W coraz bardziej globalizującym się świecie, konsumenci żądają zapewnienia większego bezpieczeństwa jakości produktów spożywczych. Przykładem tego są południowotyrolskie jabłka ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), południowotyrolskie wędzonki ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) i południowotyrolskie wina (Südtiroler DOC Wein), które są wytwarzane według tradycyjnych metod i w ściśle kontrolowanych warunkach. Gwarancją ich jakości jest przyznanie przez Unię Europejską znaku "g.g.A" czyli ChOG (chronione oznaczenie geograficzne) i DOC (Denominazione di Origine Controllata). Dla upowszechnienia tego znaku rozpoczęto kampanię "Nowe europejskie zasady bezpieczeństwa żywności". Na przykładzie produktów południowotyrolskich jabłek ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), win DOC (Südtiroler DOC Wein) i wędzonek ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) konsumenci, sprzedawcy i producenci będą informowani o treści i zaletach tego znaku jakości.
Gwarancja Unii Europejskiej dla pochodzenia, smaku i tradycji
Zalety znaków ChOG i DOC
Znak chroniony UE pomaga konsumentom zorientować się w gąszczu informacji produktowych i pośród różnorodnych produktów znajdujących się w sklepach, ponieważ jest jasno sformułowaną informacją o pochodzeniu i jakości. Dla konsumentów i handlowców oznaczone pochodzenie to przede wszystkim bezpieczeństwo: handlowiec może prześledzić drogę produktu od rolnika aż do regału sklepowego, natomiast nabywca uzyskuje bezpieczeństwo dzięki informacji produktowej w trakcie zakupu produktu lub na jego opakowaniu. Taką gwarancję daje nam na przykład pieczęć Unii Europejskiej. Widząc znak Południowego Tyrolu, konsument może mieć pewność że odnajdzie prawdziwy smak tego regionu. W przypadku południowotyrolskich produktów wysokiej jakości takich jak południowotyrolskie jabłka ChOG, południowotyrolski Speck ChOG oraz południowotyrolskie wina DOC, tradycyjne receptury i metody uprawy oraz szczególne warunki geograficzne i klimatyczne zapewniają jakość, którą rozpoznajemy po smaku i zapachu.
Stefan Unterkircher, znany południowotyrolski ekspert i kucharz jest zdania, że „kuchnię Południowego Tyrolu wyróżnia to, że łączy ona w sobie akcenty śródziemnomorskie i alpejskie, wykorzystując regionalne produkty wysokiej jakości. A wysoka jakość produktów, to przecież podstawa. Bez tego nie można stworzyć dania, które będzie ucztą dla podniebienia. W gąszczu produktów oferowanych nam w sklepach, bezpiecznie jest sięgać właśnie po produkty regionalne, bo to właśnie one są gwarancją wysokiej jakości. Moim ulubionym winem jest Gewürztraminer. To on pozwala tworzyć mi w kuchni dania o intensywnym aromacie. Natomiast wśród czerwonych win moim faworytem jest Lagrein. Ujmuje mnie on swoją intensywną barwą i bogatym bukietem. Doskonale pasuje do dań mięsnych oraz dziczyzny".
tagi: Chog ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...