Rarität „Kitale Kenya“ to prawdziwa perełka dla koneserów kawy z segmentu premium, a także świetny pomysł na gwiazdkowy czy mikołajkowy prezent. Kawowce, z których pochodzą ziarna tej kawy, uprawiane są na bujnych, zielonych zboczach góry Elgon. To właśnie w tej krainie leży Posiadłość Endebess, gdzie rosną jedne z najstarszych drzew kawowych w Kenii. – Nasz najnowszy Rarität to prawdziwa „perełka” wśród kaw. Jego ziarna zbierane są ręcznie, myte świeżą wodą prosto z rzeki Koitobos, a następnie osuszane w kenijskim słońcu. W uznaniu dla ludzi, którzy z oddaniem zajmują się każdym ziarnem tej kawy, nazwaliśmy ten Rarität na cześć miejscowości, z której w większości pochodzą: Kitale – tłumaczy Julia Zasowska, Marketing Specialist w Tchibo Warszawa.
Aromatyczna podróż do KeniiRarität „Kitale Kenya“ urzeka nutami czerwonych porzeczek i miodu. Zawdzięcza to wulkanicznej glebie i wilgotnemu, tropikalnemu klimatowi, w którym jest uprawiany. Aby w pełni docenić jego bogaty aromat i głęboki smak, poleca się przygotowywanie go metodą przelewową, na przykład w dripie.
Ta kawa wprowadzona do sprzedaży jako specjalna edycja świąteczna, zachwyci podniebienia również tych, którzy pragną delektować się wyrafinowanymi smakami na co dzień. To także doskonały pomysł na aromatyczny prezent, zwłaszcza w pakiecie z puszką, na której nadrukowano podobiznę lwa, uważanego w Afryce za symbol odwagi, siły oraz mądrości. Rarität „Kitale Kenya” jest dostępny w dwóch wariantach: kawa ziarnista w opakowaniu 250 g z ekskluzywną puszką prezentową w cenie 89,99 zł i na wagę od 49,99 zł za 125 g.
Z pasji do kawy Kawy speciality z limitowanej serii Rarität od Tchibo to produkty tworzone z myślą o najbardziej wymagających kawoszach. Idealnie sprawdzają się na wyjątkowe okazje, jak świąteczne spotkania, choć równie dobrze odnajdą się jako aromatyczny element porannej rutyny. Ich ziarna: SL28, SL34, Batian, Ruiru 11, rosnące na wysokości 1 600 – 1 800 m n.p.m. pochodzą w całości z jednej plantacji. Stanowi to gwarancję najwyższej, sprawdzonej jakości i nadzwyczajnych doznań smakowych. Kawa charakteryzuje się intensywnością, delikatną kwasowością oraz bogatym ciałem.
Kawy z linii Rarität są dostępne tylko w sklepach stacjonarnych i online Tchibo. Każdego roku w ofercie Rarität pojawia się około 5 nowych wariantów – każda z innego regionu świata – dostępnych w sprzedaży tylko przez określony czas.
Cechy kawy Rarität „Kitale Kenya”:- Pochodzi z regionu Trans-Nzoia, Kenia.
- Nuty smakowe: czerwona porzeczka i miód.
- Metoda przygotowania: idealna do parzenia w dripie, ale świetnie sprawdzi się też w ekspresach przelewowych, automatycznych i french pressie.
- Limitowana edycja dostępna tylko przez krótki okres.
Źródło: 24/7Communication
Fot: mat. prasowe