Kategorie produktów

Długowieczny jogurt naturalny

Środa, 18 czerwca 2008 HURT & DETAL Nr 6 (28) / 2008
Lucyna Kozłowska - specjalista ds. żywienia Wyjątkowe właściwości jogurtu cenione są od tysięcy lat. Dowody archeologicznie wskazują, że już starożytni Babilończycy delektowali się jego oryginalnym smakiem. Ale czy wszystkie jogurty są takie same?

Kubeczek jogurtu dostarczy naszemu organizmowi m.in. wysokowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne, a w tym łatwo przyswajalny wapń. Nic więc dziwnego, że można było go znaleźć w menu starożytnych Babilończyków. A przecież ogromną zaletą jogurtów jest również korzystny wpływ na skład flory jelitowej. To bardzo istotne dla zdrowia układu trawiennego. Jej nieprawidłowy skład przyczynia się bowiem do powstawania uciążliwych i niebezpiecznych problemów trawiennych.

 

Krótka historia jogurtu

 

Fermentacja znana jest w przemyśle spożywczym, jako proces wykorzystywany do biologicznego utrwalania żywności. Metoda ta znana jest człowiekowi od wielu tysięcy lat do przedłużania trwałości mleka. Co ciekawe pierwsze jej zastosowanie datuje się na 10 - 15 tysięcy lat temu. Napoje podobne do dzisiejszego jogurtu były już znane Babilończykom, Egipcjanom, Turkom, narodom Azji oraz na Bałkanach. Ludność wiejska przez setki lat wytwarzała jogurt poprzez długotrwałe gotowanie mleka lub pozostawianie surowego mleka bez schłodzenia. Ulegało ono zakwaszeniu pod wpływem naturalnej mikroflory. W ten sposób zagęszczone miało silnie kwaśny smak, a jego zwarta konsystencja często zmuszała do rozcieńczenia go przed spożyciem. Mimo że to właśnie z systematycznym spożyciem jogurtów wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich, przemysłową produkcję fermentowanych napojów mlecznych rozpoczęto dopiero pod koniec XIX wieku. Wyjątkową zaletę jogurtów, czyli korzystny wpływ na skład flory jelitowej, podkreśla fakt, że na początku XX wieku sprzedawano je jedynie w aptekach!

 

Jogurt naturalny dzisiaj

 

Obecnie jogurty naturalne cieszą się ogromną popularnością, a wiele firm dodatkowo je udoskonala. Owszem mleko zostaje poddawane tradycyjnemu procesowi fermentacji, ale zachodzi to w nieco inny sposób. Otóż, na obecnym etapie technologicznym do mleka pasteryzowanego dodawane są żywe kultury bakterii. Wiele firm wzbogaca swoje jogurty o dodatkowe bakterie probiotyczne, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Jednakże skuteczność takich jogurtów nie zawsze potwierdzona jest badaniami naukowymi. Na przykład nie wszystkie bakterie docierają żywe do jelit. Część z nich ginie w kwasach żołądkowych. Szczep ActiRegularis, który znajduje się w jogurtach Activia ma udowodniony naukowo wpływ na przyspieszenie pasażu jelitowego. Activia naturalna oprócz właściwości typowych dla zwykłego jogurtu posiada, więc dodatkowy atut.

 

Wpływ na ogromną popularność jogurtów ma zapewne możliwość ich wszechstronnego zastosowania. Do jogurtu w kubeczku bowiem wystarczy dodać łyżeczkę miodu czy też owoce, tworząc tym samym zdrowy deser. Jogurt wymieszany z ziołami idealnie zastąpi tłusty sos do sałatki czy dip do mięsa. Warto pamiętać także o smacznych i lekkich chłodnikach z warzyw i owoców, które doskonale smakują podczas letnich upałów, a które można właśnie przyrządzić na bazie jogurtu naturalnego.

tagi: jogurt,Danone ,