W ubiegłym roku Unilever ogłosił, że podniesie temperaturę w swoich zamrażarkach „ostatniej mili”, zachowując tę samą jakość lodów i wygodę konsumentów. Firma przeprowadziła badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, a także dwa programy pilotażowe w Niemczech. Potwierdziły one, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę -12 st. C. pobierają o 25% mniej energii elektrycznej, co czyni je mniej uciążliwymi dla środowiska i tańszymi w eksploatacji.
– To kolejny krok Unilever w pracach nad podniesieniem temperatury w zamrażarkach w handlu detalicznym. Mamy nadzieję, że dzięki naszej bezpłatnej licencji na patenty modyfikujące receptury lodów, nasi partnerzy w obrębie całego sektora będą pracować nad rozwiązaniem problemu emisji dwutlenku węgla. Wierzymy, że dzięki współpracy możemy zmniejszyć wpływ łańcucha chłodniczego na środowisko, jednocześnie dalej dostarczając najwyższej jakości produkty, które nasi konsumenci uwielbiają – mówi Andy Sztehlo, dyrektor ds. badań i rozwoju lodów w firmie Unilever.
Emisje dwutlenku węgla pochodzące z zamrażarek do lodów w handlu detalicznym stanowią 10% śladu węglowego w łańcuchu wartości Unilever.
Plan działań na rzecz transformacji klimatycznej określa konkretne kroki firmy prowadzące do realizacji celów klimatycznych, w tym osiągnięcia zerowej emisji netto w całym łańcuchu wartości do 2039 roku. Innym obszarem działań jest realizacja opartego na podstawach naukowych celu, jakim jest redukcja o połowę wpływu emisji produktów firmy na użytkowanie konsumenckie do 2030 roku w odniesieniu do roku 2010. W obszarze zamrażarek detalicznych opracowywane są innowacje w głównych komponentach technicznych (m.in. sprężarkach), aby zmniejszyć zużycie energii elektrycznej oraz prowadzone są działania w kierunku zasilania urządzeń energią odnawialną.
W celu uzyskania informacji na temat uzyskania licencji na korzystanie z patentów, partnerzy branżowi mogą kontaktować się przez adres
IceCream.Reformulations@unilever.com.
Źródło: BrandLab PR
Fot: mat. prasowe