Z rynku FMCG

Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo

Piątek, 15 września 2023
Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w sezonie 2023 osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków regularnie notuje historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców dużo i bardzo dużo. Rekordowe 19% Polaków odżywiało się w sierpniu w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków – warzywa i owoce stanowiły minimum połowę tego co jedli. O źródłach wzrostu konsumpcji i wyzwaniach promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu - Witold Boguta, Prezes KZGPOiW oraz Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny i ekspert Core Team.
p3.JPG

Sektor ogrodniczy prowadzi monitoring konsumpcji. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji wielu gatunków owoców i warzyw. Sierpniowe sondaże pokazują, że jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo.


Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Co miesiąc aktualizowane dane na temat ilości i demografii konsumentów kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja owoców i warzyw w sierpniu

Najwyższe w historii prowadzonych pomiarów poziomy osiągnęła konsumpcja śliwek, jeżyn, malin, borówek, truskawek, czerwonej porzeczki, a także owoców i przetworów z czarnej porzeczki i aronii.

Więcej o sierpniowej konsumpcji owoców w materiale: Owoce biją rekordy konsumpcji – badania Core Team i Kantar Polska

p1.JPG

Wśród warzyw historyczne rekordy odnotowała liczba konsumentów ogórków, cebuli, marchwi, cukinii, fasolki szparagowej oraz kapusty.

Więcej o sierpniowej konsumpcji warzyw w materiale: Warzywa biją rekordy konsumpcji – badania Kantar dla Core Teamu

p2.JPG

Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo

- Widzimy, że słupki rosną i to nas dietetyków bardzo cieszy. Te słupki były wysokie w okresie pandemii, kiedy ludzie bali się tego, że zachorują to właśnie w warzywach i owocach upatrywali nadzieję na zdrowie. Teraz nie ma takiego czynnika zewnętrznego, a widać trend wzrostowy. Rośnie ilości konsumentów, dla których warzywa i owoce stanowią połowę każdego posiłku. To bardzo budujące - komentuje Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, Z kaloriami na pieńku.

Źródła wyższej konsumpcji owoców i warzyw

- Warzywa i owoce mają dobrą „prasę”. 98% Polaków uważa je za zdrowe. Świadomość prozdrowotna rośnie. Pandemia ten proces zintensyfikowała. Wąskim gardłem jest wiedza na temat tego, ile powinniśmy ich spożywać i brak adekwatnych nawyków. Nad tym pracujemy. Wielu konsumentów nie je większej ilości warzyw i owoców, gdyż jest przekonana, że nie musi, że ilość, którą spożywają jest wystarczająca – komentuje Witold Boguta, prezesa Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw

- Wzrosty konsumpcji pokryły się z trudniejszą sytuacją ekonomiczną. Kiedy było nam lepiej, owoce i warzywa wydawały się drogie. Kiedy mamy mniej pieniędzy, wydajemy je bardziej racjonalnie, częściej też kupujemy „namiastkę szczęścia”. Nie stać nas na wyjazdy i wyjścia do restauracji, ale stać nas na to by kupić sobie i najbliższym małą przyjemność, np. kartonik malin, jeżyn czy minikiwi. W lecie pomaga nam większa dostępność owoców i warzyw. Mamy więcej czasu, maleje zatem znaczenie takich obiekcji jak czasochłonność przygotowania. Tę percepcje od lat staramy się osłabiać - dodaje Witold Boguta.

KANTAR_Team_Sierpie___2023_.jpg

Dobra forma zaczyna się w kuchni

- Na pewno trendy dla większości gatunków są rosnące. Jemy zdrowiej i lżej. Chcemy spożywać to co sezonowe i lokalne. Dlatego od 3 lat zapraszamy na samozbiory, od 2 lat promujemy większe zakupy w trakcie zbiorów poszczególnych gatunków. W tym roku doszło mrożenie owoców sezonowych. Widzę ogrom pracy, zachęcam do każdej refleksji i wsparcia wysiłków Funduszu. Korzystając z okazji, zapraszam na Narodowy Dzień Sportu, którego producenci warzyw i owoców są od 2 lat strategicznym partnerem. Takimi sposobami pokazujemy, że nasze produkty są ważną częścią zdrowego i aktywnego stylu życia, że sport zaczyna się w kuchni – puentuje prezes Witold Boguta.

Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 78% respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 68% - na kolację.

Jako przekąski warzywa i owoce spożywało 52% badanych, natomiast na drugie śniadanie - 53%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek - 39%.

Najbardziej wartościowym pod względem ilości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku niemal połowy badanych (48%) co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców.

Respondenci często deklarują spożywanie warzyw i owoców jako przekąski (17%). Najrzadziej (29%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

A jak wygląda Twój talerz?

Rekordowe 19% Polaków odżywiało się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku zalecany poziom.

Mniej niż jedna trzecia (30%) badanych odżywia się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości ich posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią ich połowę.

51% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 38% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 13% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjął w sierpniu wartość 48,4 pkt., czyli ciągle był na niskim poziomie. Wskazuje to na ciągle niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Innymi słowy, średnia ciągle jest wyzwaniem.

W porównaniu do lipca wskaźnik ten wzrósł o 1 pkt.

„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, u której we wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).

Wskaźnik powstaje na podstawie odpowiedzi na dwa pytania: Czy warzywa i owoce były obecne w wszystkich posiłkach? Czy warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę spożywanej żywności?

Badanie zrealizowano w dniach 18-23 sierpnia 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Przechwytywanie_2.JPG

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.




tagi: owoce , warzywa , dieta , zdrowie , superowoce , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,