Kategorie produktów

Südtirol - Kraj Przyjemności

Poniedziałek, 25 sierpnia 2008 HURT & DETAL Nr 8 (30) / 2008
Południowy Tyrol leży na styku dwóch obszarów kulturowych i pozostaje pod wpływem trzech kultur: niemieckiej, włoskiej i ladyńskiej. Odmienne style życia - od alpejskiego aż po śródziemnomorski - wywierają do dziś ogromny wpływ na ten region. Tutaj łączy się piękno majestatycznego świata gór z zaletami klimatycznymi Morza Śródziemnomorskiego. To wszystko uczyniło Południowy Tyrol tym, czym jest on dziś, regionem pełnym kontrastów, który zachęca do odkrywania jego uroków.

Południowy Tyrol to zarówno relaks jak i aktywność. Tutaj ma się czas na radości życia. Dotyczy to nie tylko osób rozkoszujących się życiem i spędzających urlop w Tyrolu, ale również samych Południowych Tyrolczyków. Alpejsko-śródziemnomorski raj dla smakoszy oferuje pod względem kulinarnym chrupiące i soczyste jabłka, łagodnie wędzoną szynkę oraz pierwszorzędne wina, ale również kreacje kulinarne i autentyczną kuchnię regionalną ze śródziemnomorskim akcentem. Produkty regionalne są dostępne w prawie wszystkich miejscach gastronomicznych Południowego Tyrolu. Smak delikatnie doprawionej południowotyrolskiej wędzonki ChOG pasuje doskonale do każdej kanapki, sałatek czy zup. Z południowotyrolskich jabłek ChOG przygotowuje się są zgodnie z tradycją nadzienie do Äpfelkiachln (wypiek z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem) i strudel jabłkowy, ale również Apfelchutney (mus z jabłek i cebuli) do pieczonej polędwicy, do zup i sosów, do sorbetów na deser. Zdrowe owoce trafiły na szczyty kulinarnej hierarchii. Południowotyrolska gastronomia może polegać na regionalnych producentach również jeżeli chodzi o wina. Wina Südtiroler DOC Weine mają doskonałą markę: 98,8 procent win posiada znak DOC. Kreatywne spółdzielnie, dynamiczne winnice i entuzjaści winogrodnictwa wytwarzają je z areału 5 000 hektarów winorośli. Powstaje z nich szerokie spektrum win cechujących się indywidualnością i jakością; od win o prostej budowie aż po wina o złożonej budowie, które otrzymały ocenę „tre bicheieri" według Gambero Rosso. Dlatego kunszt kulinarny Południowych Tyrolczyków spotyka się z szerokim uznaniem.

 

Przewodnik Michelin nagrodził w roku 2008 w Południowym Tyrolu dwanaście restauracji jedną gwiazdką, a 68 restauracji otrzymało od przewodnika kulinarnego „Gault Millau" od jednej aż do trzech „czapek". Najbardziej uhonorowany został Norbert Niederkofler, szef kuchni restauracji St. Hubertus hotelu Rosa Alpina w St. Kassian/Alta Badia. Oba przewodniki kulinarne nadały mu najwyższe wyróżnienia w regionie Tyrolu Południowego: Michelin - 2 gwiazdki, a „Gault Millau" - 3 czapki (18 punktów).

 

Europejskie znaki jakości takie jak chronione oznaczenie geograficzne ChOG (g.g.A.) i DOC (denominazione di origine controllata) są gwarancją bezpieczeństwa produktów spożywczych i ochrony konsumenta dzięki ścisłym kontrolom wszystkich faz produkcji. Zapobiegają one nadużyciom marki i jej podrabianiu oraz chronią regionalne produkty żywnościowe o wysokiej jakości. Wspierają one w ten sposób produkcję wyrobów regionalnych w ramach Unii Europejskiej.

 

Do takich produktów zaliczają się również regionalne produkty południowotyrolskie jabłka ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), wędzonki ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) i wino (Südtiroler DOC Wein), charakteryzujące się swą autentycznością, różnorodnością i jakością, co jest bezpośrednio związane z miejscem ich wytwarzania.

 

Program „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności" ma na celu informowanie konsumentów, handlu i producentów o korzyściach i treści znaku jakości. Kampania została zaplanowana na trzy lata i będzie finansowana przez Komisję Europejską, włoski rząd i Südtiroler Apfelkonsortium (Południowotyrolskie Konsorcjum Producentów Jabłek), Consortium Südtiroler Speck (Południowotyrolskie Konsorcjum Producentów Wędzonek) i Verband der Kellereigenossenschaften Südtirols (Związek Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu).

tagi: Südtirol , Tyrol , Południowy tyrol ,