Kategorie produktów

Wędliny na świąteczny stół

Środa, 14 listopada 2007 HURT & DETAL Nr 11 (21) / 2007
Zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia. Jest to okres, w którym klienci poszukują nowych i wykwintnych potraw na świąteczny stół. Na pewno wielu konsumentów będzie chciało kupić wyjątkową wędlinę. Co proponują producenci na tegoroczne święta?

Na świąteczny czas, w którym spotykamy się z najbliższymi, przygotowujemy wyjątkowe potrawy. Klienci sięgają często po droższe wędliny, a jednym z kryteriów wyboru danego produktu jest tradycja. Miło jest postawić na bożonarodzeniowy stół produkt od lat pojawiający się w świątecznym jadłospisie naszych rodziców i dziadków. Ich swojski, a zarazem wyszukany smak będzie doceniony przez współbiesiadników.

„Jak każdego roku, również na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia swoim klientom oferujemy ekskluzywną linię wędlin „Kurpiowska Chata” – mówi Paweł Brzeziński, dyrektor handlowy Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka S.A. Wszystkie produkty z tej grupy wytwarzane są według starych, sprawdzonych przepisów, a następnie wędzone w tradycyjny sposób. Oznacza to, że poddawane są działaniu dymu z najlepszego drewna w specjalnej wędzarni. Tak robili wędliny nasi przodkowie. Zapewne wiele osób pamięta, jak nasze babcie przygotowywały zalewę, a dziadkowie wędzili szynki, karkówki, czy schaby. Nie używano zbędnych dodatków, ale liść laurowy i jałowiec koniecznie musiały być. Dlatego smakowały tak wyjątkowo - dodaje Paweł Brzeziński.
„Kurpiowska Chata” – to linia wyrobów obejmująca schab, szynkę, wędzonkę, kiełbasę oraz karczek. W specjalnej, świątecznej ofercie PEKPOL-u znajdziemy także „Wyroby surowe wędzone”, „Wyroby na szaro”, czy „Schab ze śliwką”.

Karolina Talaśka z działu marketingu Zakładów Mięsnych SKIBA - na świąteczny czas - poleca Kiełbasę Białą surową, której spożywanie zakorzenione jest w naszej tradycji. Inną propozycją z tych zakładów jest Polędwica Szlachecka. „Tajemnicą jej smaku jest najlepszy gatunkowo sezam. Dzięki niemu jest ona ozdobą zarówno szlacheckich biesiad jak i ciepłych, r o d z i n n y c h urocz ystości. Równie wspaniale na naszym świątecznym stole zaprezentuje się Baleron Kaszubski. To wędzonka wieprzowa z dodatkiem przypraw naturalnych. Aby tradycji stało się zadość nie powinniśmy również zapomnieć o mającej już stałe miejsce w naszym świątecznym jadłospisie Szynce Chojnickiej. Ta wędzonka wieprzowa, która znalazła uznanie wśród wielu naszych klientów będzie doskonałym produktem stołów bożonarodzeniowych” – mówi Karolina Talaśka.

Łukasz Agaś Marketing Manager w zakładach mięsnych Prime Food w Przechlewie: „Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, a konsumenci, jak co roku zastanawiają się, nie tylko nad tym jak udekorować stół, ale przede wszystkim nad tym, co na nim postawić. Typowe potrawy wigilijne różnią się w zależności od regionu, w jakim są serwowane, choć niektóre z nich powtarzają się w wielu miejscach Polski. Do tych najczęściej spotykanych możemy zaliczyć barszcz, zupę grzybową, karpia, śledzie, duszoną kapustę kiszoną z dodatkiem grzybów i wiele, wiele innych. Coraz częściej na świątecznym stole serwujemy dania z mięsa czerwonego”.
Zakłady mięsne Prime Food w świątecznej ofercie proponują mięsa do pieczenia. Na szczególną uwagę zasługuje Schab Świąteczny do pieczenia z Przechlewa, podany w sposób tradycyjny bądź serwowany z pieczonymi jabłkami, ananasem lub po prostu natarty np. korzennymi przyprawami, które doskonale urozmaicą smak potrawy. Ofertę świątecznych mięs do pieczenia firmy Prime Food uzupełniają Karkówka Świąteczna z Przechlewa oraz Szynka Świąteczna z Przechlewa - podkreśla Łukasz Agaś.
„Jako przystawkę chciałbym zaproponować wędzonki tradycyjne, wyrabiane na szaro z dodatkiem soli tradycyjnej (bez peklosoli) m.in.: Karkówka Sołtysa z Przechlewa i Boczek Sołtysa z Przechlewa lub zupełną nowość w ofercie zakładów mięsnych Prime Food – kiełbasę przechlewską – długo wędzoną, z wyraźnie wyczuwalnym pieprzem i delikatnym aromatem czosnku oraz gałki muszkatołowej. Niezależnie jednak od upodobań kulinarnych, w każdym domu najważniejsza jest ciepła, rodzinna atmosfera w oczekiwaniu na najważniejszy wieczór w roku” – mówi Łukasz Agaś – Marketing Manager w zakładach mięsnych Prime Food w Przechlewie.

Z kolei Andrzej Pawelczak, Dyrektor d.s PR Animex S.A. wyjaśnia, że konsumenci są gotowi są wydać więcej na świąteczne przysmaki, zapewniając zadowolenie wszystkich  "biesiadników" .
„Wyrobami, które cieszą się szczególnym powodzeniem są wyroby markowe o znanej renomie takie  jak Krakus czy Morliny a rodzaj produktów najczęściej sprzedawanych to oczywiście  szeroka gama szynek i wędzonek  oraz mięsa marynowane przygotowane do pieczenia” – mówi Andrzej Pawelczak. Jego zdaniem, prawdziwym hitem na Święta jest szynka Krakusa w puszcze tzw. mandolinka.  Dodatkowo firma poleca kiełbasy suche i półsuche typu krakowska sucha czy salami, spożywane zarówno w czasie śniadań świątecznych jak i uroczystych kolacji.

Specjalną świąteczną propozycję znajdziemy także w ofercie Zakładów Mięsnych ,,Łmeat – Łuków’’ S.A. „Na najbliższe święta chciałbym polecić szczególnie nasze nowości. Zachęcam do spróbowania szynki wiejskiej ekstra. Jest to wędzonka z selekcjonowanych, najlepszej jakości mięśni szynki wieprzowej z delikatną okrywą tłuszczową. Produkcja jej opiera się na najprostszych metodach, bez użycia wielofosforanów i białek roślinnych. Nadaje to szynce doskonałego smaku, delikatną i kruchą konsystencję - mówi Ryszard Smolarek Prezes Zarządu.
Smakoszom wyrobów surowo dojrzewających ,,Łmeat – Łuków’’ proponuje kindziuk sarmacki, salami sarmackie i kindziuk łukowski. To wywodzące się z tradycyjnych receptur wędliny. Ich specyficzny długotrwały proces dojrzewania, suszenia i wędzenia pozwala na uzyskanie wędlin o wyjątkowych walorach. Specjalnie dodane kompozycje przypraw dopełniają całości. „Takie wyroby szczególnie urozmaicają nam odświętne półmiski i ożywiają nasze menu” – twierdzi Ryszard Smolarek.
W grupie najnowszych wyrobów znajdziemy również kiełbasę sarmacką i przysmak sarmacki. Kiełbasa produkowana jest z chudego mięsa wieprzowego z przyprawami naturalnymi, wędzona, parzona, podsuszana. Przysmak sarmacki to nowy sposób podania wędliny średnio rozdrobnionej.

Na wyroby pieczone tradycyjnie postawiła w tym roku firma PEKLIMAR. Jest to cała rodzina produktów przyrządzonych według starej i sprawdzonej receptury. „Starannie wyselekcjonowane mięso peklujemy, dokładnie posypujemy aromatycznym grubo mielonym pieprzem i papryką. Tak przygotowane pieczemy dotąd, aż skórka przybierze szlachetny kolor złota, a mięso stanie się kruche i delikatne” – mówi Elżbieta Czajkowska Kierownik Działu Marketingu Peklimar Sp. z o.o.
Klienci mogą skosztować także produktów marki Soplicowo. Wytwarzane są one przez wiele tygodni, a do ich uzdatniania używa się jedynie naturalnych  przypraw, jak pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Proces produkcji obejmuje długotrwałe, suche peklowanie, dzięki czemu z 1 kg mięsa uzyskuje się 0,80 kg wędzonki. Zdaniem producenta, zaletami marki są: wykwintność smaku i zapachu, uzyskana dzięki oryginalnym przepisom oraz wysoki poziom wartości odżywczych.
Po takie nowe i wykwintne smaki klienci będą mogli sięgnąć przed zbliżającymi się świętami. Na pewno ich zakupy będą odmienne od tego, co kupuje się na co dzień. A co najbardziej im zasmakuje i czego będą szukali w przyszłym roku… czas pokaże.

tagi: wędliny na boże narodzenie , wędliny na święta , ,