Z rynku FMCG

Naukowcy o drobiu do szkoły: białko wspomaga pracę mózgu

Wtorek, 12 września 2023
– Białko jest niezwykle istotne dla rozwoju i funkcjonowania mózgu. Składnik ten jest niezbędny do produkcji neuroprzekaźników, które umożliwiają komunikację między komórkami nerwowymi. Spożycie odpowiedniej ilości białka wzmacnia koncentrację i pamięć m.in. uczniów – podkreśla dr Justyna Korycka-Korwek, kierownik Laboratorium Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych oraz adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietoterapii Uniwersytetu Zielonogórskiego.
- Rozpoczął się nowy rok szkolny i rodzice szukają zdrowych produktów, które zapewnią dzieciom energię do nauki i aktywności. – Jako przetwórca zauważamy, że nasi Klienci stają się coraz bardziej świadomymi konsumentami i szukają składników uzupełniających bilans energetyczny w diecie, także dzieci. Będąc w Grupie Cedrob mamy dostęp do najlepszej jakości polskiego surowca drobiowego i wiedzy o nim – podkreśla Marietta Stefaniak, wiceprezes Zarządu Zakładów Mięsnych Silesia.

- Naukowcy i dietetycy przypominają o zaletach mięsa drobiowego i wędlin. – Drób stanowi cenny składnik diet młodych osób, o czym decyduje jego wysoka wartość odżywcza. Mięso drobiowe i jego przetwory dostarczają wielu składników mineralnych, przede wszystkim żelazo, cynk i potas. Zawierają też miedź, fosfor, magnez i kobalt – wyjaśnia z kolei dr inż. Dorota Czerwińska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedry Żywienia Człowieka SGGW.

- Eksperci zwracają także uwagę, że drobiowe mięso jest dobrym źródłem żelaza hemowego, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. – Żelazo pomaga w dostarczaniu tlenu do mózgu, co wpływa na jego funkcje poznawcze i wydajność – zaznacza dr Korycka-Korwek.

Także Akademia NFZ przygotowała najnowsze informacje dotyczące zdrowia, a wśród produktów zalecanych do spożycia dla zdrowego i sprawnego umysłu wymienia m.in. drób ze względu na duże ilości białka, witaminy i minerały.

– Mięso drobiowe, w tym wędlina, ma wysoką zawartość składników mineralnych oraz witamin z grupy B, które poprawiają sprawność intelektualną – mówi Stanisław Ducki, konsultant ds. dietetyki w Zakładach Mięsnych Silesia. – Produkty drobiowe zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe i omega-3, które pełnią bardzo ważną rolę w rozwoju układu nerwowego – dodaje. – Wędlina drobiowa w kanapce, czy szkolnym lunchboxie w połączeniu z różnymi warzywami, pieczywem, orzechami to pomysł na dobrze zbilansowany posiłek zawierający ważne witaminy A, C oraz D, która odpowiada za regulację gospodarki wapniowo – fosforanowej, wzmacnia odporność oraz mineralizuje zęby i kości – podkreśla Stanisław Ducki.

Drobiowe mięso można wprowadzić do diety dziecka kilka razy w tygodniu. Wartościowym wyborem jest dostarczanie około 2-3 porcji drobiu w tygodniu. Porcja może wynosić około 100-150 gramów gotowanego mięsa, choćby w postaci wędlin, co zapewni dostarczenie odpowiedniej ilości białka i składników odżywczych – poleca dr Justyna Korycka-Korwek z Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii Uniwersytetu Zielonogórskiego.



Źródło: Świeża Bazylia PR & event agency
Fot: Pixabay


tagi: drób , białko , zdrowie , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,