Wiadomości

Cukrownia Strzelin na dobrej drodze do neutralnej emisji CO2

Poniedziałek, 05 sierpnia 2024
Cukrownia Strzelin dąży do uzyskania 100% redukcji emisji CO2 podczas kampanii buraczanej 2025/2026. Jest to część strategii zrównoważonego rozwoju w Südzucker Polska S.A. Pierwszym krokiem milowym na drodze zmian jest rezygnacja z węgla i koksu na rzecz mniej emisyjnego gazu ziemnego oraz źródeł własnych, takich jak biogaz z wysłodków buraczanych. Jeden z największych zakładów produkcyjnych w powiecie strzelińskim, po uzyskaniu wszystkich niezbędnych pozwoleń, rozpoczyna kilkuetapową transformację energetyczną, której efektem ma być szereg korzyści dla środowiska i lokalnej społeczności. Krok ten jest częścią działań w kierunku realizacji założeń Grupy Südzucker w zakresie redukcji emisji zgodnie z celem 1,5 stopnia, zatwierdzonym przez inicjatywę Science Based Targets (SBTi)*
W II kwartale 2024 roku Cukrownia Strzelin rozpoczęła pierwszy etap prac modernizacyjnych, na który składają się: wymiana kotła węglowego na gazowy oraz budowa pieca wapiennego na gaz**. Równolegle rozpoczęła się budowa około 9-kilometrowego odcinka gazociągu, realizowana przez Polską Spółkę Gazowniczą. Celem wszystkich planowanych inwestycji w pierwszym etapie jest przejście z wysokoemisyjnych paliw kopalnych, takich jak węgiel i koks, na mniej emisyjny gaz ziemny, a w konsekwencji znacząca redukcja emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczeń i pyłów do atmosfery. Prognozuje się, że w ciągu roku od całkowitej rezygnacji z węgla i zastąpienia go gazem ziemnym, zredukuje się emisję CO2 o blisko 50% oraz emisję pyłów o 96%. Najprościej mówiąc, oznacza to czystsze powietrze w okolicy i zmniejszone oddziaływanie procesu produkcyjnego na środowisko, przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności zakładu. Finalizacja wspominanych projektów spodziewana jest w nadchodzącej kampanii cukrowniczej 2024/2025.

Kolejną  kluczową inwestycją w drugim etapie prac modernizacyjnych jest rozbudowa biogazowni, będącej integralną częścią transformacji energetycznej Cukrowni Strzelin. Zakłada ona znaczne zwiększenie udziału odnawialnych źródeł energii w procesach produkcyjnych. Tym samym pozwoli to lokalnej cukrowni na osiągnięcie zeroemisyjnej produkcji w kampanii buraczanej 2025/2026.

Ogromne inwestycje i prace modernizacyjne w Cukrowni Strzelin są jednym z kluczowych elementów globalnej strategii zrównoważonego rozwoju Dywizji Cukru w ramach Grupy Südzucker, której częścią jest Südzucker Polska S.A.



Źródło: Open Media
Fot: mat. prasowe



tagi: Cukrownia Strzelin , emisja CO2 , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,