Kategorie produktów

Szypułka prawdę powie!

Środa, 15 maja 2024 HURT & DETAL Nr 05/219. Maj 2024
Truskawki to ulubiony, najbardziej oczekiwany i regularnie fałszowany owoc. W tym sezonie proceder nie słabnie. Dlaczego? Ponad połowa (60%) Polaków deklaruje chęć częstszych zakupów polskich owoców i warzyw. To efekt rolniczych protestów, po których wzrosło zainteresowanie jakością tego, co kupujemy i jemy.

Truskawki otwierają listę owoców jagodowych, które konsumenci mają w planie kupować w sezonie częściej niż w latach ubiegłych (22%, Kantar).  Wśród owoców jagodowych obok truskawki wymieniamy maliny, borówki, agrest, jagodę kamczacką, jeżyny, porzeczki, aronię, rokitnik i minikiwi, którego udomowienie zawdzięczamy warszawskiej SGGW. Botanicznie „jagoda” to owoc, który powstaje z jednego kwiatu, ma kilka nasion i miąższ otaczający te nasiona. Można więc powiedzieć: „Poproszę te jagody truskawki”.   

Szypułka zawsze prawdę powie   

Truskawkę importowaną można poznać po smaku, zapachu i szypułce – jej kondycja zdradza najwięcej.  Szypułka po kilku dniach transportu z południowej Europy lub północnej Afryki, nie jest świeża, jest zmęczona. Polskie truskawki pachną. Zapach jest najbardziej intensywny właśnie przy szypułce. Wyróżnia ją świeżość i soczyście zielony kolor, poza tym jest sztywna i delikatnie odstaje od owocu.  „Różnica jest też taka, że my zbieramy truskawkę czerwoną, taką jaka powinna być, jej smak pochodzi od słońca. Importowana zbierana jest „na blado”, tak żeby wytrzymała podróż. Dokładnie tak jak banany. Dlatego w Europie nie znamy smaku banana.  Gdybyśmy pojechali tam, gdzie one rosną, poznalibyśmy smak, który przypomina miód rozpływający się w ustach. Warto cieszyć się smakiem polskiej truskawki i rozumieć różnicę” – mówi Aldona Radola, producent truskawek.   

Dlaczego lokalne jest smaczniejsze i zdrowsze?   

„Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych” – mówi dr Igor Łoniewski, współpracownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka PAM. „Co ważne, żeby te egzotyczne warzywa i owoce tutaj do Polski zostały przetransportowane i sprzedane, one muszą mieć wybite wszystkie bakterie, które się na nich znajdują i w związku z tym – nie mówię, że nie są smaczne – ale na pewno ich właściwości zdrowotne są ograniczone. Dlatego zachęcam do tego, by będąc w Egipcie, spożywać owoce, warzywa egipskie. Będąc w Kalifornii, spożywajmy kalifornijskie. A jak jesteśmy w Polsce, spożywajmy polskie. Chodzi o taką generalną zasadę” – dodaje dr Łoniewski.    

Owoce jagodowe są charakterystyczne dla naszego klimatu   

„W Polsce mamy fenomenalny klimat do uprawy owoców jagodowych. Jest to klimat kontynentalny, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, noce zimne. Im zawdzięczają truskawki swoje wybarwienie i dużą ilość polifenoli. Intensywna barwa świadczy o ich dużej ilości” – wyjaśnia ekspert Albert Zwierzyński.  Nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu gatunków w tak dużych ilościach. Duże amplitudy temperatur rocznych i dobowych dają unikalny balans słodkich i kwaśnych nut smakowych, niespotykany w głębi kontynentu i na obszarach nadmorskich. Dlatego nasze owoce uważane są za najlepsze w Europie.   

Jagodowe to polskie superowoce   

Mało osób wie, że truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Są bogatym źródłem antyoksydantów i polifenoli, które wydatnie wspierają układ odpornościowy, jego pocovidową regenerację, działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. „Truskawki uznawane są już za żywność funkcjonalną, czyli wyjątkowo cenne źródło składników odżywczych” – przypomina dietetyk Natalia Palmowska.  Jak podaje Serwis Zdrowie PAP, te sezonowe superowoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą.   

Gramy do jednej skrzynki   

Zamawiając truskawki, sprawdzajmy ich pochodzenie. Wybierając te uprawiane lokalnie, fundujemy sobie wielką przyjemność i wspieramy plantatorów.  Dbamy też o środowisko, ponieważ ograniczamy daleki transport, a tym samym emisję CO2.  Ten rok zaczął się od protestów rolników. Ich pierwszym, istotnym efektem jest wzrost zainteresowania jakością i pochodzeniem żywności. Produkty importowane były i są na cenzurowanym. Przed nami sezon, w którym będzie więcej pytań o to, dlaczego warto jeść to co lokalne i sezonowe. Dla producentów to komunikacyjne wyzwanie, dla handlu szansa.  W Polsce rośnie liczba konsumentów owoców jagodowych. Według badań Kantar w każdym tygodniu w roku sięga po nie 20 mln Polaków. W sezonie tylko dorosłych konsumentów mamy 31,7 mln. To czas, kiedy łączy nas piłka i polskie truskawki. 


 

tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,