Z rynku FMCG

Za nami warsztaty ‘Modern Sushi Restaurant’ Akademii Hochland Professional

Czwartek, 04 września 2025
Podczas warsztatów ‘Modern Sushi Restaurant’ Akademii Hochland Professional uczestnicy poznali nowoczesne techniki przygotowywania sushi, łącząc tradycję japońską z azjatyckimi smakami i serami Hochland Professional. Zajęcia poprowadził mistrz sushi Marcin Kaczmarek, właściciel Yattai Sushi Bar.
Zrzut_ekranu_2025_09_04_132000.jpg

Akademia Hochland Professional to inspirująca kulinarnie i biznesowo platforma skierowana do restauratorów, właścicieli lokali gastronomicznych oraz ich pracowników. Pozwala im poznawać nowe przepisy i aktualne rynkowe trendy. Do przygotowywania potraw w trakcie orgaznizowanych przez nią warsztatów wykorzystywane są sery Hochland Professional. Marka ta specjalizuje się w dostarczaniu najwyższej jakości serów dla profesjonalistów z branży HoReCa, segmentu piekarniczo-cukierniczego, lodziarskiego oraz lokalnych producentów dań gotowych. Oferuje godne zaufania produkty, spełniające oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.

3 września, w Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti w Łodzi, Akademia Hochland Professional zorganizowała kolejne warsztaty – tym razem uczestnicy poznawali tajniki „Modern Sushi Restaurant”. 6 modułów obejmowało pełen przegląd form sushi: od dipów, przez klasykę i innowacje, po wersje słodkie i gorące. Były rolki z burgerem z łososia, karmelizowane rainbow z mango i krewetką na słodko czy krewetki w kremowym sosie sweet chilli. Do ich przygotowania wykorzystano sery Cremette i Creamland, Sos Serowy Cheddar, Ser Cheddar w plastrach oraz Ser Topiony ze Śmietanką. Każdy uczestnik samodzielnie przygotowywał wszystkie potrawy, a na koniec otrzymał dodatkowe materiały wdrożeniowe, w tym komplet receptur, checklisty merchandisingowe, a także propozycje promocji w swoim lokalu. 

Głównym prowadzącym był Marcin Kaczmarek – sushi master, trener i ambasador marki Hochland Professional. Od prawie 15 lat doskonali swoje umiejętności w sztuce sushi, a od niemal dekady prowadzi dwie restauracje Yattai Sushi Bar w Poznaniu. Jego kuchnia łączy precyzję japońskiej tradycji z nowoczesnym podejściem, oferując sushi w stylu europejskim z dbałością o jakość, składniki i detale. Marcin Kaczmarek zdobył certyfikat AJSA (All Japan Sushi Association) oraz szkolił się u Mistrza Świata Sushi, Alona Than. Jego talent został doceniony już w 2018 roku przez magazyn „Sukces po Poznańsku”, a rok później znalazł się w gronie laureatów Poland Sushi Cup, prestiżowego konkursu dla profesjonalnych Sushi Masterów. Brał również udział w World Sushi Cup w Japonii, gdzie zdobył certyfikat Kuro Obi na poziomie 2 KYU.

- Temat azjatyckiej kuchni: zarówno tej na słodko, jak i słono, kolejny raz pojawił się na warsztatach Akademii Hochland Professional, ponieważ stale cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Nie tylko profesjonalni Sushi Masterzy, ale i osoby, które dopiero zaczynają przygodę z daniami z dalekiego wschodu, szukają nowych inspiracji, a mistrz sushi Marcin Kaczmarek jest najlepszym nauczycielem – opowiada Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.

Informacje na temat szkoleń Masterclass dostępne są na stronie: www.warsztaty-hochland.pl.




Źródło: Hochland Polska 
Fot: mat. prasowe




tagi: Modern Sushi Restaurant , Akademia Hochland Professional , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,