Zanim goście przybędą na przyjęcie sylwestrowe, kuchnia zamienia się na kilka godzin w strefę wytężonej pracy. Niestety, podczas przygotowywania przekąsek i posiłków wiele cennych produktów ląduje w koszu. Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter podpowiada, jak przyrządzić smaczne menu na imprezę, nie marnując żywności i nie ograniczając się w dużych zakupach.
Według szacunków w grudniu wyrzucamy 3 razy więcej jedzenia niż w pozostałych miesiącach. Za statystyki te odpowiadają przede wszystkim święta i sylwester. To właśnie wtedy wytwarzamy największe ilości żywności i marnujemy ją na dwa sposoby: nie jedząc przygotowanych potraw oraz ignorując potencjał resztek po produktach, z których korzystamy.
Zero waste w praktyce
Filozofia zero waste nie jest chwilową modą, a trendem, który z każdym rokiem będzie zyskiwał na znaczeniu. Ograniczenie marnowania jedzenia nie tylko przekłada się na realną oszczędność pieniędzy, lecz także stanowi wyraz troski o środowisko naturalne. Nie sztuką jest jednak ograniczanie się w zakupach, lecz właściwe gospodarowanie produktami. Selgros dba o to, by jak najwięcej produktów trafiało do spożycia. Wyrazem tego jest udział w akcji Spiżarnia Caritas, która polega na przekazywaniu najbardziej potrzebującym nadwyżek żywności będących pełnowartościowymi produktami. Produkty takie jak konserwy, artykuły suche, wędliny czy słodycze – zamiast się marnować – trafiają do organizacji pożytku publicznego. Ponadto Selgros aktywnie promuje ideę less waste w branży HoReCa i wśród swoich klientów.
„Tematyka zero waste jest dla nas bardzo ważna, dlatego uwzględniamy ją w wielu aspektach działalności, nie tylko biorąc udział w akcji Spiżarnia Caritas. Przykładowo: podczas Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów nasi eksperci przygotowali pokazy kulinarne, które skupiały się na tym, jak w pełni wykorzystać dostępne produkty. Ponadto w ofercie Instytutu Kulinarnego Transgourmet znajdują się popularne warsztaty kulinarne pt. No Waste” – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Oszczędny sylwester
Działać zgodnie z filozofią zero waste może każdy, a zbliżająca się wielkimi krokami impreza sylwestrowa jest ku temu doskonałą okazją. Przygotowania do tego wielkiego wydarzenia warto zacząć od najprostszej rzeczy: zamrożenia nadmiarowej ilości świątecznego jedzenia. Na przyjęciu z okazji powitania nowego roku szczególnie dobrze sprawdzą się ciasta, które tydzień wcześniej najprawdopodobniej trafiłyby do kosza. Druga kwestia to racjonalne podejście do przyrządzania potraw i przekąsek. Gospodarz czuje dużą odpowiedzialność za to, by stół był obficie zastawiony. Praktyka pokazuje jednak, że goście najczęściej nie przychodzą na imprezę z pustymi rękoma. Dlatego też sylwestrowe menu warto zaplanować wcześniej wspólnie ze wszystkimi uczestnikami przyjęcia.
Przemyślane zakupy
Duże znaczenie w ograniczeniu marnowania żywności ma dobór odpowiednich produktów. W przypadku gotowych przekąsek warto wybrać te z dłuższym terminem przydatności – nawet jeśli nie zostaną wykorzystane podczas spotkania, z pewnością się nie zmarnują. W ofercie Selgros znajduje się wiele takich artykułów – od popularnych przekąsek na słodko i słono, przez wędliny i sery pakowane próżniowo, aż po dania gotowe, które sprawdzą się doskonale w przypadku ograniczonego czasu na gotowanie. Co ważne, nie należy otwierać i serwować wszystkich smakołyków od razu – zapasy warto uzupełniać na bieżąco, w zależności od potrzeb gości.
Dostrzec produkt w całości
Sylwester w stylu zero waste nie może odbyć się bez kreatywnego wykorzystania odpadków. Tu możliwości jest naprawdę wiele! W zasadzie większość resztek sprawdzi się jako dodatek do tart, tartaletek lub zapiekanek. Obierki z ziemniaków po doprawieniu i upieczeniu w magiczny sposób zamienią w idealnie chrupiącą przekąskę. Liście rzodkiewki, kalarepy czy selera wystarczy zmiksować z oliwą, czosnkiem, orzechami piniowymi i parmezanem, by stworzyć aromatyczne pesto. Z kolei warzywa z rosołu to doskonała baza roślinnego pasztetu, kotlecików lub pasty do kanapek.
Wykorzystanie pozostałości po obiedzie lub obróbce produktów do przygotowania nowego dania wymaga nieco odwagi, ale wbrew pozorom nie jest trudne. Swoim przepisem na sylwestrowe danie Pasta Frittata dzieli się Bartosz Peter – Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Poza odpadkami do przyrządzenia potrawy zostały wykorzystane produkty dostępne w przystępnych cenach w halach Selgros.
Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody...
Bądź na bieżąco z wiadomościami z rynku FMCG
Zaprenumeruj bezpłatny newsletter Portalu Kupców Polskich
Bezpłatny newsletter, to przegląd najważniejszych wiadomości ukazujących się w Portalu Kupców Polskich
www.hurtidetal.pl. Subskrypcja bezpłatna!
Aby zamówić newsletter, wystarczy wpisać adres e-mail w polu poniżej.
Twój adres został dodany do naszego newslettera, dziękujemy!Podany adres email jest niepoprawny
Podając adres email wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (pokaż więcej)
podanych przeze mnie w powyższym formularzu w zakresie danych identyfikacyjnych i teleadresowych przez Wydawnictwo
Fischer Trading Group Spółka z o.o. dla celów promocji produktów i usług
oraz na dostarczanie mi informacji handlowej za pomocą środków komunikacji elektronicznej.
Jestem świadomy, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, a powyższą zgodę mogę w każdej chwili cofnąć w
całości lub w części. Więcej o sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci w związku z tym uprawnieniach czytaj w Regulaminie.
Pamiętaj, że w każdym momencie możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera.