Kategorie produktów

Historia, tradycja, uznana receptura - jedyna wódka gatunkowa, która leżakuje przed rozlaniem

Poniedziałek, 17 grudnia 2007 HURT & DETAL Nr 12 (22) / 2007
Narodziła się w Polsce, dekadę po słynnym, lubelskim Manife¬ście PKWN - razem z pierwszymi zdobyczami ery socjalizmu, np.: samochodem marki Syrena, ra¬diem Szarotka czy pralką Franią. Przetrwała burze i zmiany ustro¬jowe i ma się doskonale, co więcej rozwija się. Mowa o Żołądkowej Gorzkiej.

Ta sama od 1950 r. prosta butelka wypełniona aromatycznym, ko­rzenno - ziołowym trunkiem o ciepłym, głębokim, złotym odcieniu od lat ma swoją wier­ną grupę wielbicieli i zdobywa gusta coraz to większej grupy. Warto zastanowić się nad fenomenem tego alkoholu, które­go tylko w październiku tego roku sprzedano ponad milion litrów.

Żołądkowa Gorzka stanowi niejako segment alkoholowy sam w sobie i trudno ją zakwalifikować do jednej kategorii. Jest jedyną wódką gatunkową, która leżakuje przed rozla­niem. Tak, odpoczywa jak najszlachetniejsze trunki.... I to właśnie ten fragment powstawania Żołądkowej Gorzkiej decyduje o jej charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku. Niespotykany u innych wódek gatunkowych etap produkcji, decyduje o jej wyjątkowości, co przekłada się na rosnącą po­pularność tego alkoholu oraz na wzrost sprzedaży. Zachęca to producenta do tworzenia nowych wersji: żołądkowa z miodem i żołądkowa z miętą - pojawiły się na półkach skle­powych w tym roku. Szybko też znalazły swoich zwolenników - jednych urzekły rozgrzewającymi możliwościami, drugich kombinacją tradycyjnego smaku z miętą. A smak to specy­ficzne zagadnienie przy Żołądkowej Gorzkiej, bo nazwa po­trafi zmylić tych, którzy jeszcze jej nie próbowali.

Złożone wrażenia smakowe - to odpowiednie określenie tego, co pozostawia po sobie ten trunek; od pierwszej nuty słodyczy przechodzącej w smak ziołowy i lekko gorzkawy, aż po delikatny, ziołowy posmak. Jedno jest pewne - smak jedy­ny w swoim rodzaju i niepowtarzalny (pomimo rożnych prób podejmowanych przez innych producentów).

Dla wszystkich miłośników żołądkowej, którzy od czasu do czasu sięgają po czyste alkohole i dla tych którzy zwyczajnie nie przepadają za kolorowymi wódkami powstała - Czysta de Luxe też... Żołądkowa Gorzka.

W czasach ogromnej różnorodności alkoholi dostępnych na naszym rynku, warto wiedzieć więcej o procesach produkcji i składnikach. Próbować nowości - często po to, aby powró­cić do ulubionych i uznanych marek, tak aby po raz kolejny docenić ich walory i odnaleźć jeszcze raz to, co cenimy w nich najbardziej.

2007-12-17

 

tagi: żoładkowa gorzka,żołądkowa,historia żołądkowej,polmos lublin,rynek wódki,polska wódka,wódka ,