Kryzys gospodarczy na światowych rynkach spowodował obniżenie popytu na wołowinę. Dotknął on przede wszystkim sektor gastronomiczny. Konsumenci zredukowali swoje wydatki na wołowinę w restauracjach, przy jednoczesnym niewielkim wzroście spożycia tego mięsa w gospodarstwach domowych.
„Nabywcy indywidualni kupują więcej tańszych elementów, osłabiając rynek premium cuts. Jesienią ubiegłego roku nastąpiła redukcja cen bydła, jednakże duzi producenci zrekompensowali ją obniżką cen pasz na światowym rynku" - mówi Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso".
Spadek obrotów handlowych wołowiną spowodowany był również obniżeniem popytu na ten rodzaj mięsa na rynkach Federacji Rosyjskiej i Meksyku. Dodatkowo spora liczba krajów eksportujących, głównie z półkuli południowej, odnotowała wzrost wartości swoich walut. Brazylia, będąca największym eksporterem wołowiny na rynek UE, osiągnęła jedynie niewielki wzrost sprzedaży.
Oczekuje się, iż globalny popyt na wołowinę i cielęcinę zmieni się nieznacznie, głównie za sprawą wzrostu na rynkach azjatyckich.
(Monika Dawiec)
tagi: Polskie Mięso ,
Restauracje działające w sieci Sfinks Polska wypracowały w...
Anna Miernikiewicz objęła stanowisko Prezes Zarządu VIVE...
Rolnictwo może odegrać znaczącą rolę w niwelowaniu...
Impulsem dla szarej strefy są krajowe podwyżki akcyzy i...
Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o...
Nabór wniosków ruszy w sierpniu...
Kredyty udzielane firmom oraz ratalne mają się gorzej...