W minionym roku mogliśmy zaobserwować takie trendy, jak wellbeing, clean label czy fleksitarianizm. Rosnąca świadomość Polaków skłoniła do wnikliwej analizy składu produktów, a sytuacja ekonomiczna zmusiła wiele osób do roztropniejszego zarządzania finansami, również w przypadku kategorii spożywczych.
Kolejny rok dla wielu jest zagadką, jednak analizy ekspertów potwierdzają, że wiele z obecnych nurtów może utrzymać się przez najbliższe miesiące, a część nabierze jeszcze większego tempa. Zatem jakie trendy żywieniowe będą dominowały w 2025 roku?
„W zdrowym ciele zdrowy duch” – powiedzenie znane już od pokoleń doskonale opisuje obecne trendy na rynku spożywczym. Mimo wielu utrudnień, takich jak nowe przepisy czy wysokie ceny produktów codziennego użytku, Polacy skrupulatnie dobierają żywność w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie. To kierunek, który zdominował ostatnie, „postpandemiczne” lata i będzie jednym z głównych nurtów roku 2025.
Rynek FMCG w 2025 roku
Rynek FMCG w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany, a preferencje konsumentów coraz bardziej koncentrują się wokół zdrowia, ekologii oraz świadomego wyboru produktów. Kluczowe trendy, które będą kształtować ofertę sklepów w 2025 roku, wskazują na potrzebę dostosowania strategii sprzedażowych do nowych oczekiwań klientów.
„Rosnąca świadomość zdrowotna sprawia, że produkty funkcjonalne i prozdrowotne zyskują coraz większą popularność. Konsumenci chętnie sięgają po żywność wzbogacaną witaminami i minerałami, a także po napoje izotoniczne i proteinowe, które wpisują się w potrzeby osób aktywnych oraz dbających o zdrowy styl życia. Wprowadzenie tego typu produktów do oferty to odpowiedź na rosnący trend profilaktyki zdrowotnej” – wskazuje Karolina Mańkowska, analityczka ASM SFA.
Jak podkreśla ekspertka, kolejnym istotnym kierunkiem jest zainteresowanie lokalnymi i sezonowymi produktami. Konsumenci preferują krótkie łańcuchy dostaw, co widoczne jest w ich wyborach. Tym samym wspierają lokalnych rolników i dostawców. Sezonowość – ze słabszej strony przekształciła się w tę silną. Wybieranie produktów dostępnych tylko przez określony okres w roku stało się standardem dla świadomych klientów. Są oni bowiem zorientowani na świeżość oraz pochodzenie produktów. „Aktualizowanie oferty zgodnie z cyklem sezonowym i promowanie lokalnych inicjatyw może znacząco zwiększyć konkurencyjność sklepu” – dodaje Karolina Mańkowska.
Vege i zero waste
Tak jak w ubiegłych latach możemy doświadczać dynamicznego rozwoju rynku żywności roślinnej. „Alternatywy dla mięsa i nabiału, oparte na roślinach strączkowych, grzybach czy algach, znajdują coraz więcej zwolenników, zarówno wśród wegan i wegetarian, jak i osób ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych. Oferta w tej kategorii powinna być różnorodna i innowacyjna, aby odpowiadać na oczekiwania konsumentów związane ze zdrowym i zrównoważonym stylem życia” – wskazuje ekspertka ASM SFA.
Ciekawym wątkiem jest też nurt zero waste. Łączy sie on zarówno z troską o środowisko, jak i aspektem ekonomicznym, a także wymiarem społecznym – zważając na problem głodu w wielu zakątkach świata, ale też na rodzimym podwórku, ponieważ wiele osób nawet w Europie jest niedożywionych i cierpi głód.
„Duże znaczenie odgrywa trend zero waste oraz zrównoważone opakowania. Klienci chętnie wybierają produkty bez opakowań lub w ekologicznych, biodegradowalnych materiałach. Coraz większe zainteresowanie wzbudzają też artykuły wytwarzane z »brzydkich« warzyw i owoców, które wpisują się w ideę niemarnowania żywności. Promowanie takich rozwiązań to nie tylko działanie proekologiczne, ale również odpowiedź na potrzeby oszczędnych i świadomych konsumentów” – wyjaśnia Karolina Mańkowska.
W globalnej wiosce
Wspomniany aspekt społeczny wiąże się z problemami, które dotykają całą gospodarkę. Dlatego tak istotna jest umiejętność działania w kryzysie w taki sposób, by jak najmniej odczuć jego skutki. Ekspertka ASM SFA wskazuje, że obecne wyzwania gospodarcze, takie jak inflacja czy problemy związane z globalnymi kryzysami, wpływają na decyzje zakupowe konsumentów.
„Zmieniają się priorytety – rośnie popularność tańszych alternatyw oraz składników bazowych, co skłania klientów do samodzielnego przygotowywania posiłków. Jednocześnie globalne problemy z importem wybranych produktów mogą zwiększyć znaczenie lokalnych zamienników, co jest szansą dla krajowych dostawców i producentów” – tłumaczy Karolina Mańkowska.
Analityczna ASM SFA prognozuje, że 2025 rok przyniesie dalszy rozwój trendów, które już dziś kształtują rynek FMCG. Konsumenci oczekują produktów zdrowych, ekologicznych, funkcjonalnych i dopasowanych do ich indywidualnych potrzeb – zatem takie będą w dużej mierze tworzone przez firmy. A ci, którzy zareagują na to w pierwszej kolejności – zarówno producenci, jak i detaliści – zyskają lojalność klientów i wzmocnią swoją pozycję na konkurencyjnym rynku.
2025 rok według ekspertów
Badacze na podstawie głębokich, wieloletnich badań i analiz co roku starają się przewidzieć, jak będą wyglądały kolejne lata. Wiele trendów z poprzednich miesięcy utrzymuje się, ale otoczenie zawsze dyktuje nam nowości. Według przewidywań Mintel w 2025 roku kluczowe dla branży spożywczej będą cztery trendy: Fundamentally Nutritious (Odżywcze z Zasady), Rule Rebellion (Bunt Przeciw Regułom), Chain Reaction (Reakcja Łańcuchowa) oraz Hybrid Harvests (Hybrydowe Zbiory).
Pierwszy z cytowanych trendów dotyczy relacji z jedzeniem – sięganie po żywność będzie sprzężone z dbałością o zdrowie. „Pojawienie się leków GLP-1 i ich rola w procesie odchudzania oraz zarządzania wagą będzie inspirowało globalnych konsumentów do przemyślenia relacji między żywnością a medycyną. Równolegle, wraz z rosnącym chaosem wokół tego, co jest zdrowe, a co nie jest, marki będą dążyły do upraszczania swoich zdrowotnych obietnic, skupiając się na promowaniu prostych do zrozumienia benefitów i kluczowych składników odżywczych” – wskazuje Honorata Jarocka, Principal Analyst w Mintel.
Jak podkreśla ekspertka, kluczową rolę w wyborach konsumenckich będą miały informacje umieszczone na opakowaniu. Dane o zawartości białka i błonnika, a także witamin i minerałów będą przyciągać osoby stosujące leki na odchudzanie, dla których zbilansowanie potrzeb odżywczych będzie priorytetowe – twierdzi Honorata Jarocka. Będzie to również niebagatelny komunikat dla konsumentów, którzy układają swój jadłospis według indywidualnych potrzeb czy samopoczucia. Dlatego można spodziewać się wielu innowacji w segmencie produktów bogatych w podstawowe składniki odżywcze. Tak, by ich spożycie utożsamiano z poprawą zdrowia, zarówno krótko – jak i długoterminową.
Innowacje siłą napędową rozwoju
Trend opisywany przez Mintel jako „bunt przeciwko regułom” ma oznaczać w praktyce zerwanie z utartymi schematami, jak powinien wyglądać produkt i jego konsument. Teraz myślenie oraz kreacja nowych artykułów ma wyjść poza utarte standardy, a marki spożywcze, projektując innowacje, będą skupiać się na rzeczywistych potrzebach konsumentów – tym, co faktycznie jedzą i piją ich odbiorcy.
„Marki będą bardziej wpisywać się w to, w jaki sposób rzeczywiście wygląda konsumpcja zamiast w to, jak czują, że powinny działać. Wspierając buntownicze tendencje otwartych na nowości konsumentów, którzy chcą łamać schematy marki powinny bardziej kreatywnie podejść do innowacji, eksperymentując z tym, co wykracza poza dotychczasowe normy. Marki w swojej komunikacji mogą też częściej dążyć do przełamywania społecznych tabu otaczających mniej nagłaśnianie kwestie zdrowotne. Jedną z ważnych przestrzeni pozostaje między innymi rola żywności i napojów w zarządzaniu dobrostanem mentalnym” – wyjaśnia ekspertka Mintela.
Możemy się zatem spodziewać kreatywnych pomysłów i ciekawych innowacji. A inspiracją będą przede wszystkim kolejne pokolenia konsumentów, znane z otwartości w wyrażaniu swoich poglądów, a także z tego, że w tym procesie mają ogromną sprawczość.
W trosce o wspólną przyszłość planety
Zrównoważony rozwój, ekologia, recykling czy dekarbonizacja to pojęcia, które w ostatnim roku nabrały głębszego znaczenia. To już nie tylko idea, ale filar działalności niemal wszystkich producentów na rynku spożywczym.
„Coraz częstsze wyzwania produkcyjne związane z klimatem i wydarzeniami geopolitycznymi wpływają nie tylko na ceny koszyka zakupowego, ale także na wzrost świadomości konsumentów na temat tego, jak bardziej i mniej odległe wydarzenia na świecie mogą wpływać na ich styl odżywiania. W niestabilnym świecie marki spożywcze powinny częściej komunikować, jak dostosowują się do zmian w zakresie lokalnego i globalnego pozyskiwania składników i jakie korzyści dla konsumentów z tego wynikają. Wymagana będzie większa współpraca międzysektorowa i międzynarodowa, a także nacisk na skalowalne rozwiązania technologiczne. Patrząc w przyszłość, więcej składników będzie pozyskiwanych z alternatywnych i potencjalnie bardziej niezawodnych regionów upraw, zaś tożsamość konsumentów będzie jeszcze mocniej kształtowana przez media społecznościowe, imigracje i podróże” – komentuje Honorata Jarocka.
To, że zielony biznes odgrywa ogromną rolę w kształtowaniu rynku FMCG, stało się faktem. Firmy raportują powszechnie swoje działania w tym zakresie, starając się jak najmocniej wesprzeć utrzymanie naturalnego środowiska w dobrym stanie. Ciekawym wątkiem staje się rolnictwo regeneratywne, które nie tylko przynosi korzyść w wyższych plonach, ale przede wszystkim pozwala zachować bioróżnorodność.
AI w branży spożywczej
Sztuczna inteligencja stała się codziennym narzędziem wykorzystywanym w niemal każdej branży i na niemal każdym szczeblu. AI rozwija się w oszałamiającym tempie doskonaląc się praktycznie z dnia na dzień.
„Rosnące wykorzystanie technologii w produkcji żywności i napojów jest scenariuszem, którego nieuchronność wynika przede wszystkim z wyzwań w ramach łańcucha dostaw. Może to powodować obawy ze strony niektórych konsumentów, stąd marki powinny stawiać na większą przejrzystość i koncentrować się na komunikowaniu korzyści i benefitów zdrowotnych. Co ważne technologia powinna być przedstawiana jako uzupełnienie dla natury i wzmacnianie tego, co naturalne. Nowe technologie muszą być humanizowane i przybliżane konsumentom w przystępny sposób, zwiększając przy tym akceptowalność dla nowych rozwiązań, w tym dla rozwijania roli AI w branży spożywczej” – wskazuje Honorata Jarocka z Mintela.
Sztuczna inteligencja, używana z rozsądkiem, może usprawnić wiele procesów w firmach, łącznie z tymi wymagającymi twórczego myślenia. Pozostałe nowoczesne technologie też przyczyniają się do rozwoju branży. Jednak całkowite zastąpienie człowieka nie jest póki co rozważane jako możliwy scenariusz. A rozwój technologii powinniśmy traktować jako wsparcie i wyjątkowe narzędzie, na miarę XXI wieku.
2025 rok z pewnością będzie okresem zmian w technologiach – które będą dostosowane do indywidualnych potrzeb. Zielony kolor będzie symbolem nie tylko roślinnej kuchni, ale też całego procesu zrównoważonej produkcji do jakiej będą dążyć producenci. Młode pokolenia będą dyktowały warunki, a te starsze z pewnością będą inspirować się odwagą w wyrażaniu swoich preferencji przez młodych.
Joanna Miziołek
Zastępca Redaktora Naczelnego ds. Mediów Cyfrowych