Południowy Tyrol to zarówno relaks jak i aktywność. Tutaj ma się czas na radości życia. Dotyczy to nie tylko osób rozkoszujących się życiem i spędzających urlop w Tyrolu, ale również samych Południowych Tyrolczyków. Alpejsko-śródziemnomorski raj dla smakoszy oferuje pod względem kulinarnym chrupiące i soczyste jabłka, łagodnie wędzoną szynkę oraz pierwszorzędne wina, ale również kreacje kulinarne i autentyczną kuchnię regionalną ze śródziemnomorskim akcentem. Produkty regionalne są dostępne w prawie wszystkich miejscach gastronomicznych Południowego Tyrolu. Smak delikatnie doprawionej południowotyrolskiej wędzonki ChOG pasuje doskonale do każdej kanapki, sałatek czy zup. Z południowotyrolskich jabłek ChOG przygotowuje się są zgodnie z tradycją nadzienie do Äpfelkiachln (wypiek z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem) i strudel jabłkowy, ale również Apfelchutney (mus z jabłek i cebuli) do pieczonej polędwicy, do zup i sosów, do sorbetów na deser. Zdrowe owoce trafiły na szczyty kulinarnej hierarchii. Południowotyrolska gastronomia może polegać na regionalnych producentach również jeżeli chodzi o wina. Wina Südtiroler DOC Weine mają doskonałą markę: 98,8 procent win posiada znak DOC. Kreatywne spółdzielnie, dynamiczne winnice i entuzjaści winogrodnictwa wytwarzają je z areału 5 000 hektarów winorośli. Powstaje z nich szerokie spektrum win cechujących się indywidualnością i jakością; od win o prostej budowie aż po wina o złożonej budowie, które otrzymały ocenę „tre bicheieri" według Gambero Rosso. Dlatego kunszt kulinarny Południowych Tyrolczyków spotyka się z szerokim uznaniem.
Przewodnik Michelin nagrodził w roku 2008 w Południowym Tyrolu dwanaście restauracji jedną gwiazdką, a 68 restauracji otrzymało od przewodnika kulinarnego „Gault Millau" od jednej aż do trzech „czapek". Najbardziej uhonorowany został Norbert Niederkofler, szef kuchni restauracji St. Hubertus hotelu Rosa Alpina w St. Kassian/Alta Badia. Oba przewodniki kulinarne nadały mu najwyższe wyróżnienia w regionie Tyrolu Południowego: Michelin - 2 gwiazdki, a „Gault Millau" - 3 czapki (18 punktów).
Europejskie znaki jakości takie jak chronione oznaczenie geograficzne ChOG (g.g.A.) i DOC (denominazione di origine controllata) są gwarancją bezpieczeństwa produktów spożywczych i ochrony konsumenta dzięki ścisłym kontrolom wszystkich faz produkcji. Zapobiegają one nadużyciom marki i jej podrabianiu oraz chronią regionalne produkty żywnościowe o wysokiej jakości. Wspierają one w ten sposób produkcję wyrobów regionalnych w ramach Unii Europejskiej.
Do takich produktów zaliczają się również regionalne produkty południowotyrolskie jabłka ChOG (Südtiroler Apfel g.g.A.), wędzonki ChOG (Südtiroler Speck g.g.A.) i wino (Südtiroler DOC Wein), charakteryzujące się swą autentycznością, różnorodnością i jakością, co jest bezpośrednio związane z miejscem ich wytwarzania.
Program „Nowe europejskie bezpieczeństwo żywności" ma na celu informowanie konsumentów, handlu i producentów o korzyściach i treści znaku jakości. Kampania została zaplanowana na trzy lata i będzie finansowana przez Komisję Europejską, włoski rząd i Südtiroler Apfelkonsortium (Południowotyrolskie Konsorcjum Producentów Jabłek), Consortium Südtiroler Speck (Południowotyrolskie Konsorcjum Producentów Wędzonek) i Verband der Kellereigenossenschaften Südtirols (Związek Spółdzielni Winiarskich Południowego Tyrolu).
tagi: Südtirol , Tyrol , Południowy tyrol ,
Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje...
Podczas jubileuszowej konferencji Forum Odpowiedzialnego...
Kolejny raz dobre praktyki Hochland Polska dotyczące...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...
Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od...
Ich udział najszybciej rośnie w Polsce...