Koła Gospodyń Wiejskich mają w Polsce blisko 150-letnią tradycję. Materiały źródłowe podają, że obecnie w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich jest zarejestrowanych ponad 10800 kół – najwięcej w Wielkopolsce, na Mazowszu i na Lubelszczyźnie. To olbrzymi potencjał, a powszechnie wiadomo, że kobiety są bardzo opiniotwórcze, od zawsze podejmowały przeróżne działania kultywują folklor i kulturę lokalnych społeczności, poprzez spotkania, organizację tematycznych warsztatów czy wystaw.
Zaproponowano, aby na Święto Chleba i Sera 2023 każde Koło Gospodyń Wiejskich z gmin Kaźmierza i okolic stworzyło pyszny przepis na swój autorski sernik na bazie sera Cremette od Hochland Professional. Serniki mogły być pieczone, na zimno, gotowane, mogły to też być mini serniczki czyli tzw. monoporcje lub kołacze czy też ciasta z serowymi dodatkami (warstwami, kremami). Była pełna dowolność tego, jak zastosowany będzie ser Cremette! Okazało się, że Panie opracowały wspaniałe przepisy, bazujące na ich doświadczeniu oraz kreatywności. Koła porozumiały się także między sobą co do swoich pomysłów, tak aby każde Koło mogło przedstawić inny typ sernika. W ramach przygotowań przekazano Kołom ser Cremette od Hochland Professional przeznaczony do wypieków.
Finalnie z okazji Święta Chleba i Sera w Kaźmierzu przygotowano receptury na serniki, stworzone przez 6 Kół Gospodyń Wiejskich. Prezentowane wyroby były różnorodne i miały odmienne dekoracje. Doninianki Dolne Pole zaproponowały „Wesoły Sernik”, z kolei Gorszewice „Sernik Duża Blacha”. Kreatywnością wykazało się Koło Gospodyń Wiejskich Kopanina prezentując „Sernik Reni”, a Radzyny „Sernik z Radzynkami”. Sokolniki Małe postawiły na „Sernik z pulpą z mango”, natomiast Sokolniki Wielkie na „Sernik z owocami”.
Wszystkie serniki były pyszne, pełne kunsztu i pomysłowości! Jednak najważniejsze było to, że Koła Gospodyń Wiejskich chwalą sery Hochland Cremette za to, że są aromatyczne, pełne smaku i idealnie nadają się do serników. Ser Cremette oceniono jako doskonale gładki, łatwo się rozsmarowuje, dobrze przylega i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami przepisu. Takie rekomendacje motywują do działania, bardzo dziękujemy! – komentuje Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska.
Źródło: Hochland Polska
Fot: mat. prasowe