Z rynku FMCG

Święta, święta i… marnowanie jedzenia. Jak zapobiec wyrzucaniu pieczywa?

Piątek, 15 grudnia 2023
Święta kojarzą nam się zwykle z nadmiarem. Z masą prezentów, dekoracji i stołem uginającym się od kulinarnych różności. Sałatki, ciasta, zupy, ryby, pierogi – kolacja wigilijna ma zadowolić gusta każdego. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, żeby ograniczyć marnowanie żywności. Święta są więc idealnym momentem, żeby porozmawiać o less waste. Marnowanie żywności w dużej mierze dotyczy pieczywa. Jak temu zapobiec? Odpowiedź znajdziesz w tym krótkim poradniku, wraz ze szczególnym prezentem od Andrzeja Polana – smakowitymi przepisami na wykorzystanie pieczywa drugiej świeżości.
Liczby mówią same za siebie. 62,9% Polaków twierdzi, że wyrzuca wyroby piekarskie (to dane zebrane przez Banki Żywności). Co prawda z różną częstotliwością – rzadko, czasami lub często, ale to negatywny trend, z którym należy walczyć. Szczególnie że nie jest to trudne. Czasami, aby nie dopuścić do marnotrawstwa, wystarczy jeden bochenek pieczywa mniej w koszyku na zakupy. Jednak nawet wtedy, gdy lubimy kupować na zapas, jest jeszcze wiele sposobów uratowania żywności przed zmarnowaniem. Warto o nich pamiętać, gdy kolacja wigilijna się skończy, a jedzenie – w tym pieczywo – zacznie tracić swoją świeżość.

Co robić, żeby marnować mniej pieczywa?

Większość z nas dobrze zna ten moment: sięgamy do chlebaka z myślą o przygotowaniu pysznego posiłku, bierzemy chleb do ręki i zauważamy, że zaczyna czerstwieć. Nie mając pod ręką innej alternatywy, zjadamy go albo zwyczajnie ląduje w koszu. Zapobieganie tego rodzaju sytuacjom jest możliwe na wiele sposobów. O najprostszym z nich wspomina Andrzej Polan, ambasador kampanii „Łączy nas coś dobrego”, który promuje spożywanie pieczywa i zachęca do zdrowego oraz odpowiedzialnego żywienia.

- Aby mniej marnować, wystarczy zamrozić. Czy to jest zdrowe? Oczywiście, że tak. Najlepiej pokroić pieczywo na kromki, zamrozić i trzymać osobno. W momencie, kiedy potrzebujemy, wyciągamy poszczególne kromki i zajadamy.

Zapobieganie jest najbardziej skuteczną metodą walki z marnowaniem żywności. Mimo najszczerszych chęci nie zawsze się nam to udaje. Dlatego kiedy wypiek stwardnieje, ale nie będzie na nim pleśni (jeśli jest, to od razu go wyrzućmy) możemy zrobić z niego bułkę tartą. Zrobiona z jakościowego produktu wciąż może dostarczyć nam wielu składników odżywczych. Dobrze więc pamiętać, żeby kupować pieczywo z prostym i krótkim składem.

Prosto i smacznie

Jest sporo sposobów ratowania chlebów i bułek drugiej świeżości. Gotowych rozwiązań dostarcza nam Andrzej Polan. Jego przepisy na less waste zaspokoją nasze kubki smakowe i apetyty, a w dodatku są ekologiczne.

Zupa chlebowo-cebulowa

SKŁADNIKI:

•    chleb creapane,
•    cebula,
•    masło klarowane,
•    kapusta młoda lub włoska,
•    marchew,
•    szczypiorek,
•    bulion warzywny,
•    ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa,
•    śmietana gęsta.

SPP_grudzien___2.jpg
Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubszą kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.

Sałatka pomidorowa z okruchami

SKŁADNIKI:

•    bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab,
•    dojrzałe pomidory,
•    kapary w zalewie,
•    kilka truskawek,
•    natka pietruszki,
•    świeża bazylia,
•    oregano,
•    sól, czarny pieprz do smaku,
•    ocet jabłkowy,
•    olej rzepakowy,
•    ser dojrzewający tarty.

SPP_grudzien___3.jpg
SPP_grudzien___2.jpg
Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dojrzałe pomidory pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, połącz je z pomidorami wraz z sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.


Wychowanie w duchu less waste

Schematy żywieniowe poznane w dzieciństwie owocują w przyszłości. Między innymi dlatego warto jest wychowywać swoje pociechy w duchu less waste. Jak się za to zabrać? Utrzymanie uwagi dziecka nie jest proste. Można więc spróbować robić to za pomocą gier i zabaw.

W ramach kampanii „Łączy nas coś dobrego” i z myślą o najmłodszych zjadaczach chleba przygotowany został darmowy e-book „Bułka i Spółka”. Pozycja ta obfituje w gry i zabawy, które mają aktywizować dzieci oraz dostarczać im wartościowej wiedzy na temat produkcji wypieków, zdrowego odżywiania i szacunku do chleba. E-book podzielony jest na dwie części. Pierwsza zawiera angażujące materiały dla dzieci w wieku przedszkolnym. Atrakcyjne grafiki przykują uwagę najmłodszych, a kreatywne zadania sprawią, że zarówno rodziców, opiekunów, jak i dzieci czekają długie chwile zabawy. Druga część przeznaczona jest dla rodziców dzieci w różnym wieku (od niemowlęcego do nastoletniego). Są w niej także żywieniowe porady dietetyczki i wiele nieznanych faktów o chlebach i bułkach, które zaskoczyć mogą także dorosłych.

Jeśli tylko mamy dobre chęci, możemy zapobiec masowemu wyrzucaniu wypieków, a także innych produktów spożywczych. Niech pierwszym do tego krokiem będą rozsądne i mniejsze niż zwykle zakupy. Korzystajmy też z dobrodziejstwa, jakim jest zamrażarka i uwolnijmy w kuchni kreatywność – to ona pomoże nam wykorzystać produkty drugiej świeżości. Niech tegoroczne święta będą dla nas punktem zwrotnym, jeśli chodzi o ograniczenie marnowania żywności, a duch świąt połączy się z duchem less waste.



Źródło: ancymony
Fot: mat. prasowe



tagi: rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,