Rok działalności, 7 stylów piwa Browar Bałtów to miejsce tworzone z pasją. W ciągu rocznej działalności miało miejsce ponad 100 cykli produkcyjnych, czyli tzw. warek. W tym czasie piwowarzy Michał Czarnecki oraz Mateusz Majchrzak starannie skomponowali i wyprodukowali siedem rodzajów trunku. Były to Lager, Pils, APA, Pszeniczne, Miodowo-Propolisowe, Stout oraz stworzony specjalnie z okazji urodzin, limitowany Porter Bałtowski.
Niepowtarzalne receptury Wyjątkowość bałtowskiego trunku podkreślają składniki, których używamy do produkcji naszego piwa. Browar Bałtów to jedyne w Polsce miejsce, które w wytworze rzemieślniczego trunku wykorzystuje propolis. Ten składnik sprawia, że piwo miodowo-propolisowe Pieśń Pszczoły nie jest przesadnie słodkie, a posiada jedynie delikatną nutę słodyczy. Dodatkowo składnikiem, który wyróżnia Browar Bałtów jest woda określana jako jurajska. Wapienne podłoże z okresu Jury, w którym znajdują się podziemne zbiorniki stanowi nieograniczone źródło z naturalnie miękką wodą wykorzystywaną przy produkcji bałtowskiego piwa. Nasi piwowarzy przygotowali również doskonały zamiennik piwa bezalkoholowego – napój słodowy 0% OFF-Road, nazywany również Krzepniokiem. „Krzepniok”, nie zawiera alkoholu, gdyż powstaje w procesie niefermentacyjnym, czyli bez drożdży. Jest on rześki i słodki w smaku. Może być traktowany jako zdrowy, naturalny napój izotoniczny z dodatkiem minerałów.
Nadchodzi nowe Każde bałtowskie piwo to wyjątkowa historia, której możecie wysłuchać w Stroytel. Już niedługo napiszemy kolejną niepowtarzalną historię – nowe tanki od Kaspar Schulz pozwolą na rozpoczęcie produkcji kolejnego stylu piwnego. Browarnicy już pracują nad nową recepturą – będzie to wyczekiwana przez wielu IPA.
Źródło: Browar Bałtów
Fot: mat. prasowe