Kategorie produktów

Owoce w czekoladzie

Wtorek, 15 kwietnia 2008 HURT & DETAL Nr 4 (26) / 2008
Obok czekolady, batonów i wielu rodzajów pralin, owoce w czekoladzie stanowią silną kategorię na rynku wyrobów czekoladowych. Jak wygląda sprzedaż tych produktów na polskim rynku?

Od kilku lat obserwujemy wzrost popytu na owoce w czekoladzie - zarówno kandyzowane jak i suszone. Klienci przekonali się, że nie tylko orzechy laskowe i orzechy ziemne w czekoladzie mogą sprawić dużą przyjemność.

Największym powodzeniem wśród owoców w czekoladzie cieszą się tradycyjne i powszechnie znane od dawna smaki. Z pewnością są to rodzynki w czekoladzie, wiśnie i śliwki. Z zamówieniami na bardziej oryginalne wyroby, jak kandyzowany agrest czy imbir w czekoladzie spotykamy się przede wszystkim na rynkach zagranicznych.



 

Do czekoladek tego typu jak owoce w czekoladzie trafiają bardziej wymagający klienci, którzy oczekują od produktu również wartości dodatkowej. Z pewnością jest to naturalny charakter surowców kreujący smaki niespotykane w innych wyrobach czekoladowych, a także trendy powrotu do tradycyjnej i zdrowej diety.

„Ze względu na stosowaną technologię drażeciarską nasze czekoladki  wyróżniają się wśród oferty owoców w czekoladzie, ponieważ dzięki swojej gładkości i połyskowi nabierają eleganckiego wyglądu. Z tego powodu często oferujemy je w luzie w specjalnych pojemnikach w miejscach sprzedaży lub w przezroczystych torebkach tak, aby wspomniane walory mogły być wyeksponowane" - wyjaśnia Dorota Mroczkowska właścicielka WWC DOTI.

 


 

            Także firma MAGNAT stara się podkreślić wyjątkowość produktów - Wiśni w czekoladzie - oferując je w atrakcyjnej formie opakowania. „Nasza oferta skierowana jest do wytrawnych smakoszy słodyczy, którzy są w stanie docenić specyficzny smak i niepowtarzalne doznania wynikające z harmonijnego połączenia smaku czekolady, wiśni i doskonałego likieru" - mówi Jacek Ostropolski, dyrektor handlowy Mega Studio Sp. z o.o.

 

            Z pewnością właśnie wiśnie w czekoladzie są produktem zdecydowanie najpopularniejszym na polskim rynku. W nadzieniach pralinek stosowane są np. zwykle wiśnie z dodatkiem alkoholu. Tak przygotowane owoce doskonale komponują się z czekoladą deserową i w efekcie powstaje produkt bardzo aromatyczny. Udział segmentu wiśni w likierze w rynku pralin to około 6% wartościowo.

            Wiśnie w likierze oferowane są najczęściej w eleganckich bombonierkach, pudełkach czy puszkach. Opakowania dostępne są w różnych wielkościach i przedziałach wagowych tak, aby można je było dopasować do różnych okazji - od okazałego prezentu, po niewielkie pudełko, które można kupić dla własnej przyjemności. Czekoladki z wiśnią w likierze są dostępne także w sprzedaży na wagę i są jednym z najpopularniejszych smaków w tej kategorii.

            „W ofercie Mieszko dostępna jest linia Cherrissimo. Cherrissimo to wiśnie w likierze wzbogacone dodatkiem soku owocowego, który dodatkowo podkreśla aromat czekoladki. Opakowania Cherrissimo cechuje nowoczesna, elegancka grafika. Wiśnie Cherrissimo dostępne są w poręcznych pudełkach, klasycznych bombonierkach, dwuwarstwowym kuferku, a także w eleganckiej puszce - nowości rynkowej firmy Mieszko" - mówi Adrianna Otlik, kierownik kategorii Mieszko.

 

            Natomiast firma Wawel ma w swojej ofercie już od lat Śliwkę kandyzowaną w czekoladzie deserowej. Co ciekawe, także Agrest w czekoladzie jest wprowadzany do portfolio firmy do ofert sezonowych. „Pomimo tego, iż agrest po oblaniu czekoladą zyskuje dość ciekawy smak nie jest on jednak na tyle atrakcyjny sprzedażowo jak wspomniana śliwka i w ofercie całorocznej nie znalazł on stałego miejsca" - wyjaśnia Dorota Piwowarska, kierownik marketingu Wawel S.A.

 

            „Kategoria owoców w czekoladzie niewątpliwie będzie się dynamicznie rozwijać na polskim rynku. Zgodnie z trendami healthy food, rośnie zapotrzebowanie na tego typu produkty. Owoce to zdrowy substytut tradycyjnych słodyczy wpisujący się w trend zdrowej żywności, ogólnoświatową tendencją jest sięganie po naturalne składniki. Proces kandyzowania owoców, opiera się na naturalnej konserwacji cukrem, co eliminuje sztuczne dodatki i konserwanty" - mówi Magdalena Piskorska, brand manager Jutrzenka.

W portfolio tej firmy znajdują się śliwka i wiśnie w czekoladzie, które cieszą się rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Owoce kandyzowane w całości, bez użycia konserwantów, oblewane są następnie czekoladą Goplany.

 

            Natomiast Śliwki Nałęczowskie w czekoladzie Firmy Cukierniczej Solidarność nie dość, że są kandyzowane to jeszcze oblane w kremie kakaowym, a następnie w czekoladzie deserowej. Produkt ten, wytwarzany od pięćdziesięciu lat według tradycyjnej receptury cieszy się ogromnym uznaniem wśród konsumentów. Ostatnio na rynek Firma Cukiernicza Solidarność wprowadziła Śliwkę Nałęczowską w wyjątkowo eleganckiej metalowej bombonierce. „Innym produktem z owocami są - cieszące się powodzeniem u klientów - Wiśnie w Likierze oferowane na rynku w bombonierkach, kartonikach oraz jako czekoladki sprzedawane na wagę" - wyjaśnia Janina Kozłowska, dyrektor handlowy Firmy Cukierniczej Solidarność.

 

            Owoce w czekoladzie są alternatywą słodyczy dla osób prowadzących aktywny i zdrowy tryb życia. Ponadto oferta skierowana jest do prawdziwych smakoszy i z pewnością sprzedaż tych produktów będzie jeszcze rosła.

 

tagi: owoce w czekladzie , rynek pralin , rynek wyrobów czekoladowych w Polsce , wyroby czekoladowe , wyroby z czekolady , czekoladki, ,