Kategorie produktów

Polagra Food 2007

Poniedziałek, 29 października 2007 HURT & DETAL Nr 10 (20) / 2007
20 września 2007 zakończyły się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra-Food w Poznaniu. Tegoroczna edycja targów była zdecydowanie inna od wcześniejszych, gdyż poświęcona była wyłącznie wyrobom spożywczym i gastronomii bez technologii, które od tego roku stały się trzonem Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra -Tech. Polagra-Food obejmowała pięć tematycznych salonów: Gastronomii, Wyrobów Spożywczych i Napojów, Win i Alkoholi; Franchisingu oraz Wyposażenia Sklepów.

Nowości organizacyjne

Nastawienie na kierunkowy przekaz promocyjno-marketingowy umożli¬wiał zwiedzającym targi lepszą orientację w ofercie wystawców W tym roku przygotowane zostały specjalne oznaczenia stoik, które pozwalały w jeszcze lepszym stopniu nawiązać biznesowy kontakt wystawców z profesjonalnym zwiedzającym. A były to m.in.: znak – Produkujemy Dla Gastronomii, znak Żywność Dla Dzieci, a dla tych wystawców którzy produkują dla handlu pod szyldem ich marek własnych - znak Marka Własna.
Jednym z powodów wprowadzenia tych oznaczeń stoisk były ustalone przez organizatorów tematy przewodnie tegorocznej edycji największego wydarzenia dla handlu odbywającego się w ramach Polagry-Food – Dwóch Dni Dla Dystrybucji. Jednym z nich była żywność dla dzieci, stanowiąca niezwykle ważny i prężnie rozwijający się segment handlu wyrobami spożywczymi. Tematowi temu poświecona była także specjalna wystawa produktów żywnościowych, adresowanych do dzieci. Drugim wiodącym tematem Dwóch Dni Dla Dystrybucji był temat marek własnych. Podczas konferencji i paneli określono perspektywy i strukturę rynku marek własnych w Polsce. Wystawcy Polagry-Food produkujący towary pod markami własnymi specjalnie oznaczyli swoje stoiska, tak – by przedstawiciele firm zainteresowanych zleceniem takiej produkcji od razu mogli kierować swoje kroki we właściwych kierunkach.
W końcu, ze względu na bardzo gastronomiczny charakter tegorocznych targów, znak – produkujemy dla gastronomii umożliwił profe¬sjonalnym zwiedzającym, związanym z biznesem gastronomicznym: właścicielom restauracji, kawiarni, barów, punktów gastronomicznym a także ludziom związanym zawodowo z gastronomią – kucharzom, cukiernikom i baristom łatwe odnalezienie producentów produktów przeznaczonych dla gastronomii.

Garść statystyki

W Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra-Food 2007 wzięło udział niemal 600 wystawców i firm z Polski i z 37 krajów świata, którzy swoją ekspozycją zajęli blisko 16 tysięcy m. kw. powierzchni. Po raz kolejny Polagra-Food okazała się ważnym branżowym spotkaniem przedstawicieli przemysłu spożywczego zarówno dla Europy Środkowej i Wschodniej.
Dzięki przeprowadzonej rejestracji zwiedzających wiadomo, że Polagrę-Food 2007 odwiedziła rekordowa liczba zwiedzających – przedstawiciele producentów, przetwórców, handlu, naukowcy i ludzie zawodowo zajmujący się problemami branży spożywczej oraz młodzież ze szkół profilowanych – gastronomicznych, piekarsko-cukierniczych oraz rzeźnicko-wędliniarskich.
Polagra-Food okazała się świetną platformą komunikacyjną nie tylko dla wystawców i Zwiedzających z Polski. W 16 Pawilonach Narodowych swoją ofertę zaprezentowały firmy z Brazylii, Chin, Czech, Danii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Litwy, Luksemburga, Niemiec, Słowacji, Sri Lanki, Turcji i Włoch.

Konkursy

Po raz drugi w swojej siedmioletniej historii zmagania najlepszych kucharzy o Kulinarny Puchar Polski odbyły się w czasie Polagry-Food. Jury VII Kulinarnego Pucharu Polski w składzie: Bertrand Esnault (Institut Paul Bocuse), Alain le Cosec (Institut Paul Bocuse), Jaime Castellon (Hiszpania - Unilever Foodsolutions Spa¬in), Gianluca Ortu (Włochy - Unilever Italy), Camille Schumacher (Luxemburg) – juror honorowy, oraz Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury- postanowiło, że zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski 2007 został Tomasz Purol z Villi Hoff w Trzęsaczu za pieczonego fileta z łososia z musem bazyliowo-pomidorowym, podanego ze szpinakiem imbirowym w filo, krewetką i sosem szczawiowym. Drugie miejsce zajął Andrzej Zielaskiewicz z olsztyńskiej Karczmy Jana, a trzecie - Wojciech Dembowski z BanGlob Catering w Gdyni.
W czasie Polagry–Food odbyły się Mistrzostwa Polski Cukierników w kategorii: „Desery”, finał konkursu „Wielkopolski Kucharz Roku” oraz finał konkursu kulinarnego „Primerba Cup”. Rozegrano również Międzynarodowe Eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie dla krajów Europy Centralnej.

Nagrody i wyróżnienia

Trzeciego dnia targów nastąpiło rozstrzygniecie konkursu o Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich. Złote Medale – to niezwykle prestiżowe nagrody, znane i uznawane na całym świecie. Podczas uroczystej gali wręczone zostały medale Polagry-Food 2007. W konkursie wyróżnione zostały produkty spośród eksponowanych na targach, które charakteryzują się wysoką jakością, nowoczesnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi i technologicznymi, walorami ergonomicznymi, ekologicznymi, estetycznymi i użytkowymi.

A oto przyznane w tym roku najcenniejsze trofea - Złote Medale:
1. Twarożek kanapkowo-sernikowy „ Mój Ulubiony”
Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu
2. Mleko zagęszczone słodzone kakaowe gotowane 533g
Spółdzielnia Mleczarska, Gostyń
3. Ser topiony kremowy z oliwkami
LACTIMA” Sp. z o.o., Morąg
4. Krem chrzanowy 190 Ml
P.W. SMAK Firma Rodzinna Pysz Sp. z o.o., Żory
5. ZOTT Jogobella Drink- truskawka
ZOTT GmbH & Co.KG, Niemcy
Zgłasząjący ZOTT Polska Sp. z o. o.,Opole
6. Ser wędzony NASZ SALAMI
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chojnicach, Chojnice
7. Zestaw herbatek Loyd Tea rozgrzewających „grzaniec” i „herbatka
z sokiem malinowym”
MOKATE S.A., Ustroń
8. Jugurt „ SUSZONA ŚLIWKA”
„JOGO” Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, Łódź
9. Ser EMENTALER z Zakopanego - krojony
MLEKOVITA Podhalański Zakład Produkcyjny, Zakopane
Zgłaszający: Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA ,
Wysokie Mazowieckie
10. Ser SOKÓŁ - plastry
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Wysokie Mazowieckie
11. Maślanka brzoskwiniowa
Spółdzielnia Mleczarska Września, Września
12. Ser twarogowy półtłusty
Spółdzielnia Mleczarska Września, Września
13. Jogurt śródziemnomorski naturalny 10%
Zakład Mleczarski Sp. z o.o. , Kobylnica
14. Zestaw „Przetwory Zapomniane”- jarzębina do herbaty, powidła z mirabelki żurawina z jabłkiem, konfitura z rokitnika pospolitego, pigwa do herbaty, mus z owocu bzu czarnego
FUNGOPOL Sp.j. Skup i Przetwórstwo Runa Leśnego, Brusy Kinice
15. Kabanosy łowieckie
Stół Polski Sp. z o.o. Ciechanowiec
Zgłaszający: HUNTER WILD Sp. z o.o., Wałbrzych z Grupy Kapitało wej Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. Warszawa
16. Pasztet z wiejskiego wesela
Stół Polski Sp. z o.o. Ciechanowiec
Zgłaszający: Stół Polski Sp. z o.o. Warszawa z Grupy Kapitałowej Polski Koncern Mięsny DUDA S.A. Warszawa
17. Czekoladki nadziewane „BON TON”
Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „ODRA” S.A., Brzeg
18. Wyrób w czekoladzie, cukierki o rdzeniu miękkim „TRUFLE”
Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „ODRA” S.A., Brzeg

Podczas tej samej uroczystości, kapituła konkursu Acanthus Aureus nagrodziła stoiska, które wyróżniały się walorami architektonicznymi i jednocześnie sprzyjały nawiązywaniu bezpośrednich kontaktów biznesowych. Nagrodzone ekspozycje uznano za najlepiej odzwierciedlające realizację strategii marketingowej firmy. Złotym Akantem uhonorowani zostają wystawcy, projektanci i wykonawcy następujących stoisk:

1. Polski Koncern Mięsny DUDA S.A., Warszawa
Projekt i wykonanie stoiska : Agencja Reklamowa DMA Maciej Dobroń, Leszno
2. POLMLEK Sp. z o.o. Warszawa, POLMLEK Olsztyn Sp. z o.o., Olsztyn
POLMLEK Raciąż Sp. z o.o. Raciąż
Projektant : Michał Leśniewski
Firma wykonująca stoisko: ELTAR Tęsna Elżbieta , Warszawa
3. CREAM Sp. z o.o., Katowice
Projektant: Artur Hornowski
Firma wykonująca stoisko: INTER-MARK GROUP s.c.
K.M. Witko wiak , Poznań
4. CONCEITO BRAZIL, Brazylia
Projektant: Joanna Korżak
Firma wykonująca stoisko; PHU BWS Włodzimierz Słomiński,
Poznań
5. NODZUCKER POLSKA S.A., Opalenica
Projektant: Beata Tomkowiak
Firma wykonująca stoisko: BWS PHU Włodzimierz Słomiński,
Poznań
6. „ROLMLECZ” Rolnicza Spółdzielnia Mleczarska, Radom
projektant: Łukasz Tyrała
firma wykonująca stoisko: BWS PHU Włodzimierz Słomiński,
Poznań
7. AGENCJA RYNKU ROLNEGO OIT w Poznaniu, Poznań
Projektant: Łukasz Tyrała
Firma wykonująca stoisko: BWS PHU Włodzimierz Słomiński

tagi: polagra,polagra food 2007,mpt , targi,fmcg,spozywka,spożywcze targi ,