Kategorie produktów

Urządzenia chłodnicze w handlu

Poniedziałek, 22 maja 2023 Autor: Monika Książek , HURT & DETAL Nr 05/207. Maj 2023
Niezależnie od wielkości sklepu spożywczego, każdy z nich powinien być wyposażony w wysokiej jakości urządzenia chłodnicze, zapewniające świeżość produktów. Obecnie nowoczesne urządzenia chłodnicze to nie tylko cicha praca i design, to przede wszystkim funkcjonalność i wysoka energooszczędność.
Branża wyposażenia sklepów, w tym urządzeń chłodniczych oferuje wiele profesjonalnych zamrażarek i chłodziarek, które zapewniają prawidłowe warunki dla bezpiecznego przechowywania produktów oraz odpowiednią ekspozycję. Jednak to nie jedyne warunki, jakie powinny spełniać obecnie urządzenia chłodnicze. Jakie są trendy na tym rynku?

Energooszczędność na pierwszym miejscu

Trendy na rynku urządzeń chłodniczych kreuje nie tylko moda czy innowacje, ale także sytuacja gospodarcza. Jak przyznaje Lena Lekan, Project Manager w firmie Modern Expo, ostatnie lata dowiodły, że globalne zmiany oddziałują na handel detaliczny mocniej niż zakładano. „Dlatego też w obliczu rosnących cen energii i walki o zahamowanie zmian klimatycznych za główne kierunki rozwoju należy uznać stosowanie technologii przyjaznych środowisku, a także dążenie do optymalizacji pod względem energooszczędności. Ponadto ważna jest intuicyjność obsługi oraz nowoczesność – między inny możliwość sterowania za pomocą aplikacji. Klienci Modern Expo mają pełną świadomość, że ich sukces nie zależy tylko od tego co sprzedają, ale też w jaki sposób to eksponują” – wyjaśnia Lena Lekan.

Potwierdza to również Tomasz Młynarski, Dyrektor Zarządzający w firmie Igloo, mówiąc, że wszyscy obecnie walczymy z rosnącymi rachunkami za energię elektryczną: „Wszyscy zwracają uwagę na to, żeby urządzenia były jak najbardziej efektywne od strony ekonomicznej i zużycia energii elektrycznej, ale oczywiście nie zatracając przy tym swojego charakteru, designu i przede wszystkim ergonomiczności”.

Oprócz samego wyglądu czy kosztów utrzymania znaczenie mają również warunki zapewniane produktom spożywczym. „Bezpieczeństwo przechowywania i temperatura, to niezmiennie decydujące czynniki w handlu artykułami spożywczymi” – zaznacza Aleksandra Batko, Sales Manager Gastronomy and Laboratory Retail w firmie Liebherr.

Jak zapewnia przedstawicielka firmy Liebherr, wysoka jakość urządzeń chłodniczych i maksymalna oszczędność energii gwarantują trwale opłacalne efekty, takie jak mniejsze zużycie energii, dużo miejsca na produkty spożywcze, długi czas życia produktu, godne uwagi rezerwy mocy, niski poziom hałasu, optymalne wykorzystanie powierzchni i oczywiście absolutną niezawodność.

Pełen wachlarz możliwości

Rynek oferuje wiele rozwiązań i korzyści w zakresie zastosowania urządzeń chłodniczych. Lena Lekan zapewnia, że firma Modern Expo oferuje szeroką gamę urządzeń chłodniczych pracujących na agregacie wewnętrznym jak i zewnętrznym. W tym regały chłodnicze otwarte, zamknięte, lady chłodnicze, a także urządzenia specjalistyczne, jak np. ciastkarki czy bemary. Duży wybór głębokości urządzeń pozwala na zastosowanie ich zarówno w małych sklepach typu convenience, jak i sklepach wielkoformatowych.

Świadomość ekologiczna producentów urządzań chłodniczych to istotna kwestia wpływająca na ofertę. Firma Liebherr już w 1993 r. zrezygnowała z freonu. „Od tamtej pory wprowadzamy zrównoważony rozwój i innowację do wszystkich dziedzin naszej działalności: od energooszczędności przez dobór materiałów po zdatność do recyklingu. Nasze urządzenia przeznaczone dla handlu detalicznego mają bardzo niewielkie zużycie energii i niskie koszty eksploatacji – dzięki trwałym materiałom i niemal całkowitej bezobsługowości. Tym samym wspieramy ambicje i oczekiwania naszych klientów w zakresie zrównoważonego rozwoju” – zaznacza Aleksandra Batko.

Jak dodaje, zalety urządzeń z oferty Liebherr to znaczna redukcja kosztów, wśród nich są: możliwość indywidualnego dopasowania modułowych rozwiązań do sytuacji w danym sklepie, elastyczność planowania (np. powierzchnia na spontaniczne akcje promocyjne), duży potencjał sprzedażowy przez maksymalne wykorzystanie miejsca aż do najmniejszego zakątka, niezwykle niskie koszty energii i całkowitej eksploatacji, wysoka wydajność energetyczna dzięki wykorzystaniu ciepła z obiegu chłodniczego do automatycznego rozmrażania (kontra elektryczne nagrzewnice ramowe), lepszy bilans CO2, bezobsługowość, łatwa konserwacja i minimalizacja czasu przestoju, ponieważ można naprawiać pojedynczo uszkodzone urządzenie.

Technologie na najwyższym poziomie

Producenci urządzeń chłodniczych nie mają łatwego zadania. Wymagania klientów się zmieniają i obejmują coraz więcej obszarów. „Jednym z kluczowych elementów filozofii Modern Expo jest ciągłe doskonalenie. Ciągle się uczymy, podnosimy kompetencje i doskonalimy technologie. Jednym z efektów takiego podejścia jest nowa chłodziarka Cooles SlimDeck PRO A, która nie tylko działa na przyjaznym dla środowiska czynniku chłodniczym R290 (propan), ale jest również wyposażona w sprężarkę o zmiennej wydajności, energooszczędne wentylatory i system odszraniania gorącym gazem w wersji podstawowej. Dzięki temu urządzenie zużywa o 65% mniej energii elektrycznej w porównaniu z naszym standardowym modelem Cooles SlimDeck z drzwiami i odpowiada klasie efektywności energetycznej A. Te zalety czynią ją bardziej produktywną i energooszczędną niż większość jej rynkowych odpowiedników. Aby potwierdzić poziom zużycia energii i wymogi temperaturowe każdy regał chłodniczy Modern Expo jest testowany w komorach klimatycznych zgodnie z międzynarodowymi standardami. Nie należy przy tym zapominać, że Modern Expo, od dłuższego czasu, kieruje się racjonalnym podejściem od etapu projektowania produktu wykorzystując w procesie wytworzenia materiały pochodzące z recyclingu bądź łatwe do wdrożenia tego mechanizmu” – zaznacza Lena Lekan.

Również w ofercie firmy Igloo znajduje się wiele nowoczesnych i energooszczędnych rozwiązań. „Nasz nowy regał KING INVERTER oparty jest na specjalnej sprężarce inwerterowej, która zapewnia oszczędności nawet do 70% w zakresie zużycia energii w stosunku do dotychczasowych rozwiązań. Model VARIANT reprezentuje nową rodzinę regałów przeznaczonych zarówno dla bardzo dużych marketów, jak i najmniejszych sklepów a dostępny jest w wersji z agregatem i bez. Model ten cechuje się przede wszystkim bardzo dużą ergonomicznością i powierzchnią wystawienniczą towaru stanowiącą ponad 85%, co jest bardzo istotne z punktu widzenia merchandisingu. Co więcej, jest to rodzina, która ma chyba najwięcej kombinacji, wielkości i szerokości, oferujemy prawie 168 różnych modeli” – wymienia Tomasz Młynarski z Igloo.

Również urządzenia firmy Liebherr przeznaczone do sklepów spożywczych wyróżniają się dużą elastycznością pod względem wystroju placówki, połączoną z maksymalnym wykorzystaniem miejsca. Do tego uwzględniają ekologiczne czynniki chłodnicze oraz energooszczędne technologie. Zamrażarki skrzyniowe firmy Liebherr dzięki wielu innowacyjnym pomysłom spełniają wymogi użytkowania profesjonalnego. W przestronnych urządzeniach towary są nie tylko optymalnie chłodzone, ale prezentowane w przejrzysty i pozytywnie oddziałujący na klienta sposób. Jednocześnie zapewniają one najwyższy komfort podczas obsługi i napełniania. Dodatkowo kompaktowe zamrażarki skrzyniowe wyróżniają się znakomitą prezentacją towarów dzięki minimalistycznemu, czystemu wzornictwu i wysokiemu komfortowi obsługi przy jednocześnie niewielkim nakładzie pracy podczas czyszczenia. Oferują różnorodne możliwości ustawienia w formie rozwiązania pojedynczego, wyspy lub w połączeniu z nadstawkami. „Nadstawki Freezer Top wykorzystują przestrzeń na wysokości oczu, umożliwiając dodatkowe wyeksponowanie produktów i optymalne wykorzystanie powierzchni sprzedażowej. Nasze nadstawki Freezer Top są dostępne w szerokości 2,10 m lub 2,50 m” – mówi Aleksandra Batko.

Jak widać, na rynku dostępnych jest wiele nowoczesnych rozwiązań chłodniczych zapewniających z jednej strony bezpieczeństwo i właściwy merchandising produktom spożywczym a z drugiej bezpieczeństwo dla portfela. Warto zatem przed zakupem dobrze przeanalizować również dane techniczne urządzenia chłodniczego, ponieważ sam nowoczesny wygląd może nie zrekompensować wysokich rachunków za prąd.

Monika Książek
Redaktor





Fot: AdobeStock


tagi: urządzenia chłodnicze , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,