Nowości

WSP „Społem”: Naturalnie kolorowe, czyli różowe i niebieskie jajka na Święta

Poniedziałek, 11 marca 2024
Jeśli kochasz kolor na talerzu, mamy dla Ciebie smaczne rady. Dodając naturalne barwniki, bazujące na wywarze z ćwikły lub kapusty modrej, nadasz wielkanocnym jajkom wyjątkowego charakteru. Nie zapomnij o occie – to on jest magicznym składnikiem „jadalnych farbek”.
Tegoroczne Święta zyskają nowe wiosenne odcienie, dzięki prostemu sposobowi „malowania” bez użycia sztucznych substancji spożywczych. Ten efektowny sposób nie tylko zachwyci dorosłych, ale także zdobędzie serca najmłodszych. Dzieci uwielbiają kolorowe niespodzianki, a wielkanocne jajka będą nie tylko smaczne, ale i pięknie zaprezentują się w święconce. Tym razem odchodzimy od standardowego brązu, który uzyskamy metodą naszych babć – dzięki znanemu wykorzystaniu łupin cebuli. W te święta odkrywamy nowe możliwości dekoracji.

Różowe i smaczne

Ten przepis sprawdzi się zarówno do barwienia jajek w skorupce, jak i bez. Wystarczy, że ugotujesz je i umieścisz w prostym wywarze. W garnku wymieszaj kilka łyżek Ćwikły z Chrzanem, dodaj wodę i ocet. Podgrzej mieszankę, aż osiągnie temperaturę wrzenia.

Gdy wywar będzie gotowy i ostudzony, umieść jajka w misce i pozostaw je w naczyniu na kilka godzin lub najlepiej na noc, aby uzyskać intensywniejszy kolor. Te bez skorupki będą piękną atrakcją talerza (niezależnie czy podasz je saute czy w formie faszerowanej), a te w skorupce możesz dodatkowo udekorować ulubioną metodą zdobienia: batikową, liściową, decoupage, koronkową czy z wykorzystaniem kraszanki (wydrapywanek).

Potrzebne ilości do barwnego wywaru

•    Ćwikła z Chrzanem WSP „Społem” – 2-3 łyżki
•    Woda 300 ml
•    Ocet Kielecki 10% – 2-3 łyżki
•    Garnek lub miska

Niebieskie szaleństwo

Do tego potrzebna będzie… modra, czerwona kapusta. Wiele osób, zwłaszcza z rejonów Wielkopolski, przygotuje ją na Wielkanoc, podając z pieczoną kaczką. Jeśli zaliczasz się do tej grupy lub masz ochotę na regionalny rarytas, wykorzystaj to. Wystarczy, że po gotowaniu kapusty odlejesz odrobinę wywaru (soku z jej gotowania). Dodaj do niego ocet i zanurz w całości jajka, obracając je tak, by nabrały równomiernego koloru. Im dłużej będą w roztworze, tym głębszy odcień uzyskają.

Co potrzebujesz:

•    Sok z gotowanej modrej kapusty
•    2 łyżki Octu Kieleckiego 10%

Żółte, jak wielkanocny kurczaczek

Naturalnie żółty kolor jajka uzyskasz dodając do wody… kurkumy. Stworzysz go podobnie jak wcześniejsze wywary z naturalnym barwnikiem gotując poniższe składniki i studząc. Do farbowania jajek na żółto wybierz te najjaśniejsze, by efekt był bardziej widoczny.

Potrzebujesz:

•    0,5 l wody
•    2-3 łyżek kurkumy
•    2 łyżki Octu Kieleckiego



Źródło: Soul and Mind
Fot: mat. prasowe


tagi: WSP Społem , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,