„Dla producentów największym zaskoczeniem okazały się rosnące koszty surowców i opakowań. Obecnie widzimy pewną stabilizację, ale galopujące ceny kakao, które osiągają rekordowy poziom, będą dużym zagrożeniem dla branży słodyczowej w 2024 r. Dlatego uważam, że najbliższe miesiące przyniosą nieuniknione podwyżki cen, zwłaszcza produktów czekoladowych. Najbardziej podrożeją tabliczki, praliny i batony. Colian ma w swoim portfolio szeroką ofertę słodyczy, ale w przyszłym roku będzie stawiać na te z niższą zawartością kakao w składzie. W ostatnim czasie wzrosły też znacząco koszty pracy, a zasobów ludzkich jest na rynku coraz mniej. Kieruje to naszą uwagę w stronę jeszcze większej automatyzacji produkcji."
tagi: Colian , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,
Stokrotka po raz kolejny potwierdziła swoje miejsce wśród...
Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało szereg zmian w przepisach...
To nie chwilowa moda, a trend, który zostanie z nami na długo...
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z...
Eksperci alarmują...
Zakład będzie potrzebował 3–6 miesięcy na przygotowanie...
Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody...
Do szeroko opisywanych w mediach oszustw, np. „na wnuczka”...