Ta sama od 1950 r. prosta butelka wypełniona aromatycznym, korzenno - ziołowym trunkiem o ciepłym, głębokim, złotym odcieniu od lat ma swoją wierną grupę wielbicieli i zdobywa gusta coraz to większej grupy. Warto zastanowić się nad fenomenem tego alkoholu, którego tylko w październiku tego roku sprzedano ponad milion litrów.
Żołądkowa Gorzka stanowi niejako segment alkoholowy sam w sobie i trudno ją zakwalifikować do jednej kategorii. Jest jedyną wódką gatunkową, która leżakuje przed rozlaniem. Tak, odpoczywa jak najszlachetniejsze trunki.... I to właśnie ten fragment powstawania Żołądkowej Gorzkiej decyduje o jej charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku. Niespotykany u innych wódek gatunkowych etap produkcji, decyduje o jej wyjątkowości, co przekłada się na rosnącą popularność tego alkoholu oraz na wzrost sprzedaży. Zachęca to producenta do tworzenia nowych wersji: żołądkowa z miodem i żołądkowa z miętą - pojawiły się na półkach sklepowych w tym roku. Szybko też znalazły swoich zwolenników - jednych urzekły rozgrzewającymi możliwościami, drugich kombinacją tradycyjnego smaku z miętą. A smak to specyficzne zagadnienie przy Żołądkowej Gorzkiej, bo nazwa potrafi zmylić tych, którzy jeszcze jej nie próbowali.
Złożone wrażenia smakowe - to odpowiednie określenie tego, co pozostawia po sobie ten trunek; od pierwszej nuty słodyczy przechodzącej w smak ziołowy i lekko gorzkawy, aż po delikatny, ziołowy posmak. Jedno jest pewne - smak jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny (pomimo rożnych prób podejmowanych przez innych producentów).
Dla wszystkich miłośników żołądkowej, którzy od czasu do czasu sięgają po czyste alkohole i dla tych którzy zwyczajnie nie przepadają za kolorowymi wódkami powstała - Czysta de Luxe też... Żołądkowa Gorzka.
W czasach ogromnej różnorodności alkoholi dostępnych na naszym rynku, warto wiedzieć więcej o procesach produkcji i składnikach. Próbować nowości - często po to, aby powrócić do ulubionych i uznanych marek, tak aby po raz kolejny docenić ich walory i odnaleźć jeszcze raz to, co cenimy w nich najbardziej.
2007-12-17
tagi: żoładkowa gorzka,żołądkowa,historia żołądkowej,polmos lublin,rynek wódki,polska wódka,wódka ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...