Na świąteczny czas, w którym spotykamy się z najbliższymi, przygotowujemy wyjątkowe potrawy. Klienci sięgają często po droższe wędliny, a jednym z kryteriów wyboru danego produktu jest tradycja. Miło jest postawić na bożonarodzeniowy stół produkt od lat pojawiający się w świątecznym jadłospisie naszych rodziców i dziadków. Ich swojski, a zarazem wyszukany smak będzie doceniony przez współbiesiadników.
„Jak każdego roku, również na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia swoim klientom oferujemy ekskluzywną linię wędlin „Kurpiowska Chata” – mówi Paweł Brzeziński, dyrektor handlowy Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka S.A. Wszystkie produkty z tej grupy wytwarzane są według starych, sprawdzonych przepisów, a następnie wędzone w tradycyjny sposób. Oznacza to, że poddawane są działaniu dymu z najlepszego drewna w specjalnej wędzarni. Tak robili wędliny nasi przodkowie. Zapewne wiele osób pamięta, jak nasze babcie przygotowywały zalewę, a dziadkowie wędzili szynki, karkówki, czy schaby. Nie używano zbędnych dodatków, ale liść laurowy i jałowiec koniecznie musiały być. Dlatego smakowały tak wyjątkowo - dodaje Paweł Brzeziński.
„Kurpiowska Chata” – to linia wyrobów obejmująca schab, szynkę, wędzonkę, kiełbasę oraz karczek. W specjalnej, świątecznej ofercie PEKPOL-u znajdziemy także „Wyroby surowe wędzone”, „Wyroby na szaro”, czy „Schab ze śliwką”.
Karolina Talaśka z działu marketingu Zakładów Mięsnych SKIBA - na świąteczny czas - poleca Kiełbasę Białą surową, której spożywanie zakorzenione jest w naszej tradycji. Inną propozycją z tych zakładów jest Polędwica Szlachecka. „Tajemnicą jej smaku jest najlepszy gatunkowo sezam. Dzięki niemu jest ona ozdobą zarówno szlacheckich biesiad jak i ciepłych, r o d z i n n y c h urocz ystości. Równie wspaniale na naszym świątecznym stole zaprezentuje się Baleron Kaszubski. To wędzonka wieprzowa z dodatkiem przypraw naturalnych. Aby tradycji stało się zadość nie powinniśmy również zapomnieć o mającej już stałe miejsce w naszym świątecznym jadłospisie Szynce Chojnickiej. Ta wędzonka wieprzowa, która znalazła uznanie wśród wielu naszych klientów będzie doskonałym produktem stołów bożonarodzeniowych” – mówi Karolina Talaśka.
Łukasz Agaś Marketing Manager w zakładach mięsnych Prime Food w Przechlewie: „Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a konsumenci, jak co roku zastanawiają się, nie tylko nad tym jak udekorować stół, ale przede wszystkim nad tym, co na nim postawić. Typowe potrawy wigilijne różnią się w zależności od regionu, w jakim są serwowane, choć niektóre z nich powtarzają się w wielu miejscach Polski. Do tych najczęściej spotykanych możemy zaliczyć barszcz, zupę grzybową, karpia, śledzie, duszoną kapustę kiszoną z dodatkiem grzybów i wiele, wiele innych. Coraz częściej na świątecznym stole serwujemy dania z mięsa czerwonego”.
Zakłady mięsne Prime Food w świątecznej ofercie proponują mięsa do pieczenia. Na szczególną uwagę zasługuje Schab Świąteczny do pieczenia z Przechlewa, podany w sposób tradycyjny bądź serwowany z pieczonymi jabłkami, ananasem lub po prostu natarty np. korzennymi przyprawami, które doskonale urozmaicą smak potrawy. Ofertę świątecznych mięs do pieczenia firmy Prime Food uzupełniają Karkówka Świąteczna z Przechlewa oraz Szynka Świąteczna z Przechlewa - podkreśla Łukasz Agaś.
„Jako przystawkę chciałbym zaproponować wędzonki tradycyjne, wyrabiane na szaro z dodatkiem soli tradycyjnej (bez peklosoli) m.in.: Karkówka Sołtysa z Przechlewa i Boczek Sołtysa z Przechlewa lub zupełną nowość w ofercie zakładów mięsnych Prime Food – kiełbasę przechlewską – długo wędzoną, z wyraźnie wyczuwalnym pieprzem i delikatnym aromatem czosnku oraz gałki muszkatołowej. Niezależnie jednak od upodobań kulinarnych, w każdym domu najważniejsza jest ciepła, rodzinna atmosfera w oczekiwaniu na najważniejszy wieczór w roku” – mówi Łukasz Agaś – Marketing Manager w zakładach mięsnych Prime Food w Przechlewie.
Z kolei Andrzej Pawelczak, Dyrektor d.s PR Animex S.A. wyjaśnia, że konsumenci są gotowi są wydać więcej na świąteczne przysmaki, zapewniając zadowolenie wszystkich "biesiadników" .
„Wyrobami, które cieszą się szczególnym powodzeniem są wyroby markowe o znanej renomie takie jak Krakus czy Morliny a rodzaj produktów najczęściej sprzedawanych to oczywiście szeroka gama szynek i wędzonek oraz mięsa marynowane przygotowane do pieczenia” – mówi Andrzej Pawelczak. Jego zdaniem, prawdziwym hitem na Święta jest szynka Krakusa w puszcze tzw. mandolinka. Dodatkowo firma poleca kiełbasy suche i półsuche typu krakowska sucha czy salami, spożywane zarówno w czasie śniadań świątecznych jak i uroczystych kolacji.
Specjalną świąteczną propozycję znajdziemy także w ofercie Zakładów Mięsnych ,,Łmeat – Łuków’’ S.A. „Na najbliższe święta chciałbym polecić szczególnie nasze nowości. Zachęcam do spróbowania szynki wiejskiej ekstra. Jest to wędzonka z selekcjonowanych, najlepszej jakości mięśni szynki wieprzowej z delikatną okrywą tłuszczową. Produkcja jej opiera się na najprostszych metodach, bez użycia wielofosforanów i białek roślinnych. Nadaje to szynce doskonałego smaku, delikatną i kruchą konsystencję - mówi Ryszard Smolarek Prezes Zarządu.
Smakoszom wyrobów surowo dojrzewających ,,Łmeat – Łuków’’ proponuje kindziuk sarmacki, salami sarmackie i kindziuk łukowski. To wywodzące się z tradycyjnych receptur wędliny. Ich specyficzny długotrwały proces dojrzewania, suszenia i wędzenia pozwala na uzyskanie wędlin o wyjątkowych walorach. Specjalnie dodane kompozycje przypraw dopełniają całości. „Takie wyroby szczególnie urozmaicają nam odświętne półmiski i ożywiają nasze menu” – twierdzi Ryszard Smolarek.
W grupie najnowszych wyrobów znajdziemy również kiełbasę sarmacką i przysmak sarmacki. Kiełbasa produkowana jest z chudego mięsa wieprzowego z przyprawami naturalnymi, wędzona, parzona, podsuszana. Przysmak sarmacki to nowy sposób podania wędliny średnio rozdrobnionej.
Na wyroby pieczone tradycyjnie postawiła w tym roku firma PEKLIMAR. Jest to cała rodzina produktów przyrządzonych według starej i sprawdzonej receptury. „Starannie wyselekcjonowane mięso peklujemy, dokładnie posypujemy aromatycznym grubo mielonym pieprzem i papryką. Tak przygotowane pieczemy dotąd, aż skórka przybierze szlachetny kolor złota, a mięso stanie się kruche i delikatne” – mówi Elżbieta Czajkowska Kierownik Działu Marketingu Peklimar Sp. z o.o.
Klienci mogą skosztować także produktów marki Soplicowo. Wytwarzane są one przez wiele tygodni, a do ich uzdatniania używa się jedynie naturalnych przypraw, jak pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Proces produkcji obejmuje długotrwałe, suche peklowanie, dzięki czemu z 1 kg mięsa uzyskuje się 0,80 kg wędzonki. Zdaniem producenta, zaletami marki są: wykwintność smaku i zapachu, uzyskana dzięki oryginalnym przepisom oraz wysoki poziom wartości odżywczych.
Po takie nowe i wykwintne smaki klienci będą mogli sięgnąć przed zbliżającymi się świętami. Na pewno ich zakupy będą odmienne od tego, co kupuje się na co dzień. A co najbardziej im zasmakuje i czego będą szukali w przyszłym roku… czas pokaże.
tagi: wędliny na boże narodzenie , wędliny na święta , ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...