Z rynku FMCG

Międzynarodowy Dzień Herbaty – okazja, by stać się świadomym herbacianym odkrywcą

Poniedziałek, 22 maja 2023
21 maja obchodzimy wyjątkowe święto. Międzynarodowy Dzień Herbaty to powód, by bliżej poznać roślinę, która od wieków zachwyca różnorodnością naparów, i dowiedzieć się, jak trafia do naszych domów. Wykorzystaj tę okazję, by odkryć herbatę na nowo.
Święto, które obchodzimy dwa razy w roku?

Wielu osobom święto herbaty może kojarzyć się z zimą – i słusznie, bo przez kilka ostatnich lat w Polsce celebrowano je 15 grudnia. Teraz jednak, dzięki ustanowieniu przez ONZ w 2019 roku Międzynarodowego Dnia Herbaty, również w naszym kraju obchodzony jest on 21 maja.

Mogłoby się wydawać, że okazja jest przede wszystkim pretekstem do zwiększenia sprzedaży. Warto jednak wiedzieć, że idea tego dnia pochodzi od krajów producenckich, a powodem jego ustanowienia było zwrócenie uwagi konsumentów na proces uprawy herbaty, przygotowanie jej do spożycia oraz związane z nimi warunki pracy. Niestety nadal zdarza się, że dbanie o wydajność upraw to najistotniejszy czynnik sukcesu wielu firm, nawet kosztem pracowników i otoczenia naturalnego.

W Dilmah każdy dzień jest dniem herbaty. Codziennie celem naszej pracy jest dbanie o odpowiedzialną uprawę rośliny z poszanowaniem dla środowiska oraz pracowników. Tym samym wypełniamy zobowiązanie założyciela marki, Merrilla J. Fernando, który całe życie poświęcił herbacie, a za podstawy działania przyjął etyczne podejście do biznesu i produkcji, które dają wymierną wartość ludziom i naturze.

Pracownicy związani z Dilmah otrzymują godziwe wynagrodzenie. Na realne działania wspierające naturę i społeczeństwo marka przeznacza 15% zysków przez opodatkowaniem. Uprawa i produkcja są neutralne pod względem emisji CO2.

Camellia sinensis (L.) – sprawdź, skąd bierze się w Twoim domu

Czy wiesz, skąd bierze się jeden z najpopularniejszych napojów na świecie? Camellia sinensis (L.), czyli krzew herbaciany, jest uprawiany m.in. w Chinach, Indiach i Sri Lance, skąd pochodzi prawdziwa cejlońska herbata Dilmah.

Liście zbierane są w ogrodach herbacianych ręcznie, co gwarantuje, że zrywane są wyłącznie 2 najmłodsze listki i pączek będący zalążkiem kolejnego. Następnie poddaje się je kilku procesom, takim jak więdnięcie, rolowanie, fermentacja czy suszenie, dzięki którym możemy otrzymać różnorodne napary. Próbki z każdego zbioru trafiają do kiperów Dilmah, którzy je parzą i wskazują ich dalsze przeznaczenie.

Tak wyselekcjonowana herbata jest pakowana w miejscu zbioru, żeby w trakcie transportu utrzymała wilgotności na poziomie 2-3%, nie straciła swoich właściwości i nie została zanieczyszczona. Właściwe zapakowanie od razu po zakończeniu procesu przygotowania to jedyny sposób, by w Twojej kuchni gościła świeża, zdrowa herbata. Dlatego zawsze warto czytać informacje na opakowaniu i sprawdzać nie tylko skąd pochodzi roślina, lecz także gdzie został zapakowany susz.

3 testy, które ułatwią stanie się herbacianym odkrywcą

Proces świadomego wyboru herbaty warto uzupełnić także odkrywaniem nowych smaków, łączeniem ich i porównywaniem. I chociaż jedyną słuszną odpowiedzią na pytanie „jaka herbata jest najsmaczniejsza?”, jest: „taka, jaka najbardziej Ci smakuje”, to jednak z okazji Międzynarodowego Dnia Herbaty warto przeprowadzić kilka testów. Może wyniki któregoś z nich sprawią, że zmienisz swoje dotychczasowe upodobania?

TEST 1: Podstawowe różnice i Twoje upodobania

Herbata biała, zielona, oolong (ulung), czarna i pu-erh – na pewno masz ich kilka w domu. Zrób najprostszy test pokazujący różnice w smaku. Zacznij od zaparzenia herbat zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie porównuj różne herbaty jedna po drugiej. Pamiętaj, że w teście nie chodzi o wypijanie kilku kubków napoju, tylko o kosztowanie kilku różnych rodzajów herbaty i wybór tego, który najbardziej smakuje.

TEST 2: Jak herbata czarna różni się od… herbaty czarnej?

Czarna herbata to roślina poddana zawsze tym samym określonym procesom. Dlaczego jednak w portfolio Dilmah znajdziesz tak wiele różnych czarnych herbat, które po zaparzeniu mogą mieć zupełnie inny kolor czy smak? Bogactwo profili herbacianych związane jest z regionem i wysokością uprawy rośliny – np. herbata pochodząca z wyżyn będzie jaśniejsza i delikatniejsza w smaku niż ta uprawiana na nizinach.

Zaparz herbaty pochodzące z różnych regionów i wysokości i sprawdź, jak bardzo odmienna w wyglądzie i smaku może być herbata czarna.

TEST 3: Tea pairing, czyli sprawdzanie połączeń

Ostatni test polega na świadomym łączeniu herbaty z jedzeniem. Możesz go wykonać na dwa sposoby: albo zaparzyć 1 rodzaj herbaty i łączyć go np. z różnymi rodzajami serów czy nawet ryb, albo zrobić odwrotnie – zaparzyć kilka rodzajów herbaty i sprawdzać, który z nich najlepiej pasuje do wybranego produktu spożywczego.

Ważne: niezależnie od wybranego sposobu pamiętaj, by herbata była zaparzona zgodnie z informacją na opakowaniu i by popijać nią kęs wybranego dodatku (a nie zakąszać herbatę jedzeniem).

Wyniki możesz zapisywać na kartce i w ten sposób tworzyć własną mapę najsmaczniejszych połączeń. Taki test tea pairingu to również świetna okazja, by zgromadzić przy stole rodzinę lub znajomych.

Życzymy, by Międzynarodowy Dzień Herbaty stał się okazją do wielu odkryć i dobrej zabawy!


Źródło: Gourmet Foods
Fot: mat. prasowe



tagi: Gourmet Foods , Międzynarodowy Dzień Herbaty , rynek spożywczy , sprzedaż , handel , konsument , FMCG , hurt , detal , produkty spożywcze , nowości , przemysł spożywczy , sieci handlowe , sklepy spożywcze ,