Z rynku FMCG

Ponad 20 000 osób odwiedziło Fabrykę Czekolady E.Wedel w pierwszym miesiącu działalności

Poniedziałek, 07 października 2024
Interaktywne ekspozycje, multimedialne atrakcje, możliwość dotykania, smakowania, wąchania. To tylko kilka powodów, które sprawiają, że muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel jest tak popularne. Potwierdzają to tłumy zwiedzających.
Fabryka Czekolady E.Wedel to miejsce jedyne w swoim rodzaju. Położone na warszawskim Kamionku łączy w sobie dwie funkcje – ekspozycyjną i produkcyjną. W każdej z nich zwiedzający mogą odkryć fascynujący świat czekolady – od kakaowca przez linie produkcyjne, na których powstają wedlowskie przysmaki, aż po design opakowań.

Wystawa angażuje wszystkie zmysły poprzez interaktywne atrakcje, zapachy, smaki i tekstury. A co ważniejsze, wszystko w niej można – dotykać, smakować, siadać czy skakać po eksponatach, w tym po ogromnej, grającej tabliczce czekolady.

Trasa zwiedzania rozpoczyna się w Przestrzeni Ghanijki, w całości poświęconej sposobom pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania ziaren kakaowca. To właśnie tu goście mają niepowtarzalną okazję na spróbowanie nibsów kakaowych. Następna jest Przestrzeń Czekoladnika, w której zwiedzający mogą uczestniczyć w procesie produkcji i poznać między innymi tajniki konszowania. W Sali, której przewodnikiem jest Cukiernik można zaś poznać finalny etap przygotowania czekolady. Całość kończy się w Przestrzeni Projektantki, gdzie odwiedzający zobaczą, jak zmieniał się design opakowań na przestrzeni lat, a jedno z nich samodzielnie zaprojektują. W muzeum nie mogło zabraknąć najbardziej znanego, wedlowskiego przysmaku – pianek Ptasie Mleczko®, które wprowadzą gości w niebiański nastrój. Zwiedzanie kończy się na tarasie widokowym, z którego można podziwiać panoramę Warszawy.

Jednak to nie wszystko, czego można doświadczyć w muzeum – ogromną popularnością cieszą się także warsztaty czekoladowe, na których można przygotować m.in. swoją wersję słynnego Torcika Wedlowskiego. Do tej pory skorzystało z nich już ponad 1,5 tysiąca osób. Uczestnictwo w warsztatach nie obejmuje zwiedzania wystawy, więc zachęcamy do połączenia tych dwóch przyjemności!

Fabryka Czekolady E.Wedel to również historia rodziny Wedlów oraz nawiązanie do najbliższego sąsiedztwa – między innymi poprzez makietę przedwojennego Kamionka, która została wykonana z 300 kg czekolady, a jej powierzchnia zajmuje tyle co małe mieszkanie – 30 m kwadratowych! 

Po miesiącu od otwarcia muzeum odwiedziło już ponad 20 tys. gości. Przyjęliśmy zwiedzających indywidualnych, grupy oraz turystów z tak odległych zakątków świata, jak np. Japonia czy Brazylia. Praktycznie w każdy weekend bilety były wyprzedane, dlatego chętnych na zwiedzanie zachęcamy do zakupu biletów z wyprzedzeniem. Taka frekwencja to nasz wielki sukces! Ale nie zamierzamy spocząć na laurach. Planujemy ciągły rozwój oferty muzealnej i nie wykluczamy czasowych ekspozycji. Naszą ambicją jest, aby obiekt na stałe wpisał się w ofertę edukacyjną, kulturalną i turystyczną Warszawy i Polski – mówi Robert Zydel, dyrektor muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel.

Fabryka Czekolady E.Wedel jest otwarta codziennie od 10:00 do 20:00. Zwiedzanie odbywa się w grupach pod opieką przewodnika i trwa 90 minut. Bilety można kupić online na stronie www.fabrykaczekolady.pl lub na miejscu. Planując odwiedziny, szczególnie w weekend, zachęcamy do nabycia biletów z wyprzedzeniem.





tagi: Fabryka Czekolady E.Wedel , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,