Fabryka Czekolady E.Wedel to miejsce jedyne w swoim rodzaju. Położone na warszawskim Kamionku łączy w sobie dwie funkcje – ekspozycyjną i produkcyjną. W każdej z nich zwiedzający mogą odkryć fascynujący świat czekolady – od kakaowca przez linie produkcyjne, na których powstają wedlowskie przysmaki, aż po design opakowań.
Wystawa angażuje wszystkie zmysły poprzez interaktywne atrakcje, zapachy, smaki i tekstury. A co ważniejsze, wszystko w niej można – dotykać, smakować, siadać czy skakać po eksponatach, w tym po ogromnej, grającej tabliczce czekolady.
Trasa zwiedzania rozpoczyna się w Przestrzeni Ghanijki, w całości poświęconej sposobom pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania ziaren kakaowca. To właśnie tu goście mają niepowtarzalną okazję na spróbowanie nibsów kakaowych. Następna jest Przestrzeń Czekoladnika, w której zwiedzający mogą uczestniczyć w procesie produkcji i poznać między innymi tajniki konszowania. W Sali, której przewodnikiem jest Cukiernik można zaś poznać finalny etap przygotowania czekolady. Całość kończy się w Przestrzeni Projektantki, gdzie odwiedzający zobaczą, jak zmieniał się design opakowań na przestrzeni lat, a jedno z nich samodzielnie zaprojektują. W muzeum nie mogło zabraknąć najbardziej znanego, wedlowskiego przysmaku – pianek Ptasie Mleczko®, które wprowadzą gości w niebiański nastrój. Zwiedzanie kończy się na tarasie widokowym, z którego można podziwiać panoramę Warszawy.
Jednak to nie wszystko, czego można doświadczyć w muzeum – ogromną popularnością cieszą się także warsztaty czekoladowe, na których można przygotować m.in. swoją wersję słynnego Torcika Wedlowskiego. Do tej pory skorzystało z nich już ponad 1,5 tysiąca osób. Uczestnictwo w warsztatach nie obejmuje zwiedzania wystawy, więc zachęcamy do połączenia tych dwóch przyjemności!
Fabryka Czekolady E.Wedel to również historia rodziny Wedlów oraz nawiązanie do najbliższego sąsiedztwa – między innymi poprzez makietę przedwojennego Kamionka, która została wykonana z 300 kg czekolady, a jej powierzchnia zajmuje tyle co małe mieszkanie – 30 m kwadratowych!
Po miesiącu od otwarcia muzeum odwiedziło już ponad 20 tys. gości. Przyjęliśmy zwiedzających indywidualnych, grupy oraz turystów z tak odległych zakątków świata, jak np. Japonia czy Brazylia. Praktycznie w każdy weekend bilety były wyprzedane, dlatego chętnych na zwiedzanie zachęcamy do zakupu biletów z wyprzedzeniem. Taka frekwencja to nasz wielki sukces! Ale nie zamierzamy spocząć na laurach. Planujemy ciągły rozwój oferty muzealnej i nie wykluczamy czasowych ekspozycji. Naszą ambicją jest, aby obiekt na stałe wpisał się w ofertę edukacyjną, kulturalną i turystyczną Warszawy i Polski – mówi Robert Zydel, dyrektor muzeum Fabryka Czekolady E.Wedel.
Fabryka Czekolady E.Wedel jest otwarta codziennie od 10:00 do 20:00. Zwiedzanie odbywa się w grupach pod opieką przewodnika i trwa 90 minut. Bilety można kupić online na stronie
www.fabrykaczekolady.pl lub na miejscu. Planując odwiedziny, szczególnie w weekend, zachęcamy do nabycia biletów z wyprzedzeniem.