Tematem przewodnim konkursu były Mięsne Specjały, wyróżniający się asortyment oferowany klientom wyłącznie w Transgourmet i Selgros. To szeroka gama blisko 250 produktów, w skład, której wchodzą wszystkie gatunki wysokiej jakości mięsa: wieprzowina, wołowina, cielęcina i drób.
W pierwszym etapie zadaniem uczestników było opracowanie receptur na danie główne oraz amuse bouche z wykorzystaniem produktów marki Mięsne Specjały: kurczaka tuszy bez podrobów oraz wątróbki z kurczaka. Autorzy najlepszych propozycji zostali zakwalifikowani do wielkiego finału, podczas którego musieli przyrządzić zaproponowane w eliminachach dania w duchu filozofii zero waste, korzystając dodatkowo z dwóch składników ukrytych w „black box” – marchew młoda z nacią i sól wędzona marki własnej Transgourmet Premium. Na przygotowanie 8 porcji obu dań zespoły miały 90 minut.
Kucharze z Sopotu mistrzami Mięsnych SpecjałówW kulinarnych zmaganiach, stojących na bardzo wysokim poziomie, rywalizowało 6-dwuosobowych ekip reprezentujących restauracje z całej Polski. Ich poczynania były oceniane przez doborowy skład sędziowski. Przy stole jury zasiedli: Jarosław Uściński (przewodniczący jury), Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Martin Gimenez Castro, Marcin Sobol, Sebastian Krauzowicz oraz sędziowie techniczni: Marcin Gruszka, Maciej Hippler i Tomasz Ziółkowski.
Zwycięzcami konkursu zostali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk z Radisson Blu Hotel w Sopocie, którzy przygotowali: Tortelloni z truflowym musem z piersi kurczaka oraz pierś z kurczaka faszerowaną smardzami.
Zespół otrzymał nominację do XXI edycji Kulinarnego Pucharu Polski – jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w polskiej branży gastronomicznej, nagrodę pieniężną oraz bony na zakupy w Selgros. Drugie miejsce zajęli Krzysztof Klimczak i Adam Chajczyk z Good Food w Poznaniu. Na najniższym stopniu podium uplasowali się z kolei Tomasz Wolski i Mateusz Nieć z restauracji Szklarnia w Gołkowicach Dolnych.
– Wszyscy uczestnicy konkursu „Mistrzowie Mięsnych Specjałów – Instytut Kulinarny Transgourmet” wykazali się ogromnym profesjonalizmem. Jednak jak to bywa w przypadku takich wydarzeń, zwyciężyć mógł tylko jeden zespół. Jurorzy, którzy kierowali się przede wszystkim smakiem, uznali, że najlepsze danie przygotowali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Serdecznie gratuluję wygranej i trzymam kciuki za jak najlepszy wynik podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Cieszę się również, że dzięki współpracy OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa udało się zorganizować wydarzenie, za którym stoją ważne dla branży gastronomicznej idee - mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Kadry Narodowej Kucharzy.
Konkurs „Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet” jest jednym ze strategicznych elementów partnerstwa OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Celem współpracy organizacji jest zwiększanie świadomości kulinarnej i rozwój umiejętności kucharzy, a także podnoszenie standardów branży gastronomicznej.
Relacja z konkursu dostępna jest na kanałach Instytutu Kulinarnego Transgourmet na
Facebooku i
Youtube.
Źródło:Selgros
Fot: mat. prasowe