Spotkanie tradycji z nowoczesnością
Tradycja to element, który znaleźć można w każdej butelce luksusowej whisky Dewar's. Od 160 lat jest ona wytwarzana według tej samej receptury. Wieloletnie doświadczenie decyduje o niepowtarzalnym charakterze tego trunku. Klasycznie whisky pije się bez żadnych dodatków, ewentualnie z kostką lodu, aby w pełni poczuć niepowtarzalny smak tego alkoholu. Jednak w przypadku 12-letniej whisky Dewar's tradycja spotyka się z nowoczesnością. Oto trzy smakowite propozycje, w których szkocka whisky stała się bazą dla niepowtarzalnych koktajli, które każdemu dostarczą niezapomnianych doznań smakowych.
Blood and Sand
Tommy Dewar był wielkim zwolennikiem filmu, a także pionierem kinowej reklamy drinków. Blood and Sand - nazwa tego pysznego koktajlu wzięła się z inspiracji niemym filmem z 1922 roku, z Rudolphem Valentino w roli głównej. Gra on w nim matadora, który ginie na arenie z powodu lekkomyślnego zachowania. W wyniku śmierci traci swoją prawdziwą miłość.
Skład:
2 części Dewar's 12 YO
1 część Martini Rosso
1 część likieru Cherry
1 część świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie przelej do kieliszka koktajlowego. Brzeg kieliszka udekoruj skórką pomarańczy w kształcie spiralki.
Old Darjeeling Cooler (na zdjęciu)
Pokrewieństwo whisky i herbaty sprawia, że idealnie ze sobą współgrają. Old Darjeeling Cooler to połączenie miodowych i kwiatowych nut whisky Dewar's z herbatą i obecną w niej taniną, w wyniku czego powstaje elegancki, słodki i orzeźwiający napój.
Skład:
2 części whisky Dewar's 12 YO
2 ½ części schłodzonej herbaty Darjeeling
2/3 części miodu wrzosowego
Lód
Przygotowanie:
W szklance umieść hojną porcję lodu. Dodaj whisky, herbatę Darjeeling oraz miód. Całość można ozdobić pojedynczym, białym kwiatem.
Dewar's 12 YO z zieloną herbatą
Wrzosowe i miodowe nuty whisky Dewar's cudownie uzupełnione nutą jaśminu obecną w zielonej herbacie. Całość składa się na orzeźwiający long drink.
Skład:
35 ml whisky Dewar's 12 YO
Zielona herbata
Lód
Przygotowanie:
Długą szklankę napełnij lodem, wlej 35 ml whisky Dewar's. Następnie dodaj zielona herbatę.
(Maja Święcka)
Żabka oficjalnie otworzyła nowoczesne centrum logistyczne w...
Jak wynika z najnowszego raportu firmy technologicznej...
Dzięki podpisanej z Axpo Polska umowie route-to-market sklepy...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....