Kategorie produktów

Sery żółte

Środa, 18 czerwca 2008 HURT & DETAL Nr 6 (28) / 2008
Sery żółte to kategoria, której nie trzeba przedstawiać. Spożywane przez ponad 90% społeczeństwa od początku stanowiły ważny element działalności Arla Foods w Polsce.

W naszych działaniach staramy się kreować wartości, wyprzedzać trendy, pokazując konsumentom nowe rozwiązania, wciąż chcąc zapewniać nowe doznania smakowe.

 

W naszej strategii zawsze za główny cel stawialiśmy jakość, wierząc, że dla konsumentów jakość produktów, które spożywają i które dają swojej rodzinie jest istotnym kryterium wyboru, a w konsekwencji powodem, dzięki któremu po raz kolejny sięgają po produkt. To właśnie świadomość, że nasi klienci wracają do nas ponownie jest dla nas największą satysfakcją. Gwarancja jakości, jaką oferuje Arla jest tym czego konsument może być pewien. Nasze produkty to zdecydowanie najwyższa półka.

 

Obecnie na rynku obserwujemy zdecydowane umacnianie się kategorii serów w plastrach. Ich sprzedaż z roku na zwiększa się, Polacy bowiem zaczynają doceniać wygodę i funkcjonalność bezpośredniego użycia jakie dają im sery w plastrach.

Sprzedaz z półki stanowi ok. 27% całej sprzedaży serów żółtych. Ponad połowę z tego stanowią produkty marek własnych. W naszej ofercie również proponujemy sery w plastrach, tj. Arla Śmietanowe Duo 150g, będący kombinacja dwóch smaków: Arla Śmietanowy i Arla Smietanowy Cayenne, Arla Salami 300g, czy Arla Texas 125g o gramaturze 125g.

 

Zupełnie inną sytuację dostrzegamy w kategorii serów żółtych sprzedawanych na wagę, stanowiącej ok. 73% sprzedaży całego rynku serów. Rynek tu jest bardzo podzielony, wciąż nie ma wyróżniających się marek.

Kolejnym trendem, który można obecnie zaobserwować, to rozpoczynający się spadek zainteresowania najbardziej popularnymi serami typu Gouda, Edamski, Podlaski, na korzyść serów o bardziej wyszukanym smaku, oraz serów z dodatkami.

 

Dlatego też, w swojej ofercie mamy ser Port Salut o wyjątkowo kremowo-śmietankowym smaku i charakterystycznej pomarańczowej skórce. W tym roku, specjalnie dla smakoszy gatunku wprowadziliśmy ciekawa propozycję - duński ser Esrom. Ser ten posiada niespotykany dotąd smak i aromat. Historia tego chronionego geograficznie sera sięga XII wieku, gdzie wytwarzany był przez mnichów z zakonu Esrom. Wyjątkowa receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie aż do dziś. Wierzymy, że obie te propozycje spotkają się z uznaniem konsumentów i zyskają swoich zwolenników.

 

Jeżeli chodzi o sery z dodatkami to byliśmy zdecydowanym prekursorem w oferowaniu tego typu produktów na polskim rynku. Od wielu lat mamy w swojej ofercie takie sery jak: Arla Śmietanowy Papryka, Arla Śmietanowy Cayenne, Salami z meksykańską przyprawą jalapeno oraz Arla Texas z mieszanką przypraw i ziół.

 

Cieszymy się, że konsumenci nareszcie zaczynają przekonywać się do tego typu serów, będących alternatywą dla tych, którzy od sera wymagają czegoś więcej.

 

Jens Christian Krog
National Retail Sales Manager
Arla Foods S.A.

tagi: sery żółte , Arla Foods ,