Truskawki otwierają listę owoców, które konsumenci planują kupować częściej niż w poprzednich latach. Rok temu, w szczycie rolniczych protestów, ten odsetek wynosił 22%.
Truskawki to bez wątpienia jeden z najbardziej wyczekiwanych owoców sezonu – niestety również jeden z najczęściej fałszowanych. Jak rozpoznać polskie truskawki? Po szypułce.
Świeża szypułka prawdę Ci powieNie chodzi o jej wielkość – to cecha odmianowa – lecz o kolor i świeżość. Szypułka truskawki niedawno zebranej jest soczyście zielona, intensywnie pachnie, jest jędrna i lekko odstaje od owocu. Truskawki importowane, które przebyły podróż z południowej Europy lub Afryki, po kilku dniach transportu mają szypułkę zmęczoną, suchą i przywiędłą.
„Polskie truskawki zbieramy w pełni dojrzałe. Uczymy konsumentów, by zwracali uwagę na ich zapach i wspomnianą szypułkę. Owoce szykowane do długich podróży są zbierane ››na blado‹‹. Dotyczy to wielu gatunków. Z tych samych powodów nie znamy prawdziwego smaku banana” – mówi Zenon Janiak, Gospodarstwo Ogrodniczo-Rolne Janiak, Oszczeklin.
Jedziemy na jednym wózku„Edukacja powinna łączyć nas wszystkich. Przy truskawkach ta szypułka musi być świeża – wtedy wiemy, że owoce są dobrej jakości i świeże. Przeschnięta szypułka świadczy o tym, że owoc długo leżał w magazynie lub pochodzi z importu. Zależy nam na tej wiedzy. Świadomy konsument będzie lojalny. To droga do dalszego wzrostu konsumpcji i podnoszenia wartości krajowego rynku” – mówi Andrzej Walczak, plantator truskawki.
Polska ma znakomite warunki do uprawy owoców jagodowych. Klimat kontynentalny, z dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą, sprzyja tworzeniu intensywnego koloru i wysokiej zawartości polifenoli. Takiej różnorodności i jakości próżno szukać gdzie indziej na świecie.
Dlaczego lokalne jest zdrowsze?„Owoce z dalekich krajów, by mogły trafić na nasz rynek, muszą być pozbawione bakterii. Są smaczne, ale ich wartości odżywcze są często ograniczone. To dlatego warto jeść to, co lokalne. Będąc w Polsce, warto sięgać po polskie owoce” – mówił dr n. med. Igor Łoniewski (PUM).
„Powinniśmy jeść rośliny, które rosną tam, gdzie żyjemy. To kwestia symbiozy. Nasze bakterie jelitowe są dostosowane do lokalnego błonnika. Łatwiej i lepiej trawimy owoce i warzywa z naszych pól niż egzotyczne, importowane produkty” – mówił jeden z ojców polskiej fitoterapii, profesor Samochowiec.
Truskawki to nasze superowoce„Truskawki to żywność funkcjonalna – źródło wielu składników odżywczych, niskokaloryczna i o wysokiej gęstości odżywczej” – mówi Natalia Palmowska, dietetyk cytowana przez Serwis Zdrowie PAP. Mają wiele udowodnionych naukowo prozdrowotnych właściwości. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy.
„Pojęcie ››superowoców‹‹ nie jest terminem naukowym, ale przyjęło się w języku potocznym i doskonale oddaje charakter owoców jagodowych – o ponadprzeciętnych walorach zdrowotnych i odżywczych. Są bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i polifenole, które wspierają odporność, pomagają w regeneracji po infekcjach (np. po COVID-19), działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo” – dodaje Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka i specjalistka zdrowia publicznego.
To nasze superowoce.
1 źródło: Kantar Polska, badania zrealizowano w dniach 15-20 marca 2024 r. i 14-19 marca 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).