Jak zakończył się rok 2024 dla marki Inka?
To był czas wdrażania nowych produktów w kategorii kaw zbożowych, które były odpowiedzią na potrzeby i oczekiwania naszych konsumentów. W lecie wprowadziliśmy Inkę Kokosową. Kolejną nowością były: Inka Ożeszkarmel i Inka Kukułeczka. Inka Ożeszkarmel to hit naszej głównej, letniej aktywności – cyklu eventów pt. „Inka w trasie”, podczas których konsumenci mogli w kultowym, czerwonym Inkotrucku skosztować kaw i napojów roślinnych Inka w niebanalnych odsłonach. Inka Kukułeczka to absolutna nowość sezonowa – kawa zbożowa z kakao, o smaku znanych cukierków Kukułek.
Nowe smaki są ciekawym urozmaiceniem asortymentu kawy zbożowej, a zmieniona szata graficzna znacząco odświeżyła markę Inka i jej postrzeganie jako innowacyjną.
Ostatnim dużym wydarzeniem było wejście w zupełnie nową kategorię dla marki – owsiane serduszka „Serdeczne” w 3 smakach: czekoladowym, kokosowym i jabłkowym. Obecnie budujemy dystrybucję tych produktów.
Kawa Inka towarzyszy Polakom od 1971 roku. Portfolio zostało wzbogacone o napoje roślinne i owsianą przekąskę. Co łączy te trzy kategorie?
Hasłem przewodnim marki Inka jest „Dobra w swej naturze”. Produkty Inka bazują na roślinach: kawy na zbożach i cykorii, napoje roślinne na zbożach (owies), soi, migdałach czy kokosach, a głównym składnikiem Serdecznych są płatki owsiane. Rozwijamy ofertę produktów z myślą o ich „dobroci”, zapewniając ich naturalność, wysoką jakość, pyszny smak i walory odżywcze. Poza tym kawa zbożowa, napój roślinny i naturalna przekąska „na raz” to uzupełniające się trio na każdą porę dnia. Produkty te są zdrowszą i równie smaczną alternatywą dla kawy naturalnej, mleka krowiego oraz słodkich ciastek.
Na stronie www.inka.pl jest pokaźna kolekcja przepisów na kawę Inka. Kto tworzy te przepisy?
Mamy mnóstwo niebanalnych przepisów nie tylko na przygotowanie pysznej kawy Inka z dodatkami na gorąco i na zimno, autorstwa m.in. Agnieszki Rojewskiej – Mistrzyni Świata Baristów. Od kiedy w ofercie marki mamy napoje roślinne, wraz z ekspertami i pasjonatami kulinarnymi tworzymy przepisy także na ciasta, desery, zupy i inne potrawy, w których zamiast mleka krowiego można zastosować napoje roślinne. Zachęcam do odwiedzenia strony
https://inka.pl/pl/przepisy.