Wiadomości

Podsumowanie roku 2023 w branży FMCG

Poniedziałek, 18 grudnia 2023 HURT & DETAL Nr 12/214. Grudzień 2023
2023 rok niewątpliwie był okresem pełnym wyzwań. Inflacja i rosnące ceny dały się we znaki niemal wszystkim uczestnikom rynku FMCG. Koniec roku to idealny moment na podsumowania. Jakie zmiany zaszły na rynku spożywczym? Z jakimi wyzwaniami musieli się mierzyć producenci, i które tematy zdominowały branżowy dyskurs?
Wszelkie działania producentów w 2023 roku związane były nie tylko z sytuacją gospodarczą w kraju, ale w głównej mierze ze zmieniającymi się potrzebami Polaków. Konsumentom w ciągu ostatnich 12 miesięcy wciąż towarzyszyło wiele obaw, które związane były ze wzrostem cen żywności i rachunków, a także rosnącymi cenami paliw i transportu. Jednak mimo wszystko rozwijały się także nowe trendy, a konsumenci za produkt spełniający ich oczekiwania nadal byli skłonni zapłacić więcej.

Koszyk spożywczy w 2023 roku

Według NielsenIQ już początek 2023 roku dla największych kategorii spożywczych w koszyku FMCG, oznaczał wyraźną stagnację. Aczkolwiek kategorie alkoholowe odnotowały spadek wolumenowy, szczególnie widoczny w kategorii piwa – spadek o 4% w ujęciu wolumenowym na ostatnich skumulowanych 12 miesiącach (MAT czerwiec 2023 r.) oraz wódki – spadek o 6% w ujęciu wolumenowym.

Z drugiej strony są kategorie, które odnotowały znaczne wzrosty wolumenowe. W kategoriach spożywczych są to m.in. mleka roślinne (+16%). Jest to przykład kategorii, w której wartości prozdrowotne, cechy produktu są dla konsumentów ważniejsze niż cena. A dieta roślinna to jeden z głównych trendów żywieniowych w 2023 roku. Równie intensywnie rosnącą grupą produktów były witaminy (+11%) i substytuty cukru (+9%), co związane może być z intensyfikacją trendów prozdrowotnych i z rosnącymi obawami konsumentów o stan swojego zdrowia. Wzrost sprzedaży odnotowała także kategoria przekąsek, szczególnie batony muesli (+25%).

Trendy roku

Cały rynek spożywczy w 2023 roku rozwijał się zgodnie z trendami, wśród których najbardziej wpływowe to szeroko pojęty zrównoważony rozwój. Wykorzystywanie składników pochodzących z recyklingu, produkcja z poszanowaniem środowiska naturalnego i ekologiczne rozwiązania nadały kierunek rozwoju wielu producentom. „Wśród najważniejszych trendów widzimy poszukiwanie produktów jak najzdrowszych, lokalnych i ekologicznych. Przy czym dla coraz bardziej świadomych konsumentów liczy się nie tylko sam skład produktu. Równie ważne jest skąd pochodzą surowce do jego przygotowania czy produkcja odbywa się w sposób zrównoważony, do głosu coraz silniej dochodzą kwestie związane z ekologią” – zaznacza Maciej Pawłowicz, Dyrektor sprzedaży i rozwoju w ASM Group.

Oprócz dbania o zdrowie planety wysoko w potrzebach konsumentów jest dbanie o własne zdrowie. W odpowiedzi na tę potrzebę producenci stawiają na wysoką jakość produktów, linie produktów premium, jak również rozwój żywności roślinnej.

W kategorii alkoholowej 2023 rok stał pod znakiem rozwoju oferty niskoalkoholowej oraz bezalkoholowej, która trafiła w gusta wielu Polaków.

Oszczędzanie wzmocniło marki własne

Wysoka inflacja, a co za tym idzie wyższe ceny produktów, skłoniły konsumentów do zakupów w dyskontach, aktywnego śledzenia promocji i wybierania marek własnych. „Z sondażu GFK Polonia wynika, że 65% ankietowanych szuka produktów w promocji i ofert specjalnych. 59% przegląda w tym celu gazetki reklamowe i ulotki, co oznacza wzrost z 55% w marcu 2022. Aż jedna trzecia konsumentów kupuje tańsze odpowiedniki co widać także we wzroście roli w sprzedaży marek własnych. Część tego typu produktów osiąga już 30-40% udziału w swojej kategorii, co w ostatnim czasie stało się tematem dyskusji i rozważań na temat ograniczeń w ich sprzedaży” – mówi Maciej Pawłowicz z ASM Group.

Co 2023 oznaczał dla producentów?

„Rok 2023 zapamiętamy jako naznaczony wysoką inflacją oraz walką o uwagę klientów wymagającą coraz większej elastyczności producentów i sieci handlowych. Wygrali ci, którzy uważnie obserwowali trendy, analizowali sytuację i potrafili szybko modyfikować strategie i postępowanie” – wyjaśnia Maciej Pawłowicz.

Tak liczne wyzwania na rynku były niejako sprawdzianem dla wielu producentów i wymagały odpowiedniej reakcji. „Inflacja to w mijającym roku główny temat rozmów ekspertów branży i osób zarządzających produkcją i handlem. Wyzwania, z którymi przyszło im się mierzyć wymagały sporej elastyczności oraz szeregu innowacji, dzięki którym mogli nie tyle wyprzedzać konkurencję, co zachować status quo. Firmy musiały znaleźć nowe sposoby na minimalizowanie kosztów produkcji lub działalności operacyjnej. Rynek wciąż mierzy się także ze skutkami pandemii COVID-19” – wymienia ekspert ASM.

Firmy z branży FMCG musiały także zrewidować planowanie łańcuchów dostaw. „Wiązało się to ze znalezieniem nowych dostawców i optymalizacją strategii logistycznych w celu zapewnienia ciągłości dostaw. Postępująca cyfryzacja wymusiła na firmach inwestycje w najnowsze technologie oraz rozwój kanałów e-commerce. Sztuczna inteligencja oraz dostęp do analiz opartych na big data umożliwiło lepsze zrozumienie potrzeb konsumentów oraz dostosowanie oferty do ich potrzeb. Nie obyło się także bez dostosowania sposobu działalności firm do warunków, czyli downsizingu – redukcji kosztów, personelu, optymalizacji dostaw czy zmian w produkcji i zarządzaniu” – mówi Maciej Pawłowicz.

Podsumowując, rok 2023 w branży FMCG był rokiem adaptacji i innowacji. „Firmy, które były elastyczne i skutecznie dostosowały się do zmieniających się warunków i oczekiwań konsumentów, były w stanie nie tylko przetrwać, ale i prosperować w tych trudnych czasach. Nastroje nie są jednak optymistyczne, kupujący zachowywali dużą powściągliwość, coraz częściej konsumenci wybierają tylko podstawowe produkty i częściej zwracają uwagę na cenę” – podsumowuje Maciej Pawłowicz.



1a.jpg
Jan Kolański
Prezes Zarządu
Colian


Mijający 2023 rok przyniósł bardzo wysoką inflację i niestabilną sytuację rynkową – myślę, że tak go zapamiętamy. Ceny wielu produktów sprawiały, że Polacy znacznie ograniczali swoje zakupy. Ponadto polska gospodarka w dużym stopniu opierała się na rynku wewnętrznym. Spowodowało to znaczne spowolnienie oraz to, że każdą złotówkę domowego budżetu, wydaną na podstawowe potrzeby, konsumenci byli zmuszeni starannie przemyśleć. Dla producentów największym zaskoczeniem okazały się rosnące koszty surowców i opakowań. Obecnie widzimy pewną stabilizację, ale galopujące ceny kakao, które osiągają rekordowy poziom, będą dużym zagrożeniem dla branży słodyczowej w 2024 r. Dlatego uważam, że najbliższe miesiące przyniosą nieuniknione podwyżki cen, zwłaszcza produktów czekoladowych. Najbardziej podrożeją tabliczki, praliny i batony. Colian ma w swoim portfolio szeroką ofertę słodyczy, ale w przyszłym roku będzie stawiać na te z niższą zawartością kakao w składzie. W ostatnim czasie wzrosły też znacząco koszty pracy, a zasobów ludzkich jest na rynku coraz mniej. Kieruje to naszą uwagę w stronę jeszcze większej automatyzacji produkcji.



2a.jpg
Marietta Stefaniak
Wiceprezes Zarządu
ds. Strategii i Rozwoju
Zakłady Mięsne Silesia


Mimo że rok 2023 był wymagający zarówno dla konsumentów, jak i producentów, nasza branża rok do roku notuje zwiększenie spożycia mięsa i wędlin, co przy jednoczesnym spadku kategorii tzw. zamienników oznacza, że jako jedna z niewielu w koszyku spożywczym ma absolutnie ugruntowaną pozycję. Oczywiście rosnąca inflacja spowodowała, że konsument rozważnie podchodził do swoich wydatków i gospodarowania budżetem, w którym produkty spożywcze odgrywają istotną rolę. Przełożyło się to na wzrost udziałów w koszyku produktów, które pozwalają na rozsądne zakupy w przystępnej cenie – takich jak wędliny drobiowe, które oprócz korzystniejszej ceny mają również wiele walorów prozdrowotnych w diecie. Zauważamy także rosnące zainteresowanie produktami o prostej etykiecie, które wskazują na dbałość o zdrowie i dobrą kondycję – to z kolei pokłosie pandemii i silny mega trend całej kategorii.
Dla nas 2023 rok stał pod znakiem dynamicznego rozwoju, zwiększania udziałów rynkowych oraz ekspansji eksportowej. Co ważne, fundamentem tych działań jest nasza strategia oparta na wędlinach drobiowych. Jako dywizja przetwórcza koncernu Cedrob, największego polskiego producenta mięsa białego, jesteśmy przekonani, że zarówno z ekonomicznego, jak i zdrowotnego punktu widzenia to dzisiaj najlepsza oferta dla konsumenta, nie tylko polskiego.



3a.jpg
Mariola Mirek
Dyrektor ds. Komunikacji
Procter & Gamble

Rok 2023 był bez wątpienia czasem wyzwań, ale i licznych szans dla naszych produktów. Wprowadziliśmy nową linię produktów Vizir + Fairy Efekt: proszek oraz kapsułki w dwóch wariantach. Przy tworzeniu tych produktów przyświecała nam m.in. idea oszczędności. Nowe formuły pozwalają na usuwanie nawet tłustych, uważanych przez konsumentów jako najtrudniejszych, zabrudzeń w niższej temperaturze i krótszym cyklu prania. Przekłada się to na realną oszczędność w zużyciu energii, a co za tym idzie niższe rachunki za prąd.
2023 to również rok sukcesów w prestiżowych konkursach. Marka Ariel otrzymała nagrodę Effie za kampanię edukacyjną dotyczącą zmiany zachowań i nawyków klientów w kontekście prania. Marka Vizir została laureatem XVII edycji konkursu Superbrands Polska. Ta nominacja jest kolejnym dowodem na to, że dalsze starania w sprostaniu wymaganiom rzucanym przez zmieniający się rynek mają jeszcze więcej sensu i są związane z realnymi korzyściami. Dodatkowo, w konkursie Złote Innowacje linia Vizir + Fairy wygrała w kategorii chemii gospodarczej. Ariel zdobył wyróżnienie w tej samej kategorii.
Dziękujemy wszystkim handlowcom i konsumentom za zaufanie i wybór naszych produktów.



4a.jpg
Justyna Figiel-Kwapisz
Commercial Director of Retail
Goodvalley


Rok 2023 można określić jako wyzwaniowy dla branży mięsnej, która jest bardzo wrażliwa na wszelkie zmiany społeczne i gospodarcze. Wirus ASF, echo pandemii, a także wysokie koszty produkcji i inflacja przyczyniły się do spadku pogłowia trzody chlewnej. Wysokie ceny mięsa w Polsce spowodowały z kolei import surowca z Unii Europejskiej (Polska od lat sprowadza więcej surowca z zagranicy niż sama eksportuje). Trudna sytuacja na rynku ma swoje odzwierciedlenie w koszykach konsumentów, którzy swoich wyborów zakupowych dokonują w coraz bardziej przemyślany sposób. Na tym tle zyskują producenci sektora mięsnego, którzy postawili na lokalność i polską produkcję. Jako Dolina Dobra z pewnością możemy pochwalić się tym, że nasze mięso jest w 100% polskie. Mimo wyzwań, jakie stawia przed nami rynek niezmiennie kluczowe są dla nas jakość i smak. Dodatkowo wyraźnie wzrosła grupa konsumentów, poszukujących produktów o 100% zawartości mięsa, o naturalnym, dobrym składzie. Wyróżnikiem produktów Doliny Dobra jest właśnie krótka etykieta i brak jakichkolwiek sztucznych dodatków czy konserwantów. Produkty marki Dolina Dobra doskonale wpisują się w obecne trendy rynkowe (realizujemy strategię biznesu odpowiedzialnego społecznie i prowadzimy kompleksowe działania dotyczące zrównoważonego systemu produkcji żywności). Cały czas zachęcamy, aby sięgać po produkty zrównoważone (w myśl zasady „jedz mniej, ale dobrej, sprawdzonej jakości”). Dla Doliny Dobra to był wyjątkowy rok, również ze względu na wzrost świadomości naszej marki oraz rozwój portfolio. W tym roku w naszej ofercie pojawiły się m.in. Parówki dla dzieci Dobrusie, które w składzie mają 100% polskiej szynki oraz Parówki Proteina+, zawierające specjalnie wyselekcjonowane kawałki mięsa. Ich krótki, dobry skład czyni je unikatowymi pod kątem jakości na rynku w kategorii parówek.



1.jpg
Jacek Wyrzykiewicz
PR & Marketing Services Manager
Hochland Polska


Sytuacja rynkowa w 2023 roku była niestabilna. Branża spożywcza nadal stoi przed dużymi wyzwaniami związanymi ze wzrostem kosztów, wysoką inflacją, wzrostem cen produktów spożywczych i spowolnieniem konsumpcji. Rynek jest nieprzewidywalny, szczególnie, że branża mleczarska boryka się ostatnio z dużymi wahaniami na rynku cen mleka. A jest to kluczowy surowiec w naszej działalności.

Od kilku lat produkty odpowiadające na potrzeby diet specjalnych, np. bez laktozy czy bez glutenu, cieszą się w Polsce i na świecie rosnącym zainteresowaniem konsumentów. Odpowiadając na potrzeby konsumentów z nietolerancją laktozy – tworzymy oferty produktowe „tailor-made”, czyli Almette bez laktozy. Po sukcesie wprowadzonej w roku 2020 linii Almette bez laktozy w standardowym skopku, w lutym tego roku w sklepach pojawiła się nowość w kategorii serków puszystych – MINI Almette śmietankowy bez laktozy.

W 2023 roku skoncentrowaliśmy się na optymalizacji – zarówno po stronie operacyjnej: wydajności i kosztów zakładów produkcyjnych, jak i asortymentowej, optymalizując listę produktów i eliminując te o najmniejszej wartości dodanej. Jednym z naszych priorytetów są działania oparte na przyspieszeniu innowacji, digitalizacji i doskonaleniu się poprzez efektywne generowanie i wykorzystywanie danych, dlatego też podjęliśmy szereg inicjatyw w tym obszarze. Jesteśmy dumni, że pomimo trudnej sytuacji rynkowej i szeregu wyzwań rynkowych, udało się firmie utrzymać pozycję lidera na rynku markowych serów w Polsce. Nasze marki Almette i Hochland rosną. Dobrze radzi sobie również nasz ser pleśniowy Valbon.



2.jpg
Karina Noculak
Marketing Manager
Profi

Mijający rok, choć pełen wyzwań, okazał się dla naszej marki zup gotowych JemyJemy bardzo pomyślny. Umocniliśmy się na pozycji lidera kategorii zup ambientowych, którą zajmujemy od lat, ze wzrostem rocznej sprzedaży wolumenowej na poziomie 29% (MAT październik wg NielsenIQ). Przyjęta strategia inwestycji w najwyższą jakość w zgodzie z bieżącymi trendami przyniosła wymierne efekty. Jesienią br. rozszerzyliśmy linię Zupy Świata o nowy produkt – Zupę Meksykańską i już mamy pierwsze sygnały z rynku, że został on bardzo dobrze przyjęty przez konsumentów. Aktualnie marka JemyJemy to 18 zup, ugotowanych z naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników, w trzech liniach: Zupy Tradycyjne, Zupy Świata i warzywne Zupy Kremy. Konsumenci poszukują autentycznych produktów z dobrym, krótkim składem, które smakują jak domowe, lecz są szybkie do podania. Zupy JemyJemy wystarczy przelać do naczynia i podgrzać, by w kilka chwil otrzymać pełnowartościowy, sycący i smaczny posiłek. O sukcesie naszej marki decyduje także poręczne i lekkie opakowanie typu doypack, oraz fakt, że zupy ze względu na naturalny proces utrwalania nie wymagają przechowywania w lodówce. Z umiarkowanym, ale jednak, optymizmem, patrzymy w przyszłość.



3.jpg
Dominik Pazgrat
Prezes Zarządu
Quest Food


Rok 2023 był dla naszej firmy intensywny, pracowity, ale i bardzo owocny. Przeprowadziliśmy się do nowo wybudowanej siedziby i finalizujemy nowe innowacyjne projekty, które będą niebawem wdrażane do produkcji. Mimo niełatwej i czasami skomplikowanej sytuacji logistycznej, z jaką przyszło nam się zmierzyć podczas przeprowadzki, udało nam się zachować ciągłość w łańcuchu dostaw i wysyłek za co bardzo serdecznie dziękuje wszystkim pracownikom – bez Was nie byłoby to możliwe! Mijający rok pokazał kolejny raz jak olbrzymią wartość tworzą ludzie i jaką silną ekipę udało nam się stworzyć na przestrzeni istnienia naszej firmy.
Pomimo naprawdę wielu jak na ten rok wyzwań odnotowaliśmy wzrost sprzedaży i weszliśmy na nowe rynki. Bieżący rok pokazał niezwykłą lojalność i wysoką potrzebę odbiorców do konsumpcji produktów z naszego portfolio, co ogromnie nas cieszy.
W przyszłym roku zamierzamy przyspieszyć naszą ekspansję jeszcze bardziej penetrując kolejne kategorie. Zaplanowaliśmy kilka nowości, które wierzymy, że będą pozytywnym zaskoczeniem. Rozwój i ciągłe doskonalenie wpisane jest w nasze DNA.



4.jpg
Aleksander Wasilewski
Prezes
Cereal Partners Poland Toruń-Pacific


Mam nadzieję, że nasi konsumenci będą kojarzyć 2023 rok z płatkami Nestlé KitKat. Wraz z całym zespołem Cereal Partners Poland Toruń-Pacific jesteśmy bardzo dumni z tej nowości o smaku legendarnego batonika w mlecznej czekoladzie. Płatki KitKat zostały przyjęte przez konsumentów wręcz entuzjastycznie, co potwierdzają wyniki sprzedaży. Produkujemy je w Polsce, w naszym toruńskim zakładzie, wykorzystując w większości surowce zbożowe od lokalnych dostawców. Kakao zaś pochodzi w 100% ze zrównoważonych upraw od kontrahentów realizujących założenia programu „Cocoa Plan”, co potwierdza logo Rainforest Alliance znajdujące się na opakowaniach. Polecam wszystkim, by zacząć dzień od przerwy z płatkami Nestlé KitKat.
Rok 2023 na pewno zapamiętamy też z wysokiej inflacji. Rosnące koszty zakupu surowców, pracy, opakowań i logistyki wymuszały na nas poszukiwanie takich rozwiązań, które chroniłyby konsumentów przed przenoszeniem na nich tych dodatkowych obciążeń. Wiele pracy włożyliśmy w znalezienie optymalnej wielkości opakowań, zwłaszcza tych dużych. Polubili je kupujący, bo produkt w opakowaniach rodzinnych w przeliczeniu ceny na kilogram jest tańszy w porównaniu z opakowaniami mniejszymi. Zauważamy też dalszy przepływ klientów z hipermarketów i sklepów tradycyjnych do dyskontów. Tu kluczowe było wypracowanie razem z naszymi partnerami, reprezentującymi ten segment handlu, takiej oferty, która zapewniłaby konsumentom dostęp do ich ulubionych marek płatków śniadaniowych i zbożowych batoników.



5.jpg
Rafał Adamski
Sales Director
I.D.C. Polonia


Mijający rok 2023 okazał się niezwykle dynamiczny dla branży FMCG. Producentom nie pozostało nic innego, jak dostosować swoje strategie do zmieniających się priorytetów klientów oraz sprostać rosnącym oczekiwaniom konsumentów. Wśród wielu kategorii produktów, to wafle wydają się być nie tylko odporne na skutki pandemii COVID-19, ale także na niekorzystne warunki zewnętrzne, takie jak wzrost cen energii i surowców do produkcji, generujących wyzwania związane z kosztami produkcji.
W efekcie podejmowanych działań, kategoria wafli odnotowała imponujący wzrost sprzedaży. Zgodnie z danymi udostępnionymi przez portal money.pl, w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy zagranicznym odbiorcom dostarczono imponującą ilość – 90 tysięcy ton gofrów i wafli o łącznej wartości 503 milionów EUR. W porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego, wolumen sprzedanych produktów wzrósł o 6,6%, zaś wartość zanotowała fenomenalny skok o 16,1%.
Firma I.D.C. Polonia może poszczycić się wyjątkowo udanym rokiem 2023. Produkty firmy z powodzeniem znajdują się na półkach sklepowych we wszystkich formatach sklepów, a firma aktywnie uczestniczy w kampaniach internetowych i telewizyjnych, zwiększając tym samym swoją widoczność. Według danych Nielsen produkty I.D.C. Polonia w segmencie wafli zajmują zaszczytne trzecie miejsce pod względem dystrybucji ważonej.
Podsumowując, rok 2023 przyniósł dynamiczny rozwój dla kategorii wafli, a I.D.C. Polonia zdobywając trwałe miejsce na rynku stanowi doskonały przykład sukcesu w tym obszarze. Oczekujemy, że kolejne lata przyniosą równie obiecujące perspektywy dla rozwoju tej dynamicznej branży.



6.jpg
Ewa Krzuś-Wiśniewska
Wiceprezes Zarządu
TiM


W 2023 roku Polacy mocno ograniczyli wydatki na kategorię alkoholi. Wpływ na ten fakt ma wysoka inflacja, która powoduje zubożenie konsumenta niezależnie od tego czy kupuje on wino, czy też nie. Branża alkoholowa jest jedną z najbardziej dotkniętych przez zmiany zakupowe Polaków. W 2023 roku sprzedaż wszystkich kategorii alkoholowych skurczyła się, jednak, co warto podkreślić, najmniejszy spadek było widać na półce wina. Spółka TiM, mimo spadków kategorii na rynku, wzrosła ilościowo, co pozwala nam pozytywnie patrzyć w przyszłość. Odpowiednie skorelowanie asortymentu z potrzebami klientów, tj. profil wina, cena do jakości, odpowiedź na potrzeby rynku pozwala wypełnić ten obszar rynku, gdzie jakość rekompensuje cenę produktu.
W roku obrotowym 2022/2023 Spółka TiM wzmocniła swoją pozycję na rynku i wdrożyła strategie zapewniające dalszy rozwój. Wzrost wynikał zarówno z rosnącej sprzedaży produktów z portfolio Spółki, jak i z sukcesów wprowadzonych na rynek nowości.
TiM przykłada dużą wagę do najwyższej jakości oferowanych win, kładzie nacisk na innowacje, zrównoważony rozwój i satysfakcję klientów. Działając w dynamicznym otoczeniu biznesowym konsekwentnie rozwija strategię biznesową, aby sprostać zmieniającym się trendom rynkowym i oczekiwaniom partnerów handlowych.
Wszystkie sukcesy nie byłyby możliwe bez zaangażowania i pracy zespołu specjalistów, który tworzy załogę TiM S.A., a którego profesjonalizm i pasja są kluczowe dla realizacji celów organizacji. Na efektywność pracy wpływa również elastyczność i zwinność w działaniu Spółki TiM oraz umiejętność dostosowania się do wymogów branży i rynku.



7.jpg
Dorota Liszka
Dyrektor ds. Komunikacji i Public Affairs
Grupa Maspex

W 2023 roku stanęliśmy przed licznymi wyzwaniami. Nasza branża musiała stawić czoła presji inflacyjnej i wzrostowi akcyzy, co skutkowało spadkiem wolumenu sprzedaży w kategorii alkoholowej. Niemniej z dumą możemy podkreślić nasze osiągnięcia w dziedzinie innowacji. Wprowadzenie nowych wariantów produktów pod markami Soplica i Żubrówka pozwoliło nam pozyskać nowych klientów i skutecznie utrzymać naszą pozycję na rynku, nawet w obliczu trudnych warunków minionego roku.
Różnorodność smaków stała się dominującym trendem w 2023 roku, przyciągając uwagę producentów, którzy szybko dostosowali swoje oferty do nowych oczekiwań rynku. W segmencie alkoholi smakowych marka Soplica zaskoczyła wprowadzeniem Cytrynówki – produkt o wyjątkowej jakości. To posunięcie umocniło pozycję Soplicy, przyciągając lojalnych klientów i poszerzając asortyment o smaki egzotyczne. Marka Żubrówka również wprowadziła szereg innowacji, prezentując kategorie alkoholi smakowych „Ready To Serve” z dodatkiem trawy żubrowej o różnych smakach, takich jak Apple ŻU, Sour ŻU i Mint ŻU, co znacznie nadbudowało sprzedaż ikonicznej wódki Żubrówki Bison Grass.
Widoczny był również trend premiumizacji na polskim rynku alkoholowym. Konsumenci coraz chętniej sięgają po wysokogatunkowe alkohole, takie jak ekskluzywna Żubrówka Czarna, Scotch Whisky marek Grant’s i Glenfiddich czy Irish Whisky Tullamore D.E.W. Wśród kobiet dużą popularnością cieszą się wina musujące, na szczególną uwagę zasługuje Prosecco LAMIA. Wszystko to odzwierciedla rozwijające się preferencje konsumentów, którzy poszukują nowatorskich doznań w świecie alkoholi.



8.jpg
Mariusz Makowski
Dyrektor Finansowy
p.o. Dyrektora Generalnego
Mars Wrigley w Polsce


Pod kątem sprzedażowym 2023 rok był dla nas udany. Kategoria słodyczy i gum do żucia, w której operujemy ma się dobrze i po raz kolejny udowodniła, że jest odporna na zmiany i zawirowania gospodarcze. W 2022 roku przekroczyła 9 mld zł, a najświeższe dane (do 8.10.2023 r.) pokazują, że jej dwucyfrowy wzrost (+16,6% vs VA) spowoduje kolejny rekordowy rok. Już teraz jest warta prawie 11 mld zł*. Nie sposób jednak nie wspomnieć też o wyzwaniach, z którymi nadal mierzy się cała branża. Odczuwalna na całym świecie presja inflacyjna, rosnące koszty wielu surowców to elementy, które nie pozostawały bez wpływu również na nas.
Natomiast konsumenci poprzez swoje decyzje zakupowe pokazali nam, że lubią i cenią nasze marki. To oczywiście zasługa jakości i doskonałego, znanego od lat, smaku naszych kultowych produktów – m.in. batonów Snickers, Twix, draży M&M’s czy całego portfolio miętowych i owocowych wariantów bezcukrowych gum Orbit. Ale też intensywnych działań reklamowych czy zaangażowania w ważne społecznie akcje takie jak ogólnopolski program edukacyjny „Dziel się Uśmiechem”. 2023 rok był dla nas niezwykle ważny pod względem działań z zakresu ESG. Od początku roku 100% kakao wykorzystywanego w naszych europejskich fabrykach jest zweryfikowane jako pozyskiwane w sposób odpowiedzialny. We wrześniu nasi globalni liderzy ogłosili też przyspieszoną, określoną kosztowo i możliwą do osiągnięcia „Mapę Drogową do osiągnięcia neutralności emisyjnej” (Roadmap Net Zero). Zakłada ona ograniczenie emisji w całym łańcuchu wartości o połowę do 2030 roku oraz w 100% do 2050 roku. Tylko przez trzy najbliższe lata, Mars zainwestuje globalnie 1 mld USD w działania na rzecz klimatu – od gospodarstwa rolnego aż do stołu i do miski z karmą dla zwierząt, od łańcucha dostaw aż do sklepu i od domu do kliniki weterynaryjnej.
* MARS za NIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), Sprzedaż wartościowa w PLN/ % zmiana sprzedaży wartościowej w okresie 41 tydzień 2022 – 40 tydzień 2023 vs okres w41 2021 – w40 2022, w kategorii: Confectionary, subkategorie: czekolada, guma i miętówki (definicja Mars), (Copyright © 2023, NielsenIQ)



9.jpg
Aleksandra Kusz vel Sobczuk
Kierowniczka Komunikacji
Korporacyjnej i ESG
Wedel


Rok 2023 był dla nas pełen wyzwań i niespodzianek głównie za sprawą niepewnej sytuacji rynkowej tj. inflacji, wysokich cen energii, spadku siły nabywczej konsumentów czy rosnących kosztów pracy. Cała branża czekoladowa odczuła skutki rekordowych cen naszego głównego surowca tj. kakao, na które wpływa m.in. jego wysoka podatność na spekulacje (związana z wrażliwością upraw na czynniki pogodowe i brakiem stabilności ekonomicznej w Afryce Zachodniej).
Spodziewamy się dalszej niepewności w wielu aspektach, co niestety utrudnia długoterminowe planowanie, jednak jako przedstawiciel słodkiej branży, nie tracimy optymizmu. Konsumpcja słodyczy czekoladowych w Polsce utrzymuje się bowiem na stabilnym poziomie, a konsumenci wciąż są zainteresowani nowościami odpowiadającymi na trendy. Do najważniejszych z nich należą: multi-tekstura, czyli łączenie czekolady z zaskakującymi dodatkami (odpowiedź E.Wedel to np. linia Snack oraz batony Banana i Truskawa), współprace marek (my ostatnio połączyliśmy siły z Soplicą tworząc limitowaną edycję Baryłek i likierów oraz z OnlyBio przygotowując nietypowy kalendarz adwentowy) czy słodycze z wytrawniejszymi akcentami (np. pianki Ptasie Mleczko® Caffe Latte czy baton Pawełek o smaku słonego karmelu).
W mijającym roku skupialiśmy się na realizacji długoterminowej strategii, elastycznie dostosowując się do bieżącej sytuacji. Poza opracowywaniem nowości, zaprezentowaliśmy nowe podejście do komunikacji (m.in. w ramach kampanii „Wedel. Z przyjemnością” czy odważnych akcji skierowanych do młodych konsumentów).
Ostatnich kilka lat w Wedlu wypełniały także liczne działania skupione wokół zrównoważonego rozwoju, a w 2022 r. wykonaliśmy kolejny ważny krok w tym kierunku – obliczyliśmy ślad węglowy naszej organizacji w 3 zakresach. Jesteśmy szczególnie dumni i wdzięczni naszym pracownikom, a także partnerom, że w tak trudnym czasie, wdrożyliśmy i rozwijaliśmy szereg istotnych procesów z obszarów odpowiedzialności społecznej i środowiskowej. Efekty naszych starań można poznać w naszym tegorocznym raporcie ESG.



10.jpg
Monika Kosz-Koszewska
Dyrektor Marketingu i Rzecznik Prasowy
Grupa Chorten

Mijający rok przynosił skoki inflacji i wzrosty cen, a co za tym idzie dla detalistów był to czas walki o atrakcyjne promocje, umiejętnego zarządzania asortymentem i budowania marż. Zmieniali się także konsumenci, którzy według badań zaczęli oszczędzać na zakupach spożywczych, stąd ponowny renesans marek ekonomicznych. Jednocześnie był to również rok, który przynosił rozwój technologiczny branży chętnie wdrażającej nowe narzędzia e-commerce i zainteresowanej tematem sztucznej inteligencji.
W naszym przypadku w tym roku powołaliśmy dwie nowe spółki, dzięki którym realizujemy naszą strategię. To Chorten IT wspierająca procesy technologiczne w naszej firmie i sklepach, odpowiada m.in. za prace przy naszej aplikacji konsumenckiej. Z kolei spółka Chorten Południe powołana przez kupców, odpowiada za dalszą ekspansję sklepów Chorten w województwach małopolskim, śląskim, podkarpackim i opolskim. To teren z dużym potencjałem. W tym roku obserwujemy bardzo duże zainteresowanie współpracą pod naszym konceptem, ponieważ w trudnych czasach detaliści szukają wsparcia mocnego partnera. W mijającym roku mocny nacisk postawiliśmy również na szkolenia dla właścicieli sklepów i ich menadżerów, by wzmacniać rentowność sklepów partnerskich.



11.jpg
Grzegorz Sobociński
Prokurent
Kierownik Biura Zarządu i Marketingu
HELIO


Bez wątpienia mijający rok był w wykonaniu HELIO spektakularny pod względem dynamiki sprzedaży. Nie dość, że osiągnęliśmy rekordowe przychody w ponad 30 letniej historii przedsiębiorstwa sięgające blisko 400 mln zł, to na dodatek kwartały letnie cechowały się najwyższą w ciągu całego roku, ok. 40% dynamiką wzrostu. Sprzedaż rosła przy tym nie tylko wartościowo, ale i wolumenowo. Liczę tym samym, że uzyskane wyniki pozwoliły nam zachować miano bakaliowego lidera w kanale detalicznym. Z zauważalnych trendów warto odnotować, że wysoka inflacja oraz pogorszenie nastrojów konsumenckich wzmocniły rolę marek własnych sieci handlowych. Współczesny konsument chętnie sięga bowiem po produkty postrzegane za tańsze, ale od zaufanego producenta. Jest to grupa, której udziały w ostatnich latach rosły najdynamiczniej. Warto się zatem pochwalić, że HELIO jest czołowym polskim producentem marek własnych w kategorii bakalii. Produkujemy dla największych sieci handlowych w Polsce i Europie, a także aktywnie pozyskujemy kolejnych odbiorców.



12.jpg
Tadeusz Czarniecki
Dyrektor Marketingu
OSHEE™ Polska


To był kolejny trudny rok z dużą presją inflacyjną, a co za tym idzie zmniejszającą się siłą nabywczą konsumentów. Determinowało to kolejne zmiany w zachowaniach konsumenckich, zarówno odnośnie sposobu i miejsca dokonywania zakupów, a także częstotliwości i wysokości paragonu.
Presja ze strony dyskontów oraz agresywna promocja swoich marek własnych była widoczna przez cały rok i odczuwalna szczególnie w kategoriach generycznych, gdzie produkty pierwszo-cenowe odgrywają znaczącą rolę.
Pomimo tych fluktuacji, jest to niezwykle udany rok dla Oshee, z bardzo dużą dynamiką wartościową, ale przede wszystkim ilościową, co oznacza że nasza oferta produktowa dociera do coraz większej ilości konsumentów. Konsekwencja w budowaniu brandu, dbałość o dostępność oferty produktowej, z intensywnym wsparciem reklamowym i promocyjnym w miejscu sprzedaży, przyniosła oczekiwane efekty w postaci umacniania pozycji rynkowej.
W rok 2023 weszliśmy z gruntownym rebrandingiem marki, tak by wraz z zaplanowanymi działaniami nadać nowy, odświeżony look marce. Nowa ambasadorka marki w osobie Igi Świątek, ogłoszone partnerstwo z jedną z najlepszych lig piłkarskich świata – hiszpańską La Ligą, collabo z raperem Matą czy kolejna linia produktowa z CD Project Red (Cyberpunk), to obok wdrożenia nowej linii asortymentowej HydroBoost, najważniejsze wydarzenia tego roku dla Oshee.



13.jpg
Przemysław Gostkiewicz
Prezes Zarządu
Sokołów

W 2023 roku mieliśmy do czynienia z wieloma wyzwaniami, które w znacznym stopniu warunkowały funkcjonowanie wszystkich przedsiębiorstw. Głównymi były oczywiście wysoka inflacja oraz rosnące koszty surowców i produkcji. Branża mięsna ponadto nadal boryka się z epidemią ASF oraz niestabilną sytuacją na rynku surowcowym. Wciąż w trudnym położeniu pozostają hodowcy, którzy ze względu na ograniczenia związane z ASF oraz rosnące koszty, działają niejednokrotnie na granicy opłacalności. Mimo tak złożonej sytuacji gospodarczej, udało nam się utrzymać stabilny rozwój naszej firmy. Zrealizowaliśmy ważne inwestycje, dzięki którym zwiększamy potencjał produkcyjny oraz realizujemy nasze cele społecznej odpowiedzialności. W sześciu oddziałach Grupy Sokołów uruchomiliśmy instalacje fotowoltaiczne, które pozwalają nam ograniczać zużycie surowców naturalnych oraz optymalizować koszty produkcji. Wprowadziliśmy kolejne nowości do asortymentu, wychodząc naprzeciw aktualnym potrzebom konsumentów. Planujemy też nadal rozwijać nasze portfolio, dostarczając wysokiej jakości produkty, takie jak m.in. mięsne przekąski, parówki czy wyroby z linii Sokoliki. Naszym priorytetem jest spełnianie oczekiwań klientów, którzy cenią nasze marki, darzą je zaufaniem i chętnie po nie sięgają.



20.jpg


Monika Książek
Redaktor















tagi: podsumowanie roku , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,