Sezon na nowalijki w Polsce rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszych warzyw, które dojrzewają w szklarniach, tunelach albo pod osłonami. Z powodu przedłużającej się tegorocznej zimy, chłodnych nocy oraz długotrwałych przymrozków, Polacy musieli poczekać chwilę dłużej na lokalne młode warzywa i owoce.
Polacy z utęsknieniem wyczekują jednak nowalijek, które nieodłącznie kojarzą się z wiosną, a także świeżością i lokalnością. Część z nich właśnie trafiła do sklepów Netto. Wśród klientów sieci, do nowalijkowych faworytów należą obecnie: sałata masłowa, rzymska i lodowa, wczesna kapusta, rzodkiewka czy kalarepa. Przedstawiciele dyskontu zapewniają, że na amatorów młodych warzyw i owoców wraz z otwarciem sezonu czekać będą promocyjne ceny, a już szeroka oferta z czasem będzie się wzbogacać o kolejne pozycje.
– Dane sprzedażowe pokazują, że to właśnie po te wczesne warzywa nasi klienci sięgają najchętniej. Dlatego w tym tygodniu uruchomiliśmy ofertę obejmującą między innymi te pozycje, tym samym inaugurując sezon na nowalijki. Będzie ona ustawicznie rozszerzana. W kolejnych tygodniach w sprzedaży pojawi się kalafior, fasolka szparagowa, pęczek włoszczyzny, krajowe pomidory czy wczesny ziemniak – mówi Patrycja Kamińska, PR Manager Netto Polska. – Dobra wiadomość jest taka, że wraz z wprowadzeniem sezonowych warzyw i owoców od polskich producentów konsumenci mogą spodziewać się niższych cen.
Sieć podkreśla, że obecnie ok. 70 proc. produktów rolnych z Zieleniaka, w ramach których w Netto oferowane są warzywa i owoce, pochodzi od polskich dostawców.
- Asortyment z Zieleniaka konstruujemy w taki sposób, by zawsze w jak największym stopniu obejmował produkty polskiego pochodzenia, zarówno te dostępne sezonowo, jak i całorocznie. Krajowe warzywa i owoce cieszą się dobrą renomą wśród naszych klientów, a my cieszymy się, że oferując je, wspieramy polskich dostawców – dodaje.
Nowalijki szturmem zdobywają polskie sklepyDietetycy przypominają, że nowalijki to bomba witaminowa, która wzmacnia nasz organizm po okresie zimowym. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów warzyw i owoców (pięć porcji) każdego dnia.
Niestety, Polki i Polacy wciąż znacząco odstają od tych wytycznych. Jak podaje portal
wczorajnatalerzu.pl, który prezentuje dane zebrane przez Kantar Public i agencję INSPIRE, odsetek Polaków spożywających odpowiednią ilość owoców i warzyw wynosił w kwietniu tego roku zaledwie 13 proc. – a od lutego gwałtownie maleje.
Wiosenny boom na świeże warzywa i owoce to dobry moment, by zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. Warto przy tym kupować krajowe produkty, co nie tylko wspiera lokalną produkcję, ale także ogranicza ślad węglowy w stosunku do importu z zagranicy.
Od poniedziałku 8 maja Netto proponuje nowalijki od polskich dostawców w atrakcyjnych cenach, m.in. kalarepę w cenie 3,99 zł za 1 szt., botwinkę za 2,99 zł za pęczek (40 proc. taniej), sałatę masłową za 4,99 zł za główkę i rzodkiewkę w cenie niższej o 33 procent od regularnej, wynoszącej 1,99 zł za pęczek. Z kolei od czwartku 11 maja w ofercie dostępna jest m.in. kapusta wczesna w cenie 4,99 zł za główkę (37 proc. taniej), kapusta pekińska za 3,99 zł za 1 kg czy sałata lodowa 42 proc. taniej, w cenie 3,99 zł za 1 szt. Szczegóły na stronie
www.netto.pl/gazetka-netto.
Źródło: Netto