Kategorie produktów

Pozytywna zmiana w Wedlu

Piątek, 21 lutego 2025 HURT & DETAL Nr 02/228. Luty 2025
100% jajek z chowu bezklatkowego jest wykorzystywanych w produkcji kultowych produktów. Od początku 2025 roku produkty Wedla, takie jak Ptasie Mleczko®, Torcik Wedlowski czy WW, powstają z wykorzystaniem jaj pochodzących od kur hodowanych w warunkach zapewniających wyższe standardy ich dobrostanu.
„Chcemy być firmą, która działa w sposób odpowiedzialny i wspiera pozytywne zmiany. Wykorzystywanie surowców jajecznych niepochodzących od kur z chowu klatkowego, to dla nas kolejny krok w stronę zrównoważonego rozwoju, uwzględniającego dobrostan zwierząt hodowlanych” – mówi Maciej Herman, Dyrektor Zarządzający w firmie Wedel.

Proces przejścia na jaja od kur z chowu bezklatkowego był złożony i wymagał dostosowania, a w niektórych sytuacjach wręcz stworzenia odpowiedniej infrastruktury hodowlanej po stronie dostawców firmy Wedel. Według najświeższych, styczniowych danych, już 170 firm w Polsce zobowiązało się do wycofania tzw. „trójek” z produkcji lub oferty do końca 2025 roku.




tagi: Wedel , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,