Kategorie produktów

Nabiał - jak się sprzedaje przed świętami?

Czwartek, 15 listopada 2007 HURT & DETAL Nr 11 (21) / 2007
Magię Świąt Bożego Narodzenia tworzą spotkania w domowym cieple z najbliższymi. To te święta skłaniają nas do największych refleksji, to w te święta snujemy najwięcej planów na przyszłość oraz życzymy sobie, aby nadchodzący rok był lepszy. To te święta najbardziej zachęcają nas do powrotu do lat dziecinnych. Cieszy nas choinka, z niecierpliwością wypatrujemy pierwszej gwiazdki na niebie, zasiadamy całymi rodzinami przy suto zastawionych stołach, mówimy sobie tak wiele miłych i ciepłych słów.

RSM ,,ROLMLECZ” dba o to aby potrawy na świątecznych stołach były zawsze smaczne, żeby zapach pieczonego ciasta mógł zagościć w każdym domu i przywoływał we wszystkich miłe i ciepłe wspomnienia - zapewnia Anna Bryńska-Nowak, kierownik marketingu. Przed nami okres przedświąteczny to okres wielkiego gotowania i pieczenia, czyli okres ciężkiej, ale jakże miłej i radosnej pracy. Dlatego RSM ROLMLECZ posiada w swojej ofercie produkty, które przedświąteczne przygotowania pozwolą zamienić w samą przyjemność. Są to m.in.: mleka spożywcze pasteryzowane, masła, śmietany ukwaszone i UHT, które doskonale nadają się do świątecznych wypieków. Trudno jest wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez sernika, dlatego oferujemy również szeroką gamę twarogów o różnej zawartości tłuszczu, oraz twarogi cukiernicze niewymagające mielenia, a także serki homogenizowane. Z produktami RSM ROLMLECZ sernik świąteczny na pewno będzie udany, a jego smak na długo pozostanie w pamięci domowników oraz gości. Nie zapominajmy również o przygotowaniu sałatek i przystawek na świąteczny stół, których smak podkreśli i wzbogaci produkowany przez RSM ROLMLECZ żółty ser dojrzewający. Aby zaspokoić gust każdej polskiej rodziny, proponujemy ser Ementaler Czarnoleski, Edamski, Czarnoleski, Gouda, Zamojski, Podlaski a także sery typu Salami, Liliput i Tylżycki. Święta to również czas prezentów i choinki. Doskonałym słodkim upominkiem dla całej rodziny mogą być produkowane przez RSM ROLMLECZ ,,Krówki”, które dodatkowo osłodzą świąteczne dni, przywołają wspomnienia z dzieciństwa, lub udekorują świąteczną choinkę.


Popyt na sery produkowane przez Hochland jest szczególnie wysoki - także w okresie przedświątecznym - w przypadku serów dojrzewających w plastrach i serów twarogowych, także topionych i pleśniowych. Obecnie oferujemy 3 markami (Hochland, Almette, Valbon), także nowe produkty z reguły korzystają z siły którejś z nich. Niemniej nasz nowy produkt Hochland Fetikos, który w tej chwili korzysta z mocnego parasola marki Hochland, ma szansę stać się odrębną marką - informuje Jacek Wyrzykiewicz , PR & Trade Marketing Manager w firmie Hochland Polska. Konsumpcja serów w Polsce jest ciągle niska jako cała kategoria. Polski rynek serów rośnie i jest szansa, że potrwa to jeszcze jakiś czas, gdyż spożywamy rocznie połowę tej ilości (około 11 kg), co zachodni Europejczycy (około 20 kg). W niektórych kategoriach, jak pleśniowe czy feta - nasza konsumpcja na głowę osiąga w dalszym ciągu zaledwie kilka procent tego, co zjadają Niemcy czy też Francuzi.


Rzeczywiście w poprzednich latach w okresie sprzedaży przed Świętami Bożego Narodzenia, zauważalny był wzrost sprzedaży śmietany (zwłaszcza 30% tzw. kremówki) oraz twarogów i masła. Jednak z roku na rok sprzedaż zwłaszcza twarogu ma tendencję malejącą na rynku detalicznym - mówi Marzena Kuberka z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Kowalew. Zwiększa się natomiast sprzedaż do zakładów i cukierni, zajmujących się wypiekiem ciast. Może to świadczyć o zmieniającej sie tendencji dotyczącej wypieków domowych, które coraz częściej zastępowane są produktami kupowanymi. Jest to wygodne i pozwala zaoszczędzić czas.


Spośród naszych produktów w okresie przedświątecznym odnotowujemy znaczny wzrost sprzdaży masła ekstra Bieluch 200g, Śmietany Bieluch 330 g. i 500 g. oraz twarogów Bieluch tłustego i półtłustego pakowanego próżnowo w pergamin i folię 250 g. i tzw. krajanki pakowanej próżniowo o gramaturze ok 400 g - mówi Agnieszka Lenart z Biomleku. Widoczny jest też wzrost sprzedaży gęstych jogurtów naturalnych. Spółdzielnia Mleczarska BIOMLEK produkuje taki jogurt pod marką Nadbużańską w opakowaniu 200g. - kubek i 1 litr - wiaderko.

Okres przedświąteczny to czas wielkich zakupów. My również obserwujemy większe zapotrzebowanie na masło i śmietankę 30% nadającą się ubijania- informuje Lidia Cąkała ze Spółdzielni Mleczarskiej ”Michowianka”. Jednak największy jest wzrost sprzedaży twarogów - zarówno tych tradycyjnych pakowanych w pergamin lub folię, jak i znakomitych ”Twarożków Babuni”. W swojej szerokiej ofercie posiadamy również twaróg niewymagający pracochłonnych zabiegów w dalszym wykorzystaniu, przeznaczony do wypieku serników. Jest to „Twarożek Babuni” mielony w wygodnym jedno kilogramowym wiaderku. I to właśnie jego sprzedaje się najwięcej w okresie przedświątecznym, zwłaszcza w hipermarketach i sieciach sklepowych. Oferta twarogów na rynku jest bardzo szeroka i tak naprawdę tylko od klienta zależy, po który sięgnie na półkę. Co zadecyduje przy wyborze?- lojalność wobec marki, przyzwyczajenie, opakowanie czy może jednak cena.


 

tagi: boże narodzenie,rynek nabiału,nabiał,sprzedaż produktów nabiałowych,świeta,sprzedaż świąteczna ,