Wiadomości

Fabryka Danone w Bieruniu liderem w grupie DANONE

Czwartek, 28 listopada 2024
Zakład Danone w Bieruniu, jako pierwszy w grupie DANONE na świecie wdrożył wszystkie kluczowe elementy składowe programu Integrated Work Systems (IWS). Tym samym fabryka przechodzi do Fazy 1 IWS i będzie kontynuować wdrażanie uznanego na świecie modelu, pozwalającego na kompleksową i systemową poprawę wyników biznesowych.
Program doskonalenia wydajności produkcji Integrated Work System (IWS) jest wykorzystywany przez wiele firm produkcyjnych na całym świecie. Jest uznaną i jedną z wiodących metodologii umożliwiających kompleksową i systemową poprawę wyników biznesowych, szczególnie w obszarze zarządzania produkcją oraz łańcuchami dostaw. W fabryce serków i jogurtów Danone w Bieruniu program uruchomiono w 2023 roku. Po zaledwie 18 miesiącach, fabryka – jako pierwsza w całej strukturze DANONE na świecie – spełniła kryteria, które umożliwiają jej przejście z fazy wstępnej (Fazy 0 IWS) do Fazy 1., w której wdrożone rozwiązania będą dopracowywane i rozwijane.

Zmiana organizacji pracy

Podczas intensywnych prac w zakładzie produkcyjnym w Bieruniu, wdrożone zostały wszystkie kluczowe elementy programu IWS, w tym każdy z 10 filarów, na których program się opiera, m.in. Przywództwo, Eliminacja Strat czy Edukacja i System Szkoleń. Jedną ze zmian było powołanie - na 11 liniach produkcyjnych - tzw. line trio, czyli zespół składający się z inżyniera procesu, inżyniera technicznego oraz lidera linii. Zespół ten jest odpowiedzialny za wszystkie systemy zarządzania na poziomie linii produkcyjnej, w tym szczególnie skupia się na poprawie wydajności produkcji swojej linii. W wyniku jego prac, poprawie uległa przede wszystkim efektywność produkcji. Taki model pracy wspiera innowacyjność oraz zwiększa zaangażowanie pracowników we własne obszary odpowiedzialności. Wpływa także pozytywnie na wyniki biznesowe, co potwierdził przeprowadzony audyt.

Pierwsze pozytywne efekty

W wyniku wdrażanego programu IWS odnotowano poprawę doskonałości operacyjnej fabryki, która skutkuje m.in. wzrostem wolumenu produkcyjnego. Niezwykle cenna jest także redukcja czasu nieplanowanych przestojów linii, nieplanowanych zatrzymań produkcji i awarii blisko o 50%. Podczas audytu doceniono również prace na rzecz zdefiniowania potrzeb biznesowych zakładu, które realizowane będą w ciągu najbliższych 3 lat, a także wizji fabryki oraz kultury pracy. Na najwyższym, modelowym poziomie, w fabryce Danone w Bieruniu wdrożone zostały również Narzędzia Eliminacji Strat.

Strategia: zero odpadów

Danone od lat przywiązuje szczególną uwagę do takiego prowadzenia procesu produkcji, by minimalizować wszelkiego rodzaju straty. Wdrożenie Narzędzi Eliminacji Strat pozwoliło na ograniczenie lub eliminacje 8 rodzajów strat, jakie mogą potencjalnie wystąpić w obszarze produkcji. Największe sukcesy fabryka Danone w Bieruniu odniosła w kontekście strat materiałów oraz odpadów żywnościowych.

Aby realizować ideę obiegu zamkniętego w zakresie materiałów, w tym z tworzyw sztucznych czy papieru, spółka współpracuje z dostawcami, którzy oferują najwyższe w hierarchii sposoby zagospodarowania odpadów. Dzięki temu wskaźnik odzysku i recyklingu odpadów w zakładzie wynosi 100% i żadne odpady nie trafiają na wysypisko! W ten sam sposób spółka podchodzi do kwestii odpadów żywnościowych. W fabryce Danone w Bieruniu obowiązuje zasada ograniczania strat u źródła, dlatego tam, gdzie to możliwe wdrażane są odpowiednie rozwiązania techniczne i organizacyjne. Ok. 70% resztek żywnościowych, niemożliwych do wykorzystania w produkcji, jest ponownie wykorzystywana jako surowiec na paszę dla zwierząt. Pozostałe resztki  przekazywane są w 100% do odzysku lub recyklingu, m.in. na produkcję biogazu. Dzięki temu żadne resztki żywnościowe powstałe na etapie produkcji nie trafiają na wysypisko. Odpowiednie rozwiązania wdrażane są także w łańcuchu logistycznym, gdzie wsparciem jest narzędzie do zarządzania ryzykiem potencjalnych strat. Wpłynęło ono na redukcję strat gotowego produktu, dzięki czemu w 2023 roku straty związane z przekroczeniem terminu przydatności gotowych produktów do spożycia ograniczono do zera! Praktyki te wynikają z realizowanej przez Danone strategii zrównoważonego rozwoju Droga Pozytywnego Wpływu.

Podróż trwa

Przejście do Fazy 1 IWS to dla fabryki Danone w Bieruniu szansa na dalsze doskonalenie organizacji, szczególnie w obszarze produkcji, a także dalszy rozwój umiejętności eliminacji i prewencji strat w fabryce. Najbliższe 3 lata to także realizacja określonych w fazie 0 IWS potrzeb biznesowych oraz doskonalenie w praktyce kultury pracy w zakładzie produkcyjnym.




Źródło: 24/7Communication
Fot: danone.pl



tagi: Danone , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,