Lokalne eliminacje do Vergnano World Cup były dwuetapowym wyzwaniem. Najpierw, spośród nadesłanych zgłoszeń online – filmów, na których uczestnicy pokazywali swoje perfekcyjne espresso i cappuccino z latte art, wybrano 10 najlepszych baristów z całej Polski. Następnie finaliści spotkali się w Warszawie, by jeszcze raz zaprezentować swoje talenty - tym razem przed eksperckim jury w składzie:
- Pietro Vergnano, który osobiście dba o najwyższą jakość kaw z portfolio rodziny Verganano,
- Fabio Dotti, wielokrotnym mistrzem Italian Cup Testers, certyfikowanym testerem kawy i autoryzowanym trenerem SCA,
- Martą Niwińską, licencjonowaną Q-Arabica i Q-Robusta Grader i autoryzowaną trenerką SCA z zakresu Sensory Skills, Green Coffee i Brewing na poziomie profesjonalnym.
Jury wspierała Anna Oleksak, certyfikowana Q-Arabica i Q-Robusta Grader oraz doświadczona sędzina Mistrzostw Świata Barista oraz wielu innych, prestiżowych konkursów kawowych, która w Coca-Cola HBC skupia się na budowaniu wiedzy i umiejętności związanych z kategorią kawy wewnątrz organizacji oraz punktach sprzedaży kaw z portfolio firmy.
Podczas finału jury oceniło zarówno przygotowanie, prezentację kaw – liczyła się zarówno technika i kreatywność, jak i estetyka wykonania oraz czystość stanowiska pracy. Największą liczbę punktów zdobył Ngoc Nguyen Hai, Head Barista warszawskiej kawiarni Coffeedesk, który już od siedmiu lat zgłębia tajniki speciality coffee, a jego repertuar obejmuje wszystko – od czarnego espresso po efektowne latte art. Choć sam uwielbia przelewowe kawy, to właśnie widowiskowe kawy mleczne sprawiają, że jego goście wychodzą z kawiarni z uśmiechem. Dla Ngoca każda filiżanka to coś więcej niż smak – to sztuka i emocje zamknięte w kubku.
Vergnano World Cup to nie pierwszy kawowy konkurs, w którym zostały sprawdzone umiejętności zwycięzcy. Ngoc bierze udział w branżowych zawodach od samego początku swojej kariery, a jego ulubionym formatem są Cup Tasters, które testują zmysł smaku baristów.
Zwycięstwo w polskim finale to dopiero początek ekscytującej drogi Ngoca. Poza cennymi nagrodami rzeczowymi, zdobył również prestiżowe wyróżnienie – szansę na spotkanie z mistrzami Akademii Vergnano i zwycięstwo w międzynarodowym finale Vergano World Cup we Włoszech. Trzymamy kciuki za jego sukces. Mamy nadzieję, że także w Chieri jego talent zostanie doceniony i to on poleci zobaczyć na własne oczy plantację kawy w Gwatemali – podsumowuje Anna Oleksak, Capability Lead – Coffee w Coca-Cola HBC Polska.
Źródło: 24/7Communication
Fot: mat. prasowe