w trakcie zakupu produktu lub na jego opakowaniu. Taką gwarancję daje nam na przykład pieczęć Unii Europejskiej. Widząc znak Południowego Tyrolu, konsument może mieć pewność że odnajdzie prawdziwy smak tego regionu. W przypadku południowotyrolskich produktów wysokiej jakości takich jak południowotyrolskie jabłka ChOG, południowotyrolski Speck ChOG oraz południowotyrolskie wina DOC, tradycyjne receptury i metody uprawy oraz szczególne warunki geograficzne i klimatyczne zapewniają jakość, którą rozpoznajemy po smaku i zapachu.

 

 

Stefan Unterkircher, znany południowotyrolski ekspert i kucharz jest zdania, że „kuchnię Południowego Tyrolu wyróżnia to, że łączy ona w sobie akcenty śródziemnomorskie i alpejskie, wykorzystując regionalne produkty wysokiej jakości. A wysoka jakość produktów, to przecież podstawa. Bez tego nie można stworzyć dania, które będzie ucztą dla podniebienia. W gąszczu produktów oferowanych nam w sklepach, bezpiecznie jest sięgać właśnie po produkty regionalne, bo to właśnie one są gwarancją wysokiej jakości. Moim ulubionym winem jest Gewürztraminer. To on pozwala tworzyć mi w kuchni dania o intensywnym aromacie. Natomiast wśród czerwonych win moim faworytem jest Lagrein. Ujmuje mnie on swoją intensywną barwą i bogatym bukietem. Doskonale pasuje do dań mięsnych oraz dziczyzny".

tagi: Chog ,